27 Mayıs 2023 18:47

Zam talebine yanıt, işten atma tehdidi

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çağrısıyla eylem yapan Özel Bahçeşehir Okulları öğretmenleri, eriyen ücretler, artan mobbing ve işten atılma tehdidine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/Evrensel

Paylaş

Özel Bahçeşehir Okulları öğretmenleri, gittikçe eriyen ücretleri karşısında okul yönetimine attıkları maillerin cevap bulamaması ve üzerine mobbinge maruz kalmaları nedeniyle Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın çağrısıyla eylem ve basın açıklaması yaptı. Gerçekleşen basın açıklamasını Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul İl Temsilcilerinden Tahsin Yüce Mert okudu. Açıklamaya Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölge Şubesi ve DİSK Genel İş de katıldı.

"VELİLERE ZAM YAPMADIK, SİZE DE YAPAMIYORUZ"

Öğretmenlerin pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği uygulaması üzerinden çalıştırıldığını, tam zamanlı çalıştırılan öğretmenlerin sigorta prim hakkı yasa dışı bir şekilde gasp edildiğini hatırlatan Mert, "Okul yönetimi, değerini kaybeden öğretmen maaşlarına gerçek anlamda iyileştirme yapmak yerine, şubat ayında 8500 olarak belirlenen asgari ücretle birlikte, pek çok öğretmenin maaşını da ya asgari ücret ya da bunun biraz altında bırakarak öğretmenini bir kere daha mağdur etmiştir" dedi.

Göstermelik küçük zamlarla, öğretmenlerin içinde bulundukları ekonomik zorluklarını görmezden gelen okul yönetimine bu zorluklar hatırlatıldığında “bizler velilere de zam yapmadık, bu yüzden sizlere de çok fazla zam yapamıyoruz” dediklerinden bahseden Mert, "Kampüs müdürleriyle, zümre başkanları ve müdür yardımcıları aracılığı ile diyalog yollarının önü hep bu aynı bahaneyle bir şekilde tıkalıydı. Öğretmenler diyaloğu seçti ancak samimi bir karşılık bulamadı" ifadelerini kullandı.

"BU GÜÇLÜ DİRENİŞ KARŞISINDA UYKULARI KAÇTI"

Bahçeşehir öğretmenlerinin Anayasal hakları için sendikaya başvurduklarından bahseden Mert, "Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çatısı altında, demokratik bir ilişkiyi geliştirmek, talep etme hakkını kullanmak, ekonomik sorunlarını daha net tarif etmek, öğretmen kimliğine yakışır bir tutum sergileyerek emeğine sahip çıkmak ve önü tıkalı olan sözlü diyaloğun daha görünür ve daha anlaşılır olması için son derece modern bir yöntem tercih etmiştir" şeklinde konuştu. Türkiye’nin pek çok ilinden, onlarca öğretmen mail yolu ile Bahçeşehir yönetimine taleplerini ilettiğinin altını çizen Mert, "Hatta o kadar çok mail atılmıştır ki, okul yönetimi büyük bir tepki ile karşılamış ancak şaşkınlığını da gizleyememiştir. Çünkü yönetime yağmur gibi inen her bir mail Türkiye’nin dört bir yanından gelmekte ve yaklaşık 140'ın üzerinde kampüsü bulunan bu zincirin halkalarını oluşturan öğretmenleri uzun süre tespit edememişlerdir. Ne acıdır ki, öğretmenleri tespit etmenin mesaisine düştüler, uykuları kaçtı bu güçlü direniş karşısında. Genel merkezin ağır topları kampüs kampüs gezmeye başladılar. Düşünebiliyor musunuz, anayasal haklarını bilen ve buna uygun davranan, toplumun en kutsal en önemli mesleğine sahip olan öğretmenleri tespit etmek için ne gerekiyorsa yaptılar" diye anlattı.

"BU KURUMDA ÖĞRETMENE PARMAK SALLANDI"

Okul yönetiminin öğretmenleri yalancılıkla suçladığından da bahseden Mert, "Ancak her kampüste öğretmenin haklı direnişi, gerçek bir zafere dönüşürken, bu haklı mücadelesini aynı kararlılıkla, sosyal mecralara da taşıyan, özgür basının, velilerin, öğrencilerin ve tabi emekten, emekçiden yana sanatçıların da dikkatini çekmeyi başaran öğretmenler, bu sefer de yalancılıkla suçlanmaya başlandı. Çünkü Özel Bahçeşehir Okulları sahibi Enver Yücel, asgari ücret gerçeğini kabul etmedi" dedi. Öğretmenlerin maaş dekontlarını sosyal medyada paylaşarak gerçeği görünür kıldıklarına vurgu yapan Mert, "Yücel ailesi bu gerçeği kabul etmekle birlikte, kurum yöneticileri üzerinden okullarındaki baskı ve mobbing arttırarak, öğretmeni yıldırmak haklı mücadelesinden döndürmek için bireysel öğretmen görüşmelerine başvurmuştur. Bu kurumlarda öğretmene parmak sallandı, işten atılmakla tehdit edildi, sendikalı olmanın suç olduğu ima edildi, ağır mobbinglere maruz bırakıldı. Neden mi? Anayasal haklarını gözeterek mail attıkları için" ifadelerini kullandı.

"GELECEĞİMİZ PATRONLARIN İKİ DUDAĞI ARASINDA DEĞİLDİR"

Öğretmenlerin kararlı duruşlarından ödün vermediğinden ve okul yönetimine aldığı asgari ücret karşılığında azami iş yapacağını belirten ikinci bir mail attığından bahseden Mert, "Mesaj yine çok nettir, bu maaşlarla geçinemiyoruz. Toplumun önemli bireylerini yetiştiren öğretmenler, bu onur kırıcı hayat şartlarına mahkum edilemez. Hak aramak bir suç değil, demokratik ve anayasal bir tutumdur. Sendikal faaliyetlerin engellenmesinin suç olduğunu biliyoruz ve sizi bu konuda uyarıyoruz. Bizden korkun çünkü biz sendikayız" dedi. Mail atan, alkış eylemine katılan, veli araması yapmayan, ilkeli duran ve ilkeli davranan öğretmenlerle sözleşme görüşmelerinin hâlâ gerçekleştirilemediğinin altını çizen Mert, "Pek çok arkadaşımıza ise doğrudan bu sürece dahil olduğu için, pişkince ve hiç çekinmeden iş haklarına son verileceği söylendi" diye anlattı. Mert son olarak, "Geleceğimiz, patronların iki dudağı arasında değildir; bunu ispatlamak, sendikamızın temel mücadele başlığıdır. Sendikamız Özel Sektör Öğretmenlerinin mücadelesinin kazanımlara ulaşması her türlü bedeli ödemeye hazırdır" dedi. Açıklama sonrasında öğretmenlerin maaşlarının 8 bin 500 TL olarak belirlenen asgari ücret üzerinden yatırılmasına tepki gösterdikleri günde Enver Yücel'in tavukların yem attığı bir videoyu sosyal medya hesabından paylaşmasına tepki olarak Bahçeşehir Okulları Genel Merkezi önüne tavuk yemi atıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sırbistan-Kosova arasında sınır gerilimi

SONRAKİ HABER

İranlı rapçi Asya Alizade sınır dışı edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa