Sandıkların büyük bölümü açıldı, resmi olmayan sonuçlara göre meclis dağılımı
Resmi olmayan sonuçlara göre milletvekili seçimlerinde ANKA sandıkların yüzde 98.88'inin, Anadolu Ajansı ise yüzde 93.21'inin açıldığını açıkladı. Meclis'teki vekil dağılımı tahminleri şu şekilde...
Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA
Resmi olmayan sonuçlara göre milletvekili seçimlerinde ANKA sandıkların yüzde 99.44'ünün, Anadolu Ajansı ise yüzde 94.47'sinin açıldığını açıkladı.
Açıklanan sonuçlara göre partilerin milletvekili dağılımları şu şekide gerçekleşti:
ANKA'nın açıkladığı sonuçlara göre (%99.78);
AKP yüzde 35.77 oy oranı ile tahmini olarak 267 milletvekili çıkarırken, MHP yüzde 10.09 ile 51 milletvekili çıkarıyor. Yeniden Refah Partisi ise yüzde 2.68 ile 4 vekil çıkardı. Böylelikle tahmini olarak Cumhur İttifakı toplamda 322 vekili Meclis'e gönderecek.
CHP yüzde 25.73 oy oranı ile 168 milletvekili çıkarma ihtimaline sahip. İyi Parti ise yüzde 9.97 ile 44 milletvekili çıkarıyor gözüküyor. Böylelikle Millet İttifakı tahmini olarak toplamda 212 vekili Meclis'e gönderecek.
Meclis'e toplamda 66 vekil gönderme ihtimali bulunan Emek ve Özgürlük İttifakı'nda ise Yeşil Sol Parti yüzde 8.80 oy oranı ile 62 vekil çıkarırken, TİP yüzde 1.59 oy oranı ile 4 vekilinden birini Hatay'dan diğer üçünü İstanbul'dan çıkarıyor.
Anadolu Ajansı'nın açıkladığı sonuçlara göre (%98.44);
AKP yüzde 35.41 oy oranı ile tahmini olarak 266 milletvekili çıkarırken, MHP yüzde 10.05 ile 51 milletvekili çıkarıyor. Yeniden Refah Partisi ise yüzde 2.84 oy oranı ile 5 vekil çıkarıyor. Böylelikle tahmini olarak Cumhur İttifakı toplamda 322 vekili Meclis'e gönderecek.
CHP yüzde 25.40 oy oranı ile 168 milletvekili çıkarma ihtimaline sahip. İyi Parti ise yüzde 9.81 ile 44 milletvekili çıkarıyor gözüküyor. Böylelikle Millet İttifakı tahmini olarak toplamda 212 vekili Meclis'e gönderecek.
Meclis'e toplamda 66 vekil gönderme ihtimali bulunan Emek ve Özgürlük İttifakı'nda ise Yeşil Sol Parti yüzde 8.78 oy oranı ile 62 vekil çıkarırken, TİP yüzde 1.72 oy oranı ile 4 vekilini İstanbul ile Hatay'dan çıkarıyor.
EMEP’TEN İKİ ADAY MECLİSTE
Öte yandan Emek Partisi'nin Yeşil Sol Parti listesinden giren adayları İskender Bayhan ve Sevda Karaca da Meclis'e giren isimler arasına girdi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün'ün Evrensel’e verdiği bilgiye göre ise TİP'ten Can Atalay, Sera Kadıgil, Ahmet Şık ve Erkan Baş milletvekili seçildi. Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edilen Avukat Can Atalay, Hatay’dan aday gösterilmişti. İstanbul 3. bölge adayı Genel Başkan Erkan Baş yüzde 2.47 oyla, 1. bölgeden aday olan Sera Kadıgil de yüzde 2.55 oyla tekrar Meclis’e giren isimlerden oldu.
DİYARBAKIR’DA YILLAR SONRA CHP’DEN İLK VEKİL
Diyarbakır’da CHP, AKP iktidarı boyunca (2002 sonrası) ilk kez milletvekili çıkardı. Sezgin Tanrıkulu Meclise girdi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Dersim'de ise CHP vekil çıkaramadı. Dersim’de tek milletvekilini Yeşil Sol Parti'den Ayten Kordu kazandı.
CHP, Erzincan’da Mustafa Sarıgül ile kazandı. 2018 seçimlerinde iki vekil de AKP’den çıkmıştı. Sarıgül bu denklemi bozdu.
CHP’nin tartışılan ismi Sadullah Ergin de Meclis’i garantileyen isim oldu.
Antalya’da daha evvel aday çıkaran HDP, bu kez Yeşil Sol çatısı altında girdiği seçimlerde vekil çıkaramadı.
Öte yandan AA verilerine göre, cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan memleketleri Rize’den yüzde 72.81 oy aldı, Erdoğan 2018 seçimlerinde yüzde 77.0 oy almıştı. Kemal Kılıçdaroğlu Dersim’de 80.20, Sinan Oğan Memleketi Iğdır’dan 11.90 aldı. Iğdır’da 2018’de yüzde 30 alan Erdoğan bu seçimlerde yüzde 25.41’e geriledi.
SONUÇLARA İLİŞKİN FARKLI AÇIKLAMALAR TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Sandık sonuçlarına ilişkin farklı açıklamalar gece boyu tartışmalara neden oldu.
İlk saatlerde AA'da Cumhurbaşkanı Erdoğan açık ara öndeyken, ANKA Haber Ajansı'nda az farkla öndeydi. Ancak ilerleyen saatlerde iki ajans arasındaki fark kapandı, benzer sonuçlar açıklanmaya başlandı.
CHP'den ise uzun süre Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ama Kılıçdaroğlu'nun yüksek oy aldığı sandıklara yapılan itirazların veri girişlerini ertelediği ifade edildi.
Bu durum ajanslar ve CHP'nin sonuçları hangi kaynaktan alarak açıkladığı sorusunu beraberinde getirdi.
CHP, iki ayrı veri sistemiyle sonuçları takip ediyor. Birinci sistemde farklı kaynaklar üzerinden gelen verilerin ortalaması çıkarılıyor ve ANKA bu sistemi kullanıyor.
CHP’nin ikinci sisteminde ise ıslak imzalı tutanakların esas alınıyor. Nitekim parti kurmayları seçim güvenliğine ilişkin tüm açıklamalarında Anadolu Ajansı'na değil, ıslak imzalı tutanaklara bakacaklarını ifade etmişlerdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoglu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da ıslak imzalı tutanakların verilerini açıkladıklarını ifade ettiler.
(HABER MERKEZİ)