Almanya Sığınma Yasası’nı sertleştiriyor
Eyaletler ile federal hükümet arasında sığınmacılar konusunda süren tartışmalarda uzlaşmaya varıldı. Yayınlanan bildirgede sığınma hakkında önemli kısıtlamalara gidileceği görüldü.

Fotoğraf: Pixabay
İLGİLİ HABERLER

Almanya’da Nitelikli Göçmenlik Yasası onaylandı: Yasada neler var?

Avrupa'nın Gündemi | Avrupa’da sağ, sığınma ve göç sorununu ele geçirdi

"Avrupa solu iltica lehine tutum almalı"
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Almanya’da federal hükümet ile eyalet hükümetleri arasında bir süredir sığınmacılar üzerinden başlayan tartışma ve pazarlıkta uzlaşma sağlandı. Çarşamba günü Başbakan Olaf Scholz’un başkanlığında toplanan “sığınmacılar zirvesi”nde hem sığınmacıların barınması konusunda eyaletlere toplam bir milyar avroluk ek bütçenin ayrılması kararlaştırıldı hem de sığınma hakkına önemli sınırlamalar getirildi.
Belediyeler Birliği ise 1 milyon avroluk yardımı yetersiz bularak 2024 için de yardıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Yapılacak yardım ile yabancılar dairesinin bilgisayar sistemi yenilenecek. Sığınmacıların finansmanı konusunda uzun vadeli bir çözüm planı ise kasım ayına kadar hazır hale getirilecek.
Bavyera, Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyalet hükümetleri anlaşmaya ek madde ekleyerek, kararı eleştirdiler. Üç eyaletin protokol açıklamasında “Federal yönetimin öngördüğü 1 milyar avroluk artış tamamen yetersizdir” denildi. Açıklamada, “Federal yönetim sığınmacı hadisesinin düzeni ve yönetimi konusunda sahip olduğu yetkiden doğan sorumluluktan kaçınmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
İLTİCA HAKKI SINIRLANDIRILIYOR
Eyaletler ile federal hükümet arasında süren tartışmalarda daha çok maddi yardım boyutu öne çıkarken, yayımlanan bildirgede sığınma hakkında önemli kısıtlamalara gidileceği görülüyor. Her şeyden önce Almanya’ya iltica başvurusu reddedilenlerin sınır dışı edilmesi hızlandırılacak. Bu temelde sığınmacıların geldiği ülkelerle görüşmeler yapılacak ve vatandaşlarını almaları için özel anlaşmalar düzenlenecek.
GÖZALTI SÜRESİ 10 GÜNDEN 28 GÜNE ÇIKARILDI
Bir diğer önemli kısıtlama ise sınır dışından önce sığınmacıların gözaltında tutulmasını ilgilendiren düzenleme oldu. Bugüne kadar sınır dışı edilecek sığınmacılar en fazla 10 gün gözaltında tutulabilecek iken, bu süre 28 güne kadar çıkarıldı. Bu da cezaevinde tutulacak sığınmacı sayısının hızla artması anlamına gelecek.
AB içinde tartışma konusu olan sığınmacıların üye ülkelere paylaştırılması konusunda da Almanya yeni bir inisiyatif başlatılacak. Yine AB sınırlarında belli gruplar için iltica başvuru merkezleri kuracak. Bu durumda mülteci adayları daha AB’ye adım atmadan geri çevrilecek ya da gidecekleri ülkelere yönlendirilecekler. Bugüne kadarki düzenlemede sığınmacılar geldikleri AB ülkesinde iltica başvurusunda bulunuyordu. AB sınırlarında açılacak iltica merkezlerinde başvurusu kabul edilmeyenlerin AB’ye girmeleri imkansız hale getirilecek.
AB SINIRLARINDA DAHA FAZLA KONTROL
Benzer şekilde AB sınırlarının korunması için de Almanya sınırdaki ülkelerle yakın iş birliği içinde olacak. Yine Almanya sınırlarında kontrolün başlatılması da gündemde. Bu anda Almanya-Avusturya sınırındaki kontrollere benzer bir kontrolün diğer komşu ülkelerle olan sınırlarda yapılması da önerildi.
SINIR DIŞILAR HIZLANDIRILACAK
Kaçak yollarla Almanya’ya gelenlerin iki hafta içinde iltica başvurusunda bulunması gerekirken, bunların başvurularının dört hafta içinde Federal Göç ve Sığınma Dairesi (Bamp) tarafından dinlenmesi hedefleniyor. Bu temelde iltica başvuruları konusundaki kararla hızlandırılacak. Bu da sınır dışı kararlarının hızla uygulanacağı anlamına geliyor. Benzer şekilde Almanya’da suç işleyen yabancıların sınır dışı edilmesine de önümüzdeki dönemde hız verilecek.
Alınan kararlara tepki gösteren sığınmacılara yardım örgütü Por Asyl, sığınmacılar zirvesinin sonucunu “İnsan hakları felaketi için reçete” olarak nitelendirdi. AB sınırlarında tutuklama merkezlerinin kurulmasına tepki gösteren Pro Asyl, hükümeti insan haklarına dayalı bir sığınma politikasına davet etti.
Evrensel'i Takip Et