30 Mayıs 2023 11:56

RTÜK seçim sonrası harekete geçti: 6 kanala inceleme

Halk TV, Tele1, KRT, TV5, Flash Haber ve SZC TV hakkında seçim yayınlarında "halkı küçük düşürmeye çalıştıkları" suçlamasıyla RTÜK tarafından inceleme başlatıldı.

Fotoğraf: Burcu Yıldırım/Evrensel

Paylaş

RTÜK, cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlanmasının ardından harekete geçti. Hedefte Halk TV, Tele1, KRT, TV5, Flash Haber ve SZC TV var.

Söz konusu kanallar hakkında seçim yayınlarında "halkı küçük düşürmeye çalıştıkları" suçlamasıyla RTÜK tarafından inceleme başlatıldı.

Katıldığı FOX TV yayınında demokrasinin sandıktan ibaret olmadığı gerçeğini dile getirdiği için iktidara yakın medya organları ve sosyal medya hesapları tarafından hedef alınan gazeteci Çiğdem Toker’in açıklamaları hakkında da rapor hazırlanıyor.

RTÜK'ün açıklamasında yer alan ifadeler şöyle:

"Milli iradenin tecelli ettiği seçim günü akşamı FOX TV'de programcılardan Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' şeklindeki açıklamaları ve yayının tamamı uzmanlarımız tarafından raporlaştırılmaya başlanmıştır. Raporun tekemmül etmesine müteakip ilk Üst Kurul toplantısında dosya karara bağlanmak üzere gündeme alınacaktır.

Yine izleyicilerden gelen yoğun şikayetler üzerine sandıkların açılması ve sonuçların belli olmasıyla birlikte halkı aşağılayan, hakaret ve saldırılarla necip milletimizi küçük düşürmeye çalışan konuşmalara yer verilen HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5, FLASH HABER ve SZC TV ile ilgili de incelemeler yapılmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

RTÜK ÜYESİ TAŞCI: İSTERSENİZ VERECEĞİNİZ CEZALARI DA AÇIKLAYIVERİN

RTÜK'ün açıklamasını "Milli iradeye, demokrasiye, seçim sonuçlarına saygı duymayan ve halkımızı aşağılayan, aziz milletimizi küçük düşürmeye çalışanların bu tutumlarına sessiz kalmayacağız" ifadeleriyle paylaşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e tepki geldi.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Şahin'in Twitter hesabından yaptığı paylaşımı alıntılayarak  "Sayın Ebubekir Şahin siz zaten kararınızı vermişsiniz! İsterseniz Üst Kurulu dahi toplamadan vereceğiniz cezaları da açıklayıverin. Yaptığınız Üst Kurulun yetkisini gasptır. Kurul daha toplanmadan sizin oyunuzun rengi belli olmuştur. Siz bu dosyaların görüşülmesine katılamazsınız!" dedi. 

NE OLMUŞTU?

FOX TV ekranlarında seçim sonuçlarını değerlendiren gazeteci Çiğdem Toker, "Demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir" sözleri nedeniyle iktidara yakın Cem Küçük tarafından “darbeci” olmakla suçlanmıştı.

Cem Küçük doğru olmayan bir bilgi ile de Çiğdem Toker'in, İsmet İnönü'nün damadı Metin Toker’in kızı olduğunu iddia ederek; “Çiğdem Toker aynı babası gibi darbeci kafaya sahip. Babası Metin Toker rahmetli Menderes'e CHP’nin Akis dergisinde yağlı urgan manşetiyle ölümle tehdit etmişti. Kızı da çıkmış seçimlerle bir siyasal iktidar el değiştirmez, darbe yapılsın diyor. Utanmazlar” sözlerini sarf etmişti.

Çiğdem Toker de Küçük’ün yalan dolu iddiasına karşılık açıklama yaparak şunları ifade etmişti:

“Ortaklar Köy Enstitüsü Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsü mezunu Türkçe Öğretmeni TÖB-DER Üyesi, bugünkü iktidarın ideolojik atası MC Hükümetince kış ortasında sürgün niyetine atandığı ilçede göreve başlamak üzere giderken ölümden dönen, dinlenmesi gereken yıllarda bizi okutabilmek için özel ders veren, maaşının önemli kısmını kitap gazete dergi için ayıran, devletin bir hastanesinde acil servis sedyesinde 12 saat boyunca uzman doktor görmeden kalarak vefat eden, hakkını aramak için elimizden geleni yapsak da şu ana kadar içimizi rahatlatan bir sonuç alamadığımız Canım Babam Erdoğan Toker, bugün seni anmam gerekiyormuş. Ruhun şad olsun.”

Aralarında TGS, RSF ve DİSK Basın-İş’in de bulunduğu pek çok Gazetecilik Örgütü ve gazeteci Toker’e destek veren açıklamalarda bulundular.

Toker’e ilişkin yapılan destek açıklamaları şöyle:

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS): “Evet, demokrasi sandıktan ibaret değildir. Gazeteci @CigdemToker 'in bu yöndeki beyanından sonra yaratılmak istenen dezenformasyonu kınıyoruz. Sandığa saygı ama protesto hakkına, basın özgürlüğüne de saygı!

Gazeteciler Cemiyeti: “Kamu yararını gözetmek zorundaki gazeteciler halkın seçim dışındaki demokratik süreçlere katılımını, hukuk devletini ve adaleti de savunmak zorundadır. Gazeteci @cigdemtoker Çiğdem Toker’in hedef gösterilmesini kınıyoruz, meslektaşımızın yanındayız.”

Ceren Sözeri: “Yahu siz kimsiniz bu ülkenin en iyi gazetecilerinden birini demokratik protesto hakkını savunduğu için hedef alıyorsunuz! Çiğdem Toker'in tırnağı olamayacaklar burada kampanya başlatmış #ÇiğdemTokerYalnızDeğildir hepimiz her zaman yanındayız!”

Eşitlik İçin Kadın Platformu: “Basın ve ifade özgürlüğü nefes kadar gereklidir! Gazeteci Çiğdem Toker'in @cigdemtoker “medya” yoluyla hedef gösterilmesini kınıyoruz. #DayanışmaMücadeleGüçlendirir"

DİSK Basın-İş: “Meslektaşımız Çiğdem Toker'in @cigdemtoker çarpıtma ve yanlış bilgilerle hedef gösterilmesini reddediyoruz. Toker'in seçim yayınında söylediği sözlerin arkasındayız.Basın ve ifade özgürlüğü nefes kadar gereklidir! Mücadelemiz yeni değil ve sürecek!” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Soma’da sendika yöneticileri gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Evli olduğu erkek tarafından vurulan Nimet Taşkın 3 gün sonra hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa