13 Mayıs 2023 15:37
/
Güncelleme: 15:20

Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır mitingi: AKP'yi gönderme vakti

Yeşil Sol Parti, son üç mitinginden birini Diyarbakır'da gerçekleştiriyor. On binlerce kişinin katıldığı mitingdeki konuşmalarda yarınki seçimlerin 'AKP'yi gönderme vakti' olduğu belirtiliyor.

Yeşil Sol Parti'den Diyarbakır mitingi: AKP'yi gönderme vakti

Fotoğraf: MA

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 14 Mayıs seçimlerine bir gün kala Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde bulunan İstasyon Meydanı'nda final mitingi gerçekleştiriyor. On binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren alana akın etmeye başladı.

"AMPÜLÜ SÖNDÜRME VAKTİ"

Yeşil Sol Parti Amed adaylarının olduğu kortej, HDP İl Örgütü binası önünden alana kadar yürüdü. Sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi partililerin kortejine katıldı. Yürüyüş sırasında sık sık "Direne direne kazanacağız", "Jin, jiyan, azadi" ve "Yeşil Sol umuttur umut dimdik ayakta" sloganları yükseldi.

Yürüyüşte, "Ağacın altında buluşalım", "Ampulu söndürme vakti" ve "Ak saray düştü düşüyor" gibi dövizler açıldı. Coşkunun hakim olduğu yürüyüşlerde ayrıca anadilde eğitim talebi ve siyasi tutuklulara özgürlük talebi öne çıktı.

Gençler, kadınlar ve Amedspor taraftarları da kendi pankartlarıyla yürüyüşe katıldı.

Kontrol noktalarında bulunan polisler, ebebeynleri yanlarında olmayan çocuklar ile şal-şepik gibi yöresel kıyafetler giyen yurttaşlara engel çıkardı. Ayrıca çakmak ve kalemlere de en konuldu.

Ak saray düştü düşüyor dövizi

Fotoğraf: MA

ALANDA BÜYÜK COŞKU

Miting alanında coşku, binlerin alana akmasıyla her geçen dakika arttı. Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılacak saygı duruşuyla başladı ardından, konuşmalara geçildi.

Adayların sahne almasının ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Diyarbakır milletvekili adayı Berdan Öztürk, kitleye hitap etti. 7 yıldır Kürtlerin inkar edildiğini ve Kürtçenin inkar edildiğini belirten Öztürk, alandaki kitlenin sonunun görülmediğini işaret ederek, en iyi cevabın verildiğini söyledi. Öztürk Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını istedi.

Azadî Partisi Genel Başkanı Ayetullah Aşıtî, 14 Mayıs seçimlerinin önemine işaret ederek, "İslamiyet üzerinden bizi kandırıyorlar. Kuran-ı Kerim sadece bir dil, halk için değil. Tüm insanlık içindir. Ülkeyi yönetenler, insanlar arasında ayrım koyamaz" dedi. Aşıtî, tüm Ortadoğu'da özelde Türkiye'de din adı altında zulüm yapıldığını belirterek, "14 Mayıs'ın bu zulmün son ermesi umuduyla" diye konuştu.

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, ise "Yarın hiçbir şeyin sonu değil, başka bir başlangıç. Bizim kavgamız 14 Mayıs'tan sonra da devam edecek. Çünkü özgürlük birleşerek gelecek. Özgürlük yürüyüşümüz devam ediyor" diye konuştu. Bu sırada "Direne direne kazanacağız" sloganı yükseldi. Taşkıran, oylara ve sandıklara sahip çıkma çağrısı yaptı.

Kürdistan Komünist Partisi'nden Nusrettin Maçin, AKP-MHP iktidarının, 8 yıldır ilkesiz, ahlaksız ve kirli bir savaş yürüttüğünü belirterek, “Kürtlerin nerede bir kazanımları varsa orada kirli bir savaş yürüttüler. Şimdi Türkiye'nin ve Kurdistan'ın ekonomisini talan ettiler. Savaşa milyar dolarlar harcanıyor. Amed özgürleşmeden Ankara'da demokrasi olmaz. Bu seçimlerde AKP'yi tıpış tıpış göndereceğiz" ifadelerini kullandı.  

Savaş istemediklerini; eşitlik, demokrasi ve özgürlük istediklerini belirten PSK Genel Başkanı Bayram Bozyel ise, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini belirterek, "Kürtler eşitlik üzerinden federal bir sistemde diğer halklarla birlikte yaşasın istiyoruz. Bu insanı bir haktır. Kürtler özgürleşmeden, Türkiye halklarına demokrasi de yoktur ekmek de yoktur" dedi.

Diyarbakır mitinginde coşkulu kalabalık

Fotoğraf: MA

Ak saray düştü düşüyor dövizi

Fotoğraf: MA

(Diyarbakır/MA)

Evrensel'i Takip Et