Kovid pandemisi çocukların sağlığını nasıl etkiledi? 3 olumsuz, 1 olumlu sonuç…
DSÖ araştırmasına göre Kovid-19 salgını sürecinde çocukların şeker tüketimi arttı, oyun zamanları azaldı. Çocuklar, ekran başında daha fazla zaman geçirdiler.
Fotoğraf: RODNAE Productions/Pexels
Kovid-19 salgını, sokağa çıkma yasakları ve acil durum politikalarıyla birlikte beslenme düzenimizi, fiziksel aktivite alışkanlıklarımızı, ekran başında geçirdiğimiz zamanı ve sağlıkla sıkı sıkıya bağlantılı diğer birçok günlük alışkanlığımızı değiştirdi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 13'ünde özellikle okul çağındaki çocuklara odaklanılan çalışmada pandeminin hem olumlu hem de olumsuz etkileri ortaya koyuldu.
OLUMLU SONUÇ: EVDE YEMEK PİŞİRMEK, HASTALIK RİSKİNİ AZALTTI
Ailelerin yaklaşık yüzde 30'u pandemi sırasında daha fazla ev yemeği pişirmeye başladı ve bu da malzemeler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağladı.
Evde pişirilen yiyecekler genellikle "hazır" süpermarket yiyeceklerine veya paket servislerden sipariş edilen yemeklere kıyasla daha az trans yağ, şeker ve tuz içerdiğinden pandemi döneminde bu durum bir avantaja dönüştü. Evde yemek pişirme arttığından, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve belirli kanser türleri gibi beslenmeyle bağlantılı bulaşıcı olmayan hastalıklara dair riskler azalmış oldu.
OLUMSUZ SONUÇLAR:
1- TATLI TÜKETİMİ ARTTI
Her 5 ebeveynden 1'i çocuklarının pandemi sırasında şekerleme, kek, dondurma ve pasta gibi tatlıları daha fazla tüketmeye başladığını söyledi.
Artan şeker tüketimi, DSÖ Avrupa Bölgesi'nde salgın boyutlarına ulaşan bir durum olan obezite riskinin artmasıyla bağlantılı. Bölgedeki her 3 çocuktan 1'i aşırı kilo ve obeziteyle yaşıyor ve bu da onları yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.
2- AKTİF OYUN SÜRELERİ AZALDI
Pandemi sırasında uygulanan kısıtlamalar, çocukların fiziksel aktivite ve açık havada oyun oynama fırsatlarını büyük ölçüde azalttı. Çocukların yüzde 30'u bu dönemde fiziksel olarak daha az aktif hale geldi ve bisiklete binmek, futbol oynamak veya parkta koşmak gibi aktivitelerin sağlık açısından faydalarından mahrum kaldı.
3- EKRAN BAŞINDA GEÇİRİLEN SÜRE ARTTI
Karantina döneminde çocukların yaklaşık yüzde 35'i televizyon izleyerek, video oyunları oynayarak veya sosyal medya kullanarak daha fazla zaman geçirerek hareketsiz alışkanlıklara harcadıkları zamanı artırdı. Bu durum, aşırı kilolu ve obez olma risklerini ve dijital medya aracılığıyla sağlıksız ürünlerin pazarlanmasına maruz kalma oranlarını yükseltti.
NE YAPMALI?
DSÖ’nün raporunda, salgınından çıkarılması gereken dersler, gıda ortamlarının iyileştirmesi, fiziksel aktivitenin teşvik edilmesi ve ailelerin sağlık ve refahını korumak için etkili politikalar uygulanması olarak sıralandı. DSÖ/Avrupa Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Obezite Bölgesel Danışmanı Dr. Kremlin Wickramasinghe, pandeminin olumsuz etkilerinden en çok muzdarip olanların alt sosyoekonomik gruplar olduğunu vurguladı.
DSÖ/Avrupa Ruh Sağlığı Bölge Danışmanı Dr. Ledia Lazeri de, "Kovid-19'un çocukların psikososyal refahı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaya yönelik politikalar arasında, okul çağındaki çocuklar için evrensel ruh sağlığını geliştirme ve önleme faaliyetlerinin sunulması, aile ve ebeveynlik destek girişimlerine erişimin genişletilmesi ve toplum ve birinci basamak sağlık hizmetleri ortamlarında erişilebilir psikososyal destek sağlanması için fırsatların belirlenmesi yer almaktadır" dedi.
Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)