Kılıçdaroğlu ve Özdağ'dan ortak açıklama: Zafer Partisi ikinci tur desteğini duyurdu

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ikinci tur öncesi ortak açıklama yaptı. Özdağ, ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı aldıklarını duyurdu.

24 Mayıs 2023 11:25
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mayıs 2023 11:53
Paylaş

Cumhurbaşkanı seçiminin 28 Mayıs'ta gerçekleşecek ikinci turu öncesi cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ortak açıklama yaptı. Özdağ, "Zafer Partisi olarak Sayın Kılıçdaroğlu'nu ikinci turda destekleme kararı verdik" dedi.

İki ismin dördüncü görüşmesinin ardından Zafer Partisi önünde yapılan açıklama saat 11.25'te başladı. 

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"İki genel başkanın imza attığı bir metin hazırlandı. Daha sonra basın mensuplarıyla paylaşacağız. Türkiye'nin geleceği açısından, huzurlu bir ülke olması açısından, güçlendirilmiş parlamenter sisteme kavuşup daha sağlıklı bir yol yürümesi açısından her bir siyasal partiye sorumluluklar düşüyor. Bizler de bu sorumluluğun bilincinde olarak oturduk konuştuk. Güzel sonuçlar elde edildi. Umarım çok daha güzel bir atmosferde seçim sonrası tekrar buluşacağız ve Türkiye'yi huzura kavuşturacak adımları kararlılıkla atacağız."

"Birşele birleşe kazanacağız" sloganlarının ardından konuşan Ümit Özdağ ise şunları söyledi:

"AK Parti Genel Başkanvekili Numan Bey bizi ziyaret etti, destek istedi. Anlattıkları şey sığınmacıların vatanlarına dönmesini içermiyordu. Kemal Bey çok net biçimde sığınmacıların vatanlarına dönmesi gerektiğini ve bu politikayı izleyeceğini söyledi. Bu politikanın detaylarını konuştuk. Bir model üzerinde kendisiyle fikir birliğine vardık.

Zafer Partisi olarak Sayın Kılıçdaroğlu'nu ikinci turda destekleme kararı verdik. Birinci turda Cumhur İttifakına, Millet İttifakına ve ATA İttifakına oy vermiş bütün seçmenlere çağrım şu: Türkiye'nin göçmenistan olmasını istemiyorsanız 28 Mayıs'ta yapılacak seçimde 13 milyon sığınmacıyı vatanına yollayacak politikaya ve politikacılara destek verin ve Kemal Kılıçdaroğlu'na oy verin."

İMZALANAN PROTOKOL: KAYYUM UYGULAMASI SÜRECEK

Zafer Partisi ile Millet İttifakı bileşenleri arasında, cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde ve sonraki süreçte yapılacak iş birliği esaslarını kapsayan protokol şöyle:

"Amaç:

21 yıllık AKP hükümetlerinin yarattığı sosyal yıkım, yolsuzluk, yoksulluk, devlet krizi, sığınmacı sorunu, rant-borç-talan ekonomisi ve neden olduğu ağır ekonomi sorunları ve toplumun siyasi kutuplara bölünmesine karşı devletin yeniden düzenlenmesi; millî birlik ve beraberliğin sağlanması, yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar ve ağır ekonomi sorunlarının çözümü, Türkiye için ağır bir güvenlik ve demografi sorunu oluşturan sığınmacı ve kaçakların gönderilmesi için ortak çalışma ve iş birliği detaylarının tespit edilmesidir.

Temel İlkeler

1- Anayasamızın ilk 4 maddesi ve 66. madde de yer alan Türk Vatandaşlığı konusundaki tanımı ve içeriği korunacaktır.

2- 1924 yılında kurulan milli-üniter-laik devletten asla taviz verilmeyecektir. Bu değerlere bağlı kalınacaktır.

3- Başta Suriyeliler olmak üzere tüm sığınmacılar ve kaçaklar en geç 1 yıl içerisinde ülkelerine geri gönderilecektir.

4- Devletin varlığı ve bütünlüğünü hedef alan başta FETÖ, PKK, IŞİD olmak üzere bütün terör örgütleri ile etkin ve kararlı mücadele edilecektir. Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir. Terörle müzakere değil, mücadele edilecektir. Türkiye’nin milli ve üniter devlet yapısını hedef alan hiçbir siyasi ve hukuki düzenlemeye izin verilmeyecektir.

5- Devletin bütün birimlerinde yapılacak görevlendirmelerde sadakat değil, liyakatin esas alınması sağlanacaktır.

6- Bütün yolsuzluklar ile hukuk çerçevesinde çok etkin bir şekilde mücadele edilecektir.

7- Devletin vatandaşına karşı şeffaf olunması ve açık davranması konularında tam mutabakata varılmıştır."

Protokolün altında Kemal Kılıçdaroğlu ve Ümit Özdağ'ın imzaları yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Özdağ, Kılıçdaroğlu ile görüşmelerine dair dün saat 13.00'te bir açıklama yapmış ve sığınmacıların "gönüllü değil gerekirse zorla 1 sene içerisinde" ülkelerine geri gönderilmesini istediklerini söylemişti. Ayrıca "Devletin yerel yöneticilerin yerine kayyum ataması imkanının her zaman olması gerektiğini düşünüyoruz" sözlerini sarf etmişti.

Kılıçdaroğlu, Hatay dönüşü akşam saatlerinde Özdağ ile tekrar bir araya gelmiş, görüşmenin ardından Özdağ, "Mutabakat metni üzerinde çalıştık. Yarın saat 11.00'de Zafer Partisi Genel Merkezi'nde düzenleyeceğimiz ortak basın toplantısında detayları Büyük Türk Milleti ile paylaşacağız" açıklamasını yapmıştı.

Özdağ, açıklama öncesi Twitter hesabından İçişleri Bakanı olacağını öne sürdüğü bir paylaşım yapmıştı.

Önceki gün ATA İttifakının cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini açıklamıştı.

Ümit Özdağ, "Sayın Sinan Oğan’ın açıklaması sadece kendi politik tercihidir. Bu açıklama Zafer Partisi’ni temsil etmemekte ve bağlamamaktadır" demişti.

ATA İttifakı dağılmadan önce ittifakın bileşeni olan Adalet Partisinin Genel Başkanı Vecdet Öz de ikinci turda Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sağanak nedeniyle durdurulan Adana-Mersin tren seferleri yeniden başladı

SONRAKİ HABER

Marmaray'da iki grup arasında kavga

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa