15 Mayıs 2023 22:34

AGİT ve AKPM'den seçim değerlendirmesi: Siyasiler hapiste, medya özgürlüğü kısıtlı, otosansür hakim

AGİT ve AKPM gözlemcilerinden oluşan uluslararası seçim gözlem heyeti, Türkiye seçimleri değerlendirmesinde siyasiler ile medya üzerindeki baskı ile otosansüre dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin seçim gözlem heyeti, 14 Mayıs seçimlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. AKPM Heyet Başkanı Frank Schwabe, "Türk demokrasisi hâlâ canlı. Seçimlere katılımın yüksek olması da bunu gösteriyor. Ancak demokratik bir seçim için gerekeli temel ilkeler yerine getirilmemektedir. Bazı siyasi ve toplumsal aktörler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen hapisteler. Medya özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanmış durumda ve bir otosansür iklimi hâkim” dedi.

Ankara Sheraton Otel’de yapılan toplantıya AGİT Kısa Dönem Gözlem Heyeti Lideri Michael Georg Link, AKPM Heyet Başkanı Frank Schwabe, AGİT Parlamenter Asamblesi Heyet Başkanı Farah Karimi ve AGİT Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Jan Petersen katıldı.

AGİT’in hazırladığı ön bulguların yer aldığı raporun ve heyetlerin gözlemlerinin aktarıldığı toplantıda, AGİT Özel Koordinatörü ve Kısa Dönem Gözlem Heyeti’nden Link açıklama yaptı.

"BASKI VE SİNDİRME" 

Tespitler şöyle oldu:

"Biz gözlemciler, hepimiz aslında bu seçimlere katılımın bu kadar yüksek olmasından etkilenmiş durumdayız. Seçmenler gerçek siyasi alternatifler arasında bir seçim yaptı ve katılım yüksekti, ancak iktidar ve iktidar partileri, yanlı medya yayınları da dahil olmak üzere haksız bir avantaj elde etti. Toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlükleri üzerindeki kısıtlamaların devam etmesi bazı muhalif siyasetçi ve partilerin katılımını engellemiştir. Bununla birlikte, kampanyanın rekabetçi ve çoğu aday için büyük ölçüde özgür olduğunu, ancak yoğun kutuplaşma ile karakterize edildiğini ve sert söylemler, idari kaynakların kötüye kullanılması gibi örnekler ve özellikle muhalefet partisinin karşılaştığı baskı ve sindirme ile gölgelendiğini tespit ettik.

Seçim idaresi teknik olarak seçimleri verimli bir şekilde yönetmiştir. Ancak şeffaflık ve iletişim eksikliğinin yanı sıra bağımsızlığı konusunda da endişeler vardı.

"DEPREMZELERİN OY VERMESİ İÇİN PLANLANAN ÖNLEMLER SINIRLI KALDI"

Depremden etkilenen vatandaşların kayıt ve oy verme işlemlerini kolaylaştırmak için planlanan önlemler sınırlı kalmış, bu da seçmenlerin oy verme haklarını kullanmalarına ek bir yük getirmiştir.

Seçim günü genel olarak iyi organize edilmiş ve tüm gözlemciler tarafından olumlu değerlendirilmiştir. Ancak, özellikle oy verme ve sayım sırasında bazı prosedürlerin eksik uygulandığı durumlar kaydedilmiştir.

Uygulamada, toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün mevzuatla kısıtlandığı ve yargının bağımsızlığının endişe kaynağı olmaya devam ettiğini söylemem önemlidir.

Meclis için seçim barajının düşürülmesine yönelik uzun süredir devam eden tavsiyenin ele alınmış olmasını olumlu bulmakla birlikte, diğer birçok önemli tavsiyenin ele alınmamış olduğunu belirtmek isteriz.

"BAZI SİYASİ GÜÇLERİN KRİMİNALİZE EDİLMESİ SİYASİ ÇOĞULCULUĞU ENGELLEDİ"

Seçim rekabetçi olmakla birlikte kısıtlamalar hakimdi. Çünkü bazı muhalif siyasetçilerin tutuklanması da dahil olmak üzere bazı siyasi güçlerin kriminalize edilmesi tam bir siyasi çoğulculuğu engelledi. Bu nedenle sürece siyasi müdahalenin Türkiye'nin uluslararası taahhütlerine uygun olmadığını belirttik.”

"AİHM KARARLARINA RAĞMEN HAPİSTELER"

AKPM Heyet Başkanı Schwabe ise görevleri kapsamında siyasi partiler, sivil toplum temsilcileri ve medya temsilcileriyle görüştüklerini söyledi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile de görüştüklerini ancak istedikleri düzeyde iletişim kuramadıklarını kaydeden Schwabe, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu seçimdeki yüksek katılım oranından çok etkilendik. Türk demokrasisi hâlâ canlı. Türk demokrasisinin inanılmaz derecede dirençli olduğunu söyleyebilirim. Seçimlere katılımın yüksek olması da bunu gösteriyor. Ancak demokratik bir seçim için gerekeli temel ilkeler yerine getirilmemektedir. Siyasi ve toplumsal aktörler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen hapisteler.

