15 Mayıs 2023 01:13

Ankara'da Millet İttifakı Cumhur İttifakını yakaladı

Ankara’da AKP ve MHP üç seçim çevresinde de ciddi oy kaybı yaşadı. CHP’nin oylarındaki artış dikkat çekti.

Grafik: Evrensel, Kaynak: ANKA

Paylaş

Ankara’da Cumhur İttifakı bileşenleri AKP ve MHP üç seçim çevresinde de ciddi oy kaybı yaşadı. CHP’nin oylarındaki artış dikkat çekti. CHP üç seçim bölgesinde de vekil sayısını bir artırdı. Son verilere göre Millet İttifakı’nın milletvekili sayısı, Cumhur İttifakı’nı yakaladı.

Çankaya gibi, Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a karşısında çok yüksek farkla önde çıktığı bölgelerden gelen sonuçların YSK ve AA verilerine gecikmeli yansıması, bu sandıklara AKP’nin yaptığı itirazların çoğunlukla kabul edilmesi tartışma yarattı.

ANKARA 1. BÖLGEDE CHP’DE YÜKSELİŞ, AKP’DE DÜŞÜŞ

Ankara 1. Bölgede CHP oylarını yüzde 6’ya yakın artırırken, bir kez daha birinci parti oldu. Milletvekili sayısını ise bir artırarak 6’ya çıkardı. AKP’de ise yüzde 6 düşüş yaşandı, ancak milletvekili sayısını 4’de tutmayı başardı.

MHP’nin yüzde 2 oy kaybettiği seçim bölgesinde İYİ Parti oylarını korudu. MHP 2018 seçimlerinde olduğu gibi yine Ankara 1. Bölgeden tek milletvekili çıkarırken, İYİ Parti’de bir önceki seçimdeki gibi 2 milletvekili çıkarmayı başardı. 

Daha önce HDP’nin 1 milletvekili çıkardığı seçim bölgesinde, Yeşil Sol Parti’nin oyları  yüzde 4 düzeyinde kaldı. 

2. BÖLGEDE AKP YÜZDE 50’NİN ALTINA DÜŞTÜ

AKP, 2018 seçimlerinde yüzde 50’yi aşan oy aldığı Ankara 2. Bölgede yüzde 9’a yakın oy kaybetti ancak vekil sayısını yine 6 olarak korudu. MHP bir milletvekili kaybederken, CHP önceki seçime göre bir milletvekili daha fazla çıkardı. Buna göre CHP 3, İYİ Parti 1, MHP 1 milletvekili çıkardı. 

3. BÖLGEDE MİLLET İTTİFAKI YÜKSELİŞTE, AKP’DEN REKOR KAYIP

AKP, bir önceki seçim yüzde 41 oy aldığı Ankara 3. Bölge’de CHP 3 olan milletvekili sayısını 4’e yüksellti. İYİ Parti 2 olan vekil sayısını korudu. AKP yüzde 9’un üzerindeki oy kaybına rağmen milletvekili sayısını 5 olarak korudu. MHP ise yüzde 3 oy düşüşüne paralel olarak bir milletvekili kaybetti ve seçim bölgesindeki vekil sayısı bire düştü. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Bu işin bir oldubittiye getirilmesine asla izin vermeyeceğiz

SONRAKİ HABER

DEVA Partisinden 14 vekil CHP listesinden Meclise giriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa