Seçim sonrası çevre talanı için 230 projenin duyurusu yapıldı
Seçimlerin hemen ardından çevre talan projelerine onay vermeyi sürdüren AKP, 8 günde 230 projenin duyurusunu yaptı ve bu projelerden 70’i için “ÇED gerekli değil” kararı verdi.
Arşiv | Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Tolga GÜNEY
İktidarı boyunca ekoloji alanında talan ve ranta imza atan AKP, Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerin yapıldığı 14 Mayıs ile ikinci tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerçekleştirileceği 28 Mayıs arasında da bu politikalarını sürdürüyor.
AKP iktidarları döneminde “enerji ihtiyacı” adı altında derelere Hidroelektrik Santral (HES), orman ve meralara Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), tarım arazilerine ise Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve termik santraller inşa edildi. Özellikle enerji ve maden şirketlerine büyük imtiyazlar tanınırken, oyulmadık dağ, talan edilmedik sit alanı, kıyı, orman, tarım arazisi kalmadı. Bu talan ise parlamento seçimlerinde AKP'den İstanbul Milletvekili seçilen Murat Kurum'un başında olduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı eliyle yürütülüyor. Tüm talan projelerine “olur” veren bakanlık, adeta şirketlerin onay kurumu haline geldi.
ÇED GEREKLİ GÖRÜLMEDİ
14 Mayıs seçimlerden sonra da bu politikaları sürdüren bakanlık, ülkenin dört bir yanında 230 proje duyurusu yaptı. Bu projelerin 70'i hakkında “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değil”, 8'i hakkında ise “ÇED olumlu” kararı verildi. Bakanlık hiç bir proje hakkında ise “ÇED olumsuz” kararı vermedi. Yine bu projelerin 56'sı enerji, 75'i ise maden projelerinden oluşurken, diğer projeler ise sanayi, turizm, konut, kimya ve ulaşım gibi sektörlere ait.
SİT ALANINA SONDAJ
Söz konusu talan, en çok Ege, Marmara ve bölge kentlerinde yoğunlaşırken, Ege'de 59, Marmara'da 42, bölge illerinde ise 39 proje için duyuru yapıldı. En çok projenin askıya çıktığı kent 13 proje ile İstanbul olurken, bunu 12 ile Uşak, 10'ar proje ile İzmir, Manisa ve Hatay izledi. Uşak'ta 12 projenin 8'i enerji sektörü, Ege bölgesindeki projelerin büyük kısmı Güneş Enerji Santralleri’nden oluşuyor. Bu projeler arasında yer alan İzmir Urla ilçesinde yapılmak istenen JES ise doğal sit alanı içerisinde bulunuyor. Demircili Mahallesi’nde yapılmak istenen santral için açılmak istenen sondaj kuyuları, arkeolojik sit alanı olan Demircili Koyu'nda bulunuyor.
DEPREM BÖLGESİNDE 38 PROJE
Öte yandan 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkım yaşanan 9 kentte de ekolojik talan devam etti. Diyarbakır, Antep, Maraş, Malatya, Urfa, Osmaniye, Kîlîs, Adana ve Hatay kentlerinde toplam 38 proje için duyuru yapıldı. Hatay'da 10, Maraş'ta 7 proje için duyuru yapılırken, Hatay'daki 10 projenin 8'i için “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Ayrıca Maraş’ın Türkoğlu ilçesinde açılmak istenen atık tesisi için de “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Bu tesisin yapılmak istendiği alana 770 metre mesafede Öznecik Deresi, 860 metre mesafede kurutma kanalı ve kuzey yönde yaklaşık 515 metre mesafede ise Cumhuriyet Mahallesi konutları, 350 metre mesafede Gaziosmanpaşa Mahallesi konutları ve yaklaşık 20 metre mesafede konut yer alıyor. Yine proje sahası ve çevresinde akışı mevsimsel olarak değişiklik gösteren dereler de bulunuyor. Konut ve su kaynaklarına bu kadar yakın bir çöp tesisinin kurulmasında ÇED istenmedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı dışında alınan kararlarla da ekolojik talan sürdürüldü. 18 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Niğde Ulukışla ilçesinde 55 hektarlık bir alan Uluslararası Özel Endüstri Bölgesi ilan edildi. (İzmr/MA)