20 Mayıs 2023 18:17

Türkiye’de 9,4 milyon çocuk yoksulluk çekip, sosyal dışlanma riski altında yaşıyor

TÜİK'in çocuk, yoksulluk ve yaşam verilerine göre Türkiye'de çocuklara diş fırçası bile lüks oldu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) bu yıl ilk defa açıkladığı çocuk, yoksulluk ve yaşam verilerinden ciddi sonuçlar çıktı. Açıklanan rapora göre; Türkiye’de 9,4 milyon çocuk yani her iki çocuktan biri çok ciddi bir şekilde yoksulluk çekip, sosyal dışlanma riski altında yaşıyor.

Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındaki çocukların oranını ve TÜİK’in, “çocuk, yoksulluk ve yaşam” istatistik verileri bu yıl ilk defa açıklandı.

Sözcü’den Sultan Acar’ın haberine göre; MEB resmi verileri ve TÜİK verilerini karşılaştırarak analiz eden Eğitim Uzmanı Alaaddin Dinçer, sonucun korkutucu boyutlarda olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin nüfusu 85 milyon 279 bin 553 ve BM, 0-17 yaşı çocuk saydığı için ülkemizdeki çocuk sayısı 22 milyon 578 bin 378’dir. Çocuk nüfusumuzun yüzde 51.3’ü erkek ve yüzde 48.7’si kız çocuklarından oluşuyor. Rakamlar çapraz analiz edildiğinde sonuç korkutucu çıktı.”

CİDDİ YOKSULLUK VAR

“Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olan çocukların oranını, TÜİK ilk kez bu yıl hesapladı. Türkiye’nin nüfusunun tamamının yüzde 32.6’sının yoksulluk riski altında olduğu ortaya çıktı. Risk altında olanların yüzde 42.7’sini oluşturan 9.4 milyonu, 0-17 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Bu veriler bize; Türkiye’de yaşayan 9.4 milyon çocuk yani neredeyse her 2 çocuktan birinin çok ciddi yoksulluk çekip, sosyal dışlanma riski altında olduğunu gösterdi.”

DİŞ FIRÇASI ARTIK BİR LÜKS

“Araştırma sonuçları: Çocuklarımızın yüzde 66.5’i halen 3-17 yaşındaki grupta yer alıyor. Bu çocuklar, ekonomik yoksulluk nedeniyle günde 1 kez bile dişlerini fırçalamak için diş fırçası hatta diş macunu bile bulamıyor. Türkiye’de artık her 100 çocuktan 34’ü yoksulluktan günde 1 kez bile dişini fırçalayamıyor. Milyonlarca çocuk için diş fırçalamak lüks oldu. TÜİK verileri ve MEB İstatistikleri, siyasetçilere ve ailelere çocuğun üstün yararını ortadan kaldıran bu vahim yoksulluktan, ders çıkarıp, tedbir alması gerektiğini gösteriyor.”

OKUL TERKLERİNDE ARTIŞ

“Erkek çocuklarının yüzde 76.2’si ve kızların yüzde 79.6’sı ancak ortaöğretimi tamamlıyor. Örgün öğretimdeki ilkokul, ortaokul ve ortaöğretimdeki her 100 çocuktan 9.1’i okulu terk etti.”

1 MİLYON 958 BİN ÖĞRENCİ AĞIR DEPRESYON YAŞIYOR

“Türkiye’deki 5-17 yaş arası çocukların yüzde 7.3’ü kendisini her gün depresyonda hissediyor. Zorunlu eğitim çağındaki, 1 milyon 958 bin 888 çocuk depresyonda ve kaygı altında yaşıyor. 13-17 yaş arası sınavlara çok iyi hazırlananlar da dahil yüzde 50’si okulda kendisini çok endişeli hissediyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zehirlenen anne ve 2 çocuğu tedaviye alındı, emzirdiği 6 aylık bebeği öldü

SONRAKİ HABER

Sinan Oğan ile Ümit Özdağ görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa