25 Mayıs 2023 16:43

Throssell: Türkiye, gazetecileri derhal serbest bırakmalı

BM İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Throssell, Türkiye’deki tutuklu bütün gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Liz Throssell | Fotoğraf: Daniel Johnson/UN News

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Bürosu Sözcüsü Liz Throssell, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskıların endişe verici boyutta olduğunu belirterek, tutuklu bütün gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Throssell, Mezopotamya Ajansının (MA) gazetecilere yönelik gözaltı, tutuklama ve işkence iddialarıyla ilgili sorularına yanıt verdi. Türkiye’de yerel bir temsilcilerinin olmaması nedeniyle tutuklu gazetecilere dair dosyaların detaylarına ilişkin bilgiye sahip olmadıklarını belirten Throssell, ancak nisan ayının sonlarından itibaren yaşanan gözaltı ve tutuklamalar hakkında Türk yetkililerle iletişimde olduklarını ve endişelerini ifade ettiklerini söyledi.

"ENDİŞELERİMİZİ DİLE GETİRDİK"

Throssell, avukatlar, gazeteciler ve aktivistler de dahil olmak üzere birçok kişinin muğlak "terörizm" suçlamalarıyla kitlesel baskınlara uğradığı ve gözaltına alındığı konusundaki endişelerini daha önce dile getirdiklerini aktardı.

Throssell, BM İnsan Hakları Bürosunun, suçla ilgili yasaların ve özellikle terörle mücadele kanunlarının geniş yorumlanmasından ve bu durumun insan haklarına olumsuz etkisinden uzun süredir kaygı duyduğunu da vurguladı.

"TMK HUKUKA UYGUN DEĞİL"

Throssell, "terörle mücadele önlemleri" ve terörle mücadele yasasının, uluslararası insan hakları hukukuna uygun olması gerektiğini ve siyasi katılım hakkının, insan hakları savunucularının faaliyetlerinin, ifade ve düşünce özgürlüğünün baskı altına alınmaması gerektiğini belirtti.

Throssell, Türkiye’deki durumu takip etmeye çalıştıklarını ifade edip yetkililere tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de apartmanda meydana gelen patlamada yaralanan genç öldü

SONRAKİ HABER

Metin Lokumcu davasında tüm talepler reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa