TRT Genel Müdürü, RTÜK üyelerine randevu vermedi; İlhan Taşcı sosyal medyadan sordu
TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, seçim sonuçları manipülasyonu iddiaları üzerine görüşme talep eden RTÜK üyelerine randevu vermedi. İlhan Taşçı, sorularını sosyal medyadan sordu.
TRT Binası (Fotoğraf: Google Street Viev)
TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı, 14 Mayıs seçimlerinin sonuçlarında manipülasyon yapılacağı iddialarına dair randevu talep eden Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinin talebini geri çevirdi.
Gazeteci Devrim Gürkan’ın TRT’de seçim için “kozmik oda” kurulduğunu öne sürmesinin ardından RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser TRT Genel Müdürü Sobacı'dan randevu talep etmişti.
"Sobacı, İletişim Başkanından izin alamadığı için randevu veremedi" diyen İlhan Taşçı, sorularını Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yöneltti.
"Dünyanın saygın kamu yayıncıları AFP, BBC, DW ve Reuters’ın güvenilirliklerinin altında yatan iktidarların değil kendilerini finanse eden halkın yayıncısı olmaları ve hesap verebilirlikleridir. Randevu dahi veremeyen TRT için de hesap verebilirlik ve şeffaflık kaçınılmazdır" diyen Taşçı, TRT'ye şu soruları yöneltti:
SEÇİM GÜNÜ GÖREVLİ PERSONEL İÇİN NEDEN YENİ BİR SORUŞTURMAYA GEREK DUYULDU?
"Seçim günü yapılacak yayınlarda görevli tüm personel yeni bir güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu. Seçim günü görevli olan bu personelin bir kısmı kadrolu memur, kalanı özel sözleşmeli statüsünde olan, yani zaten gerekli güvenlik incelemesi yapılmış olan ve olması gereken bu çalışanlar için neden yeni bir soruşturmaya gereksinim duyuldu?"
"İŞE GELMEYİN" DENİLEN PERSONELİN NEYİ GÖRMELERİ İSTENMİYOR?
"Seçimin yapılacağı pazar günü ile seçimi takip eden pazartesi günü normal mesaisi veya nöbeti olan kimi personelin insan kaynakları tarafından telefonla aranarak işe gelmemeleri talimatı verildiğini öğrendik. Bu uygulamaya neden gereksinim duyuldu? Neyi görmeleri istenmiyor?
İLETİŞİM BAŞKANLIĞI VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI PERSONELİ HANGİ AMAÇLA TRT'DE?
"Bir süredir TRT'de görevlendirilen İletişim Başkanlığı ve İçişleri personeli hangi amaçla kurumdadır? Bunlar arasında seçim günü mesai yapacak olan var mıdır? Sn. Muharrem Erkek'in İçişleri Bakanlığı için işaret ettiği gibi bir 'paralel yapı' da burada mı oluşturuluyor?"
YENİ EKİPLERE NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?
"Ocak ayından bugüne kurum bünyesine katılan 700'ü aşkın yeni personelden kaçı seçim yayınlarında görevlendirildi? Bu kişilerin unvan ve sorumlulukları nedir?
Bazılarının seçim günü sahada haber takibi yapacağı, bu kişilere kamera ve yayın ekipmanı tahsis edildiği söylenmektedir. Yurdun her yerinde yerleşik onlarca tecrübeli kameraman ve muhabirin bulunduğu TRT gibi köklü bir kurumda seçim öncesi bu 'yeni' ekiplere neden ihtiyaç duyulmuştur?"
DANIŞMAN ORDUSU VE YAYIN PERSONELİNİN AÇIK OFİSLERE TAŞINDIĞI İDDİALARI
"TRT’de maaş ve uzmanlıklarının ne olduğunu kimsenin bilemediği bir danışman ordusu kurduğunuz ve bu kişiler için ana binada bulunan bir tam katı boşaltarak buradaki yayın personelini 20-25 kişilik açık ofislere taşımayı kararlaştırdığınız iddialarına yanıtınız nedir?"
May 12, 2023
"KOZMİK ODA" İDDİASI
Gazeteci Devrim Gürkan, Twitter hesabından 10 Mayıs'ta yaptığı paylaşımlarda, "TRT koridorlarında yeni bir 'Kozmik Oda'nın fısıltısı dolaştığını" öne sürdü. Gürkan, TRT’nin seçim yayınını koordine edecek bu "Kozmik Oda"nın sorumlusunun ise Hasan Öymez olduğunu söyledi.
Öymez, 2019’da İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da da Mansur Yavaş öne geçince veri akışını kesen Anadolu Ajansının (AA) seçim yayın sorumlusuydu. Gürkan, "Devletin koskoca ajansına AKP il ilçe başkanlıklarının verilerini kullandıran projenin mimarı" dediği Öymez'in şu anda TRT'de Genel Müdür Yardımcısı olduğunu ve vekaleten de Haber Dairesini yönettiğini söyledi.
Seçim yayını öncesi TRT'nin 15 milyon avroya ihalesiz şekilde yeni bir sistem aldığını belirten Devrim Gürkan, "Bu sistemi TRT’ye satan firmanın bugüne kadar yayıncılık sektöründe herhangi bir deneyimi olmadığı iddia ediliyor… İşte bu sistem bu kozmik odaya kurulmuş durumda. Ama TRT’nin kadrolu teknik personeli devre dışı" dedi.
Sistemin dışarıdan alınan özel hizmet sözleşmeli personelle işetileceğini öne süren Gürkan, "TRT’ye son 5 ayda yaklaşık 700 yeni personel alındı. Bu isimlerin büyük kısmı seçim yayınında görev yapacak" dedi.
Daha önce AA verilerinin bir ara yazılımla TRT yayınına “doğrudan” aktarıldığını belirten Gürkan, "Ama bu seçimde bir yeni aşama eklendi. Evet bahsettiğimiz 'kozmik oda'. Yani AA verileri bu ne olduğu malum isimlerin yönettiği, kim olduğu belirsiz kişilerin çalıştığı, işlevi belirsiz bir yazılımın kullanıldığı 'kozmik odaya' geldikten sonra TRT yayınına verilecek" ifadelerini kullandı.
Yapılan "ilginç bir yenilik" daha olduğunu söyleyen Gürkan, "Bugüne kadarki seçim yayınlarının 'teknik' sorumlusu olan Stüdyolar Dairesi tamamen bypass edilmiş. Yayın, Bilgi Teknolojileri Başkanlığı'nca yapılacak. Hatta dışarıdan bir firmayla anlaşıldığı iddia ediliyor. Yani seçim yayınında TRT hariç herkes var" dedi.
İletişim Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı personelinin TRT'de yoğun mesai yaptığını da öne süren Gürkan, "Kısa süre önce tartışılan Süleyman Soylu tarafından kurulmaya çalışılan 'paralel YSK' haberleri bu durumu daha sorgulanır hale getiriyor… Olası bir seçim gecesi manipülasyonuna TRT’nin dahil olması 'vatana ihanet' soruşturması demektir ve boşunadır" dedi.
Bu iddiaların ardından RTÜK Üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı’dan randevu istedi.
Evrensel'in görüştüğü kaynaklar, TRT ile özel televizyon kanalları arasında farklılık olmaması için verilerin değiştirilerek servis edilmek istendiğine dikkat çekti. Haber Sen MYK Üyesi ve TRT çalışanı Banu Savaş da TRT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Öymez’in aylardır haber merkezi koordinatörü ataması yapmak yerine doğrudan bu işin başında olmasını eleştirdi. TRT’nin az 8-9 bin personeli olmasına rağmen seçim takibi için bir firmayla anlaştığını belirten Savaş, bu nedenle kaygılı oldukların anlattı. (MEDYA SERVİSİ)