24 Mayıs 2023 21:08

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu nefreti körükleyen dili kınadı

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, son dönemde artan ırkçı söylemler ve mülteci düşmanlığına karşı basın açıklaması yaparak, “İltica temel bir haktır, hepimiz mülteciyiz. Irkçılığa hayır” dedi.

Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel

Paylaş

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, son dönemde artan ırkçı söylemler ve mülteci düşmanlığına karşı Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. “Hepimiz mülteciyiz ırkçılığa hayır” pankartı açan İzmir Mülteci Dayanışma Platformu, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganı attı.

Nefreti körükleyen dile karşı mücadele ettikleri ifade edilen açıklamada, “İltica temel bir haktır, hepimiz mülteciyiz. Irkçılığa hayır” denildi.

Basın açıklamasını okuyan Avukat Meral Kaban, ikinci tura kalan seçimlerde tarafların propaganda için tercih ettikleri dilin ilk seçimdeki uzlaşmacı, toparlayıcı dilden uzaklaşmasını kaygıyla takip ettiklerini ifade etti. Kaban, “14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimde milliyetçilik ve mülteci düşmanlığı siyaseti yaparak seçime giren adaya verilen oyların oranının ikinci tur sonuçlarını etkileyecek düzeyde olması ve sırf bu kitlenin oylarını alabilmek sebebiyle bizce toplumda nefreti körükleyecek, düşmanlığı çoğaltacak ve geri dönüşü olmayan üzücü olayların gerçekleşmesine sebebiyet verecek bir dil ile konuşulmaya başlandı” dedi.

“DOĞRU BİR MÜLTECİ POLİTİKASI YOK”

Nefret dilinin mültecilere ve hak talep eden bütün taraflara zarar vereceğini dile getiren Kaban, “Ülkemizin henüz doğru bir mülteci politikasının olmaması, Cenevre Sözleşmesi’ne konulan şerh orta dururken, kendilerinin hak ve adaletten yana olduğunu iddia eden tüm siyasi parti ve liderlerinin, mülteci haklarını tanımaları beklenirken, aksine her fırsatta ve yaşanan her olumsuzlukta mültecileri sorumlu tutmaları, onları ‘günah keçisi’ ilan etmeleri, hem nefret söylemi hem de doğru değildir” diye konuştu.

Yükselen ırkçılık, oluşturulan nefret ikliminin mültecilerin yaşam hakkı ile ilgili kaygılarının her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Kaban, platform olarak hiçbir seçim sonucunun insan hak ve yaşamından önemli olamayacağını ifade etti.

“GERÇEK SORUNLARA DAİR ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİLLENDİRMELİLER”

Kaban, “Bizler mülteci hak savunucuları olarak, hangi siyasi cephe/ittifaktan geldiğine bakmaksızın, linç kültürüne hizmet eden bu söylemlerin derhal terkedilip, mülteci hakları başta olmak üzere, gerçek sorunlara dair çözüm önerilerini dillendirmeye davet ediyoruz. Zira haklardan yararlanmak için vatandaş değil, insan olmanın yeterli olduğunu belirtiyor ve aksi halde yaşanan tüm olumsuzluklarda bu dil ve söylemin sahiplerinin sorumlu olduklarını hatırlatıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana Kadın Platformu kadınlara seslendi: “Geleceğimize birlikte sahip çıkalım, Erdoğan’ı gönderelim”

SONRAKİ HABER

Buca Emek ve Demokrasi Güçleri: Sandığa, hayatına ve geleceğine sahip çık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa