Emekçiler bordro yaktı
SGK, Maliye, İŞKUR, Adalet Bakanlığı, Nüfus Müdürlüğü vb. işyerlerinde ikramiye, döner sermaye, vekalet, fazla mesai vb. ödemelerin kaldırılmasına karşı emekçiler bordro yaktı. Uygulamayla birlikte maaşlarında aylık 300 ila 500 lira arası azalma yaşayan emekçiler ülke genelinde eylemler yaptı.
İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan eylemde konuşan BES İstanbul 2 No’lu Şube Örgütlenme Sekreteri Mehmet Demir, “Bir taraftan sarayların yapıldığı iddia edilirken bu saraylarda çalışan yargı emekçilerine yoksulluk dayatılıyor” dedi. Adalet hizmetlerinin sadece hakim ve savcılarla verilen bir hizmet olmadığını vurgulayan Demir, “İşin mutfağında çalışmakta olan diğer yargı emekçilerini yok saymak, önemsememek adalet ve eşitlik ilkesine sığmamaktadır” dedi.
Adliye emekçileri olarak çalışanların üzerindeki iş yükünün azaltılmasını istediklerini belirten Demir, taleplerini şöyle sıraladı: “Fazla mesai yapılmasına gerek kalmayacak bir iş düzeni oluşturulmalı. Fazla mesai yapan çalışanlara yapılan ödemelerin günün koşullarına uygun hale getirilerek maaşa dahil edilmeli. Adliyelerde yemekhanelerin özelleştirilmesi uygulamasına son verilerek kurum tarafından parasız ve nitelikli yemek hizmeti sağlanmalı. Adalet Bakanlığı tarafından kaldırılan ulaşım ödeneğinin yeniden yargı emekçilerine ödenmeli.” Demir, 27 şubat Çarşamba günü yurt genelinde yapılacak bir günlük grevle taleplerinde kararlılıklarını bir kez daha ortaya koyacaklarını söyledi.
İstanbul’da Bakırköy Adliyesi ve Kartal İstanbul Anadolu Adliyesi’nde de adliye emekçileri bordro yakma eylemi yaparak hak gasplarına tepki gösterdi.
İzmir’de de emekçiler bordro yaktı. İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri önünde toplanan BES üyesi adliye emekçilerinin eylemine Karşıyaka Adliyesi’nde çalışan kamu emekçileri de katıldı.
Eylemde konuşan BES İşyeri Temsilcisi Selma Şen, “Adliyelerin saraylara çevrildiğini ama çalışanların da köleleştirildiğini” söyledi. İktidarın, emekçilerin iş güvencesinden vazgeçmeyeceklerini bilmesini isteyen Şen, 27 Şubat’ta yapacakları iş bırakma eylemiyle taleplerini bir kez daha ortaya koyacaklarını söyledi.
BES Samsun Şubesi de Samsun Adliyesi önünde eylem yaptı. Eylemde gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderek arttığını belirten İş Yeri Temsilcisi Bayram Metintaş, kamu emekçilerinin de bu doğrultuda haklarının ellerinden alındığını söyledi.
ADALETSİZLİK
Metintaş şunları ifade etti: “Kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan ortalama yüzde 6-7 oranında artışlar daha kamu emekçilerinin cebine giremeden, başta akaryakıt olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlarla buharlaşmıştır. Bizler kamu çalışanlarının haklarının korunmasını istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et