Hatay'da depremin etkileri sürüyor
Maraş merkezli depremlerin üzerinden 103 gün geçti ama Hatay'da depremzedelerin ilk gün yaşadığı sorunlar havaların ısınması ile artarak devam ediyor.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Müjdat CAN
Maraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin binlerce insanının yaşamını yitirmesine, 51 bin yapımın yıkımına neden olduğu Hatay'da, depremzedelerin yaşadığı sorunlar sürüyor. Kent genelinde insanlar halen temiz suya erişemezken, depremzedelere yapılan kısmi yardımlar azaldı.
ENKAZLARIN ÇOĞU KALDIRILDI
Hatay Valiliği, yıkımın en ağır yaşandığı Defne ve Antakya ilçeleri dahil kent genelinde yıkık yapılarının enkazlarının kaldırılması ve acil yıkılacak yapıların yıkıntı atıklarını taşıma süreci; tescilli taşınmaz kültür varlığı statüsündeki yapılar, mülk sahiplerince enkazının kaldırılmasına izin verilen sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmeleri ve en az bin metrekare büyüklüğe sahip ticari işletmeler ile fiziki imkansızlık durumları dışında enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlandığını duyurdu.
MOLOZLAR 26 ALANA DÖKÜLÜYOR
Enkazların büyük kısmının taşınmasının ardından kentte ağır hasarlı binaların yıkımına geçildi. İhaleyi alan firmalar tarafından su dökülmeden yapılan yıkım işlemleri, Samandağ, Defne ve Antakya ilçelerinde belirlenen mahallelerde sürüyor. Yıkımı yapılan binaların enkazları da alınarak asbest yönetmeliğine uyulmadan belirlenen geçici depolama alanlarına dökülüyor.
ACELE KAMULAŞTIRMA
Kentte diğer önemli sorunlardan biri ise Olağanüstü Hal (OHAL) ve Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında alınan “Acele Kamulaştırma” kararları oldu. Kentte depremde zarar görmeyen birçok kırsal mahallede “acele kamulaştırma” kararıyla yurttaşların arazilerine el konuluyor.
Ağır hasarlı binalarının yıkımı öncesinden ailelere haber verilmesiyle kimi aileler ise evlerindeki eşyaları, anılarını ve ihtiyaçlarını risk alarak binalardan çıkarmayı sürdürüyor.
HAVALAR ISINDIKÇA KÖTÜ KOKU YAYILIYOR
Kentte yıkılan binalar, aylarca boş kalan binalar ve dere kenarları, haşere sayısını arttırırken, havaların ısınmasıyla kötü koku da arttı. Vektörle mücadelenin yapılmadığı kentte, kırsal alanda kurulan çadırların etrafındaki yılan ve akrep tehlikesine karşı yurttaşlar çadırların etrafına kükürt döküyor.
KADIN PEDİ, HASTA BEZİ VE HİJYEN İHTİYACI
Yine kentte en önemli eksiklerden ve taleplerden biri de hasta bezi, kadın pedi, hijyen malzemeleri. Birçok yardım yerine gelen yüzlerce depremzede, öncelikli taleplerini dile getiriyor.
HAZIR SUYA İHTİYAÇ ARTTI
Kentte yaşanan en hayati ve en büyük sorun ise henüz şebeke sularının onarılmaması. Havaların ısınmasıyla daha fazla artan hazır su ihtiyacı ise giderilmiyor.
KONTEYNIR VE VANTİLATÖR TALEBİ
Yine havalarının ısınmasıyla çadırlarda yaşam zorlaşırken, yurttaşlar konteynır için başvurularda bulunuyor. Nadir olarak konteynır ulaştırılırken, kalabalık aileler havaların ısınmasıyla ayrı çadır arayışına geçti. Kente geri dönüşlerle birlikte çadır ihtiyacı da arttı. Çadırlarda da vantilatör ve soğutucu ihtiyacı havaların ısınmasıyla çoğaldı. (Hatay/MA)