20 Mayıs 2023 16:03

El Niño’nun faturasını da yoksul ülkeler ödüyor: Küresel ekonomiye faturası 3 trilyon dolar

El Niño olarak bilinen ve Güney Amerika’dan Asya’ya kadar geniş bir alanda etkili olan hava olayının 2029 yılına kadar küresel ekonomiyi 3 trilyon dolar geriye götürebileceğini tahmin ediyor.

Fotoğraf: Augustin Wamenya/AA

Paylaş

El Niño olarak bilinen ve Güney Amerika’dan Asya’ya kadar geniş bir alanda etkili olan hava olayı, yıkıcı sellere, kuraklıklara, balık popülasyonlarının azalmasına ve tropikal hastalıkların artmasına neden oldu.

Dartmouth College araştırmacıları tarafından Science dergisinde yayımlanan çalışmada, bu yıl geri dönmesi beklenen El Niño’nun ekonomiye faturasının birkaç yıl sürebileceği ve dünya çapında trilyonlarca dolarlık gelir kaybına yol açabileceği belirtildi. Çalışma, El Niño’nun daha önceki araştırmalarda tahmin edilenlerin çok üzerinde kayıplara neden olduğunu savunuyor.

Araştırmacılar, 1982-83 ve 1997-98 El Niño olaylarını takip eden on yıllarda küresel ekonomik faaliyetleri incelemek için iki yıl harcadılar ve beş yıldan daha uzun bir süre sonra yavaşlayan ekonomik büyümede “kalıcı bir imzasını” buldular. Küresel ekonomi, bu olayların her birinden sonraki beş yılda sırasıyla 4.1 trilyon dolar ve 5.7 trilyon dolar kan kaybetmiş ve bunun büyük kısmı tropik bölgelerdeki dünyanın en yoksul ülkeleri tarafından karşılanmış.

Çalışmada, dünya liderlerinin karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütleri gerçekleşse bile, iklim değişikliğinin El Niño’nun sıklığının ve gücünün potansiyel olarak artırması nedeniyle 21. yüzyıldaki küresel ekonomik kayıpların 84 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Araştırmacılar, 2023 yılında etkili olması beklenen El Niño ’nun 2029 yılına kadar küresel ekonomiyi 3 trilyon dolar geriye götürebileceğini tahmin ediyor.

"EKONOMİDEKİ GERİLEME 14 YIL SÜREBİLİR"

Dartmouth’ta coğrafya alanında doktora adayı olan Başyazar Christopher Callahan, EurekAlert’e verdiği demeçte, çalışmanın toplumların El Niño gibi büyük iklim olaylarından ne kadar çabuk toparlandığına dair süregelen bir iddiayı ele aldığını söyledi.

“Kesin olarak söyleyebiliriz ki toplumlar ve ekonomiler kesinlikle bir darbe alıp toparlanmıyor” diyen Callahan, verilerinin El Niño’dan sonra bir gerilemenin 14 yıl kadar sürebileceğini gösterdiğini sözlerine ekledi:

“Tropik bölgelerde ve El Niño’nun etkilerini yaşayan yerlerde, büyümenin en az beş yıl ertelendiği görülüyor. Bu olayların toplam bedeli şimdiye kadar tam olarak ölçülebilmiş değil - sadece olayın gerçekleştiği zaman değil, ileriye dönük tüm depresif büyümeyi toplamanız gerekiyor.”

"EŞİTSİZLİKLERİ ARTIRIYOR"

Coğrafya profesörü olan Kıdemli Yazar Justin Mankin de, bulguların küresel ısınmanın ekonomik bedelini şekillendiren kritik ve yeterince çalışılmamış bir faktörü vurguladığını söyledi. Bu dalgalanmalar büyük ölçüde küresel ısınmadan bağımsız olmakla birlikte, etkilerini artırabilir ya da azaltabilir. “Refahımız küresel ekonomimizden etkileniyor ve küresel ekonomimiz de iklime bağlı” diyen Mankin, “İşe iklimdeki değişimin ne kadar maliyetli olduğunu sorarak başlayabilirsiniz. Burada El Niño’da somutlaşan bu tür değişimlerin inanılmaz derecede maliyetli olduğunu ve büyümeyi yıllarca durgunlaştırdığını gösteriyoruz, bu da bizi öncekilerden daha büyük maliyet tahminlerine götürdü” ifadesini kullandı.

Mankin, “El Niño’nun iklim ve farklı ülkelerin refahı üzerindeki etkisinin küresel modeli, zenginliğin ve iklim riskinin eşitsiz dağılımını yansıtıyor, dünya çapında iklim değişikliğinin sorumluluğundan bahsetmiyorum bile. El Niño, iklim değişikliğindeki daha geniş eşitsizlikleri artırmakta, aramızdaki en dirençsiz ve hazırlıksız olanları orantısız bir şekilde etkilemektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Aydın, akademisyen, sanatçı onlarca kadın oy vermeye çağırdı: Karanlığa teslim olmayacağız

SONRAKİ HABER

Avrupa'nın Gündemi | Britanya’da ekonomi de işçiler de hasta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa