31 Mayıs 2023 12:53

Gazeteci Çiğdem Toker: Gazetecilik ve ifade özgürlüğü hedef alındı

Gazeteci Çiğdem Toker, “Yayında sözlü olarak ifade ettim, bir de yazılı olarak tekrar edeyim: Demokrasi yalnızca sandıktan ibaret değildir” dedi.

Çiğdem Toker | Fotoğraf: MA

Paylaş

RTÜK tarafından hedef alınan Gazeteci Çiğdem Toker köşesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 yıl önce söylediği “Halbuki demokrasi, sadece seçimlerden ibaret değildir” sözlerini hatırlatarak “Yayında sözlü olarak ifade ettim, bir de yazılı olarak tekrar edeyim: Demokrasi yalnızca sandıktan ibