24 Mayıs 2023 13:30
Son Güncellenme Tarihi: 24 Mayıs 2023 19:31

HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim tutumuna ilişkin açıklamayı yarın yapacak

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ümit Özdağ arasında imzalanan protokoldeki kayyum maddesini görüşen HDP ve Yeşil Sol Parti, seçim tutumuna ilişkin açıklamayı yarın yapacak.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan protokoldeki kayyum maddesine ilişkin merkez kurullarını toplayan HDP ve Yeşil Sol Parti, yazılı bir açıklama paylaşarak seçim tutumuna ilişkin açıklamanın yarın yapılacağı bilgisini verdi. Değerlendirmelerin devam ettiği aktarılan açıklamada, kayyum uygulamalarının sadece Diyarbakır’ın değil İstanbul’un ve bir bütün olarak herkesin sorunu olarak değerlendirildi.

"KAYYUM UYGULAMALARI HEPİMİZİN SORUNU"

Merkez Yürütme Kurulları tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkede yaşanan sorunların temelinde demokrasi ve hukuk açısından evrensel ilkelere uymayan uygulamaların bulunduğu ifade edildi. Yerel demokrasiyi yerle bir eden kayyum politikalarının uygulamaların başında geldiği belirtilen açıklamada, “Halkın iradesini gasp eden kayyım atamaları demokrasi ve hukuk açısından kabul edilemez ve bu konudaki yaklaşımımız değişmezdir.  Sayın Kılıçdaroğlu’nun bugün açıkladığı protokoldeki bu konuyla ilgili belirlemeler evrensel demokratik ilkelere aykırıdır. Tutumumuz ve eleştirimiz net ve açıktır. Kayyım uygulamaları sadece Diyarbakır’ın değil İstanbul’un ve bir bütün olarak hepimizin sorunudur” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, “Demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerine sahip çıkmak ve bu konuda ilkesiz duruşlara taviz vermemek hepimizin görevidir. Bunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bizler demokrasi, hukuk ve adalet mücadelesinin kararlı öznesi olmayı sürdüreceğiz.  Ülke için bir referanduma dönüşmüş 28 Mayıs seçimleri ve sonrası için oynanan oyunların ve kurulan tuzakların farkındayız” denildi.

Partilerin bileşenleri ve kurullarının değerlendirmeye devam edeceği aktarılan açıklamada, seçim tutumuna ilişkin açıklamanın yarın yapılacağı ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

HDP ve Yeşil Sol Parti, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan protokoldeki kayyum maddesi üzerine durum değerlendirmesi yapmaya karar vermişti.

Yapılan toplantıda protokoldeki “Terörle mücadele çerçevesinde, terörle bağlantısı hukuki kanıtlarla sabit olan mahalli idare yöneticileri yerine devlet görevlileri ataması uygulamasına yargı kararı çerçevesinde devam edilecektir” ifadesi tartışıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs öncesi düzenlenen mitinglerde yaptığı açıklamalarda "O kayyum denen garabet uygulamayı tümüyle bitireceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Millet İttifakının Ortak Politikalar Mutabakat Metni'nde ise konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

  • "Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki aşırı vesayetine son vereceğiz.
  • Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacak, yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz.
  • Seçilmiş yöneticilerin görevlerine bir yargı kararı olmadıkça son verilememesini güvence altına alacağız.
  • Görev suçları sebebiyle hakkında soruşturma başlatılan yerel yöneticilerin geçici olarak görevden uzaklaştırılmalarını da ancak yargı kararı ile mümkün kılacağız.
  • Seçilme yeterliliğini kaybeden ya da görevden uzaklaştırılan belediye başkanının yerine gelecek kişinin belediye meclisi tarafından seçilmesini sağlayacağız."

 (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SOL Partiden ikinci tur açıklaması: Kılıçdaroğlu’nu desteklemeye devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Akın: Saray rejiminin her türlü yalana rağmen gelebildiği nokta bu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa