İkinci tura giderken umut ve umutsuzluk arasında
Özellikle savunma sanayi ile ilgili alanlarda staj yapan meslek liseliler iktidarın milliyetçi politikalarından ister istemez etkileniyorlar.
Kayhan KÖMÜRCÜ
Mamak/Ankara
Ekonominin halkın belini büktüğü, insanların özgürlüklerinin kısıtlandığı, hayal kurmanın bile bizlere çok görüldüğü günümüz Türkiye’sinde, halkın düşüncelerini sadece 5 yılda bir sandıkta belirtebildiği seçimler maalesef ilk turda bitmedi.14 Mayıs seçimlerini kimimiz umutsuz, kimimiz kararsız, kimimiz ise üzülerek tamamladık. Şimdi ise sabırsızlıkla 28 Mayıs günü yapılacak seçimi bekliyoruz. İlk turda seçime gidilirken gençlerin büyük çoğunluğu muhalif adaylar arasında kararsızlıklar yaşarken iktidarın gitmesi konusunda ise ortak bir tutum sergiledi. Görüştüğümüz Mamaklı gençler arasında da bu eğilim epey baskın. Erdoğan’ın önde bitirdiği ama kazanamadığı seçimin hemen sonrasında gençlerde derin bir karamsarlık hissi oluştuğunu gördük ve liseli arkadaşlarımızla bu süreci ve 2. tur seçimlerini konuştuk.
Anadolu liselerinde okuyan arkadaşlarımızla konuştuğumuzda Erdoğan’ın kazanmasından endişe duyduklarını, 2. turdan da pek umutlarının olmadığını söyleyerek ümitsizliğe kapıldıklarını belirtiyorlar. Millet İttifakı’nın seçimlerden önce son yaptığı Ankara mitingine coşkuyla katıldıklarını belirten gençler, aynı heyecanı 28 Mayıs için duymadıklarını söylüyorlar. Güvenlik kaygısı ve Kılıçdaroğlu’nun “Sokağa çıkmayın” sözlerinin ardından aileleri tarafından evlere kapatıldıklarını belirten liseliler, seçimlerin mahallelerinde şaibeli geçtiğini duyduklarını ve seçim güvenliği için 28 Mayıs’ta liselilerin de her şeye rağmen sorumluluk alması gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca üniversiteye hazırlık sınavlarının yaklaşması ile YKS stresini yaşayan arkadaşlarımız seçimin 2. tura kalmasıyla birlikte kaygılarının arttığını ve zaman zaman ders çalışmaya konsantre olamadıklarını anlatıyorlar.
“MUHALEFET DE ÇÖZEMEZ AMA EN AZINDAN RAHATLARIZ”
İktidarın sömürü politikasını doğrudan yaşayan, gerek stajda gerek se de okullarında sömürülen ve resmen çocuk işçiliğin yasallaştırıldığı MESEM’ler ile öğrenci değil, ucuz iş gücü olarak görülen meslek liseli arkadaşlarımız ile de konuştuk. Seçimi değerlendirirken bir değişimin şart olduğunu belirten arkadaşlarımız “Artık bu iktidarın gitmesi gerekiyor. Aldığımız staj maaşı hiçbir şeye yetmiyor, dışarıya çıkıp gezemez olduk” sözleriyle iktidardan memnun olmadıklarını dile getiriyorlar. Bunun yanında eğer ki bir değişim yaşanırsa gelecek Millet İttifakı’nın da sorunlarını tamamen çözeceğine inanmayan arkadaşlarımız en azından bir nebze rahatlayacaklarını düşünüyorlar. Bir de ekonomiden ve yaşantısından memnun olmayan ama iktidarı destekleyen veya kararsız olan arkadaşlarımız var. Bunun en önemli sebebi iktidarın bu gençler üzerinde uyguladığı taktik. Özellikle savunma sanayi ile ilgili alanlarda staj yapan meslek liseliler iktidarın milliyetçi politikalarından ister istemez etkileniyorlar. Bir yandan bu sanayi alanları öğrencilerin “ekmek kapısı” olarak gördüğü yerler olurken bir yandan da iktidarın sözcüleri tarafından sürekli vatanseverlik tartışmaları ile öne çıkarılıyor.