26 Mayıs 2023 12:23

İzmir Barosu: Avukatların sandık bölgelerinde bulunma hakları var

İzmir Barosu, Güzelbahçe İlçe Seçim Kurulu’nun barolara kayıtlı başkan ve üyelerinin sandıkta gözlemci olarak görev yapamayacağı yönündeki yazısının hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Fotoğraf: Ömer Taha Çetin/AA

Reklam

İzmir Barosu, Güzelbahçe İlçe Seçim Kurulu’nun barolara kayıtlı başkan ve üyelerinin seçimlerde gözlemci olarak görev yapamayacaklarını ifade eden yazısına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.  

14 Mayıs tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde, Avukatlık Kanunu'nun verdiği görev ve yetki çerçevesinde İzmir Barosunu kayıtlı avukatların görev yaptığı hatırlatılan açıklamada, “Avukatlar görev yaptı, 28 Mayıs tarihinde gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde de yapacak” denildi.

Açıklamada, “14 Mayıs tarihinde yapılan seçimde görev alan meslektaşlarımızın 298 sayılı Kanun çerçevesinde yetki belgeleri ya da müşahit kartı bulunmadan görev yapmış olduklarına ya da meslektaşlarımız nedeniyle herhangi bir olumsuzluk yaşandığına dair şikayet ya da durum tespitine ilişkin Baromuza bir başvuru da olmadığı gibi seçim günü sandık bölgelerinde bulunmalarını ve görev yapmalarını yasaca haklı kılan belgeleri olmasına rağmen, bir kısım sandık başkanları ve siyasi parti temsilcileri tarafından bazı meslektaşlarımızın görev yapmalarının engellenmeye çalışıldığı hususu tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

“ÖNLEM ALIN”

Ayrıca İl Seçim Kurulu ve Emniyet Müdürlüğüne de birer yazı gönderen İzmir Barosu hem bu yazılarda hem de Güzelbahçe İlçe Seçim Kuruluna gönderdiği yazıda İzmir Barosunun Avukatlık Kanunu başta olmak üzere yasaların verdiği görev ve yetkileri kullanmasını engelleyenlere karşı dün olduğu gibi bugün de boyun eğmeyeceği belirtti.

“Yasalara uygun şekilde sahip olduğumuz tüm hakları ve yetkileri kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz” diyen İzmir Barosu şunları söyledi: “İlgili kurumlardan avukatların, siyasi partilerden aldıkları müşahit veya itiraza yetkili kişi belgeleriyle sandık bölgelerinde bulunma hakları vardır. Seçim Kanunu gereğince, bu görevi engellemeye yönelik her davranış suç oluşturmaktadır. Bu konuda seçimde görevli okul sorumluları, sandık kurulları ve kolluk güçleri bilgilendirilmedir. Yasaları hatırlatmak yerine önlem alın.” (İzmir/EVRENSEL)

Reklam