İkinci tur için yurt dışında oy kullananların sayısı 1 milyonu geçti
YSK, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yurt dışındaki temsilciliklerde saat 19.35 itibarıyla 1 milyon 38 bin kişinin oy kullandığını duyurdu.
Fotoğraf: Cihan Demirci/AA
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemi cumartesi günü başladı. Birçok ülkede uzun oy kuyrukları oluşurken Yüksek Seçim Kurulu (YSK), pazar günü saat 19.35 itibarıyla 1 milyon 38 bin kişinin oy kullandığını açıkladı. 14 Mayıs'ta yapılan ilk tur oylamasında, 5 günde toplam 697 bin 577 seçmen sandığa gitmişti.
Britanya’da, ilk iki gün rekor düzeyde oy kullanıldığı öğrenildi. İngiltere’de yaşayan seçmenler oy kullanmak için Güney Londra’daki Hammersmith semtine gitti. Evrensel'in Britanya temsilcisi Arif Bektaş’ın verdiği bilgiye göre, ilk gün 17 bin 621 oy kullanıldı. Seçimin ilk turunda, birinci gün kullanılan oy sayısı 7 bin 371’de kalmıştı. Bektaş, “Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer alan partilerin destekçileri de sandığa seçmen taşıyor. Londra’nın 7 ayrı noktasından otobüslerle batı Londra’daki sandıklara seçmen götürülürken, birçok seçmenin tek adamın gitmesi için daha kararlı olduğu gözlendi” bilgisi verdi.
Uzun oy kuyruklarının oluştuğu bir başka ülke de Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD temsilcimiz Ekim Kılıç’ın verdiği bilgiye göre seçimlerin ilk turunda toplam 20 bin oy kullanılan New York bölgesinde ikinci tur oy kullanma işlemlerinin başladığı ilk gün 8 bin 300’ün üzerinde oy kullanıldı.
En fazla seçmenin olduğu Almanya’da ilk gün sandığa gidenlerin sayısı 200 bini geçti.
İtalya’da da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçmenler, sandıklara akın ederek, seçime büyük ilgi gösterdi. AA’nın haberine göre, özellikle daha fazla kayıtlı seçmenin bulunduğu Milano Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluştu. Kurulan 4 sandıkta oy verme işleminin gerçekleştirildiği Başkonsolosluk önündeki sıranın arka sokaklara kadar ilerlediği görüldü.
Roma Büyükelçiliğinde de kurulan tek sandıkta oy verme işlemi devam ederken, büyükelçilik önünde oy vermek isteyen seçmenler uzun kuyruk oluşturdu. İtalya'nın güney bölgelerinden, Sicilya ve Sardinya adalarından, Napoli ve Floransa gibi kentlerde yaşayan pek çok vatandaş oy vermek için Roma Büyükelçiliğine geldi.
Kanada’daki Toronto Başkonsolosluğu'nda kurulan sandıklarda cumartesi yerel saatle 08.00’den itibaren oy kullanmaya başladı. Yağmura rağmen konsolosluk dışında uzun kuyruk oluştu.
KULLANILAN OYLAR NE OLACAK?
Yurt dışı temsilciliklerde 24 Mayıs’a, gümrüklerde ise 28 Mayıs’ta saat 17.00’ye kadar oy kullanılabilecek. Yurt dışında oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oylar, YSK’nın belirlediği yöntemlerle yüksek güvenlik altında, diplomatik kuryelerle Türkiye’ye getirilecek. Bu oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara ATO Congresium Fuar Merkezi’ndeki güvenlikli alanda saklanacak. Türkiye’de 28 Mayıs Pazar günü saat 17.00’de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt dışı oylar da, diğer sandıkların açılmasıyla birlikte sayılacak. Oyların sayım ve dökümleri Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’nın nezaretinde yapılacak.
14 MAYIS’TA KİM, NE KADAR OY ALDI?
14 Mayıs seçimleri için Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinde ve gümrük kapılarında toplam 1 milyon 817 bin 10 kişi oy kullanmış, katılım oranı yüzde 52,69 olmuştu.
Resmi olmayan sonuçlara göre yurt dışı temsilciliklerinde kullanılan oyların yüzde 57.47’sini Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 39,57’sini Kemal Kılıçdaroğlu almıştı. Sinan Oğan’ın oy oranı yüzde 1,90, seçim yarışından çekilmesine rağmen YSK kararıyla oyları geçerli sayılan Muharrem İnce’nin oy oranı yüzde 1,06 olmuştu.
AKP’NİN GÜNLERİ AZALTMA TAKTİĞİ GERİ TEPMİŞTİ
ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere başta olmak üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk turda daha yüksek oy aldığı bazı ülkelerde oy verme süresinin kısaltılması eleştirilere neden olmuştu. Örneğin 135 binden fazla seçmenin bulunduğu ABD’de, sandıkların sadece iki gün, 20 ve 21 Mayıs’ta kurulacağı açıklanmıştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, YSK’nın 14 Mart’ta açıkladığı ikinci tur oy verme tarihlerini değiştirdiğini kaydederek itiraz başvurusu yapmıştı. YSK itirazlar sonrası; ABD, Kanada, Avustralya, İrlanda ve İngiltere’de 20-24 Mayıs arasında oy verileceğine hükmetmişti. (DIŞ HABERLER)