Medya özgürlüğü ciddi şekilde kısıtlanmış durumda ve bir otosansür iklimi hakim. Dolayısıyla Türkiye adil seçim kampanyası koşullarından çok uzakta. Bunun altını çizmek istiyorum çünkü bazı insanlar bunun seçimlerle ve seçim kampanyasıyla ne ilgisi olduğunu söylüyor. Elimizde AİHM kararları var ve ben burada gerçekten de ülkedeki yetkililere çağrıda bulunuyorum; cezaevinde bulunan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin çok açık bir kararı olan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş gibi isimlerin serbest bırakılmasını isteyeceğiz. Çünkü bunun demokratik anayasa ve ülkedeki durumla bir ilgisi var ve Türk hükümetine Venedik Komisyonu, GRECO ve Avrupa Konseyi'nin tavsiyelerini hatırlatmak gerekiyor.

"KAMU YAYINCILIĞININ TARAFSIZ KALMA YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEDİĞİNİ GÖZLEMLEDİK”

Medya özgürlüğü konusunu daha önce de konuşmuştuk. Seçim kampanyası dönemlerinde televizyonu açar, dilini anlamasam bile bir izlenim edinirdim. TRT Haber'i açtığımda, mevcut cumhurbaşkanının televizyonda çok fazla görüldüğüne dair gerçekten bir izlenim edindim. RTÜK ile birlikte seçim öncesi birçok görüşme yaptık. Bu durum ülkede bir tür otosansür durumunu da beraberinde getiriyor.”

AGİT Parlamenter Asamblesi’nden Karimi de İsveç ve Danimarka’dan katılması beklenen iki parlamenterin akreditasyonlarını yapmadığını belirtti. Karimi'nin değerlendirmelerinde seçimlerde kadın temsiliyetinin az olması ile depremden etkilenen bölgelerde seçime katılımın görece düşük olması tespitleri yer aldı.

AGİT Seçim Gözlem Heyeti Başkanı Büyükelçi Petersen de şu değerlendirmelerde bulundu: "Seçim idaresinin etkinliği bir yana, çalışmaların şeffaflığının eksikliği, yetersiz iletişim ve bağımsızlığına ilişkin endişeler öne çıkmaktadır. Muhalif siyasetçiler ve partiler üzerindeki baskılar endişe duyulan bir diğer konuydu ve bu baskılar seçimlere katılımlarının önünde ciddi bir engel teşkil ediyordu. Yeşil Sol Parti bu süreçte baskıya maruz kalmıştır. Demokrasinin temel unsurları olan toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüklerine saygı duyulması hususunda uzun süredir devam eden endişeler seçim döneminde giderilmemiştir. Anayasa yargının bağımsızlığını güvence altına almakla birlikte, toplumun geniş bir kesiminden konuştuğumuz pek çok kişi, bu konudaki endişelerini dile getirmeye devam ediyor. Anayasa tarafından güvence altına alınmasına rağmen medya ve ifade özgürlüğüne yönelik sınırlamalar söz konusu. Dezenformasyonun suç sayılması, internet sitelerine erişimin sık sık engellenmesi, çevrimiçi içeriklerin kaldırılması ile gazetecilere yönelik tutuklamalar ifade özgürlüğünü daha da zayıflatmıştır. Ne yazık ki, kamu yayıncılığının kampanya esnasında bariz bir biçimde iktidar partilerini ve adaylarını öne çıkardığını ve anayasadan kaynaklanan tarafsız kalma yükümlülüğünü yerine getirmediğini de gözlemledik. Gözlemlerimiz kapsamında gözlemlediğimiz ulusal televizyon kanallarındaki yayınlarda da iktidar partilerine karşı açıkça taraf tutulmuştu. Genel itibarıyla oy verme günü barışçıl geçti. Süreç genel olarak iyi organize edilmiş olsa da gözlemciler sandıkların mühürlenmesi ve seçmen kimliğinin doğrulanması gibi tedbirlerin her zaman uygulanmadığını bildirmişlerdir. Buna ilaveten, bazı oy verme merkezlerinde oyların gizliliği tam olarak sağlanamamıştır. Ailelerin birlikte oy kullanması ve gruplar hâlinde oy kullanılması durumuna sıkça rastlanmıştır. Ne yazık ki, oy verme merkezlerinin yarısından fazlası engelliler için tam olarak erişilebilir değildi." (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Abdurrahman (Muhtar) Tekinalp anısına

SONRAKİ HABER

CHP'li Onursal Adıgüzel görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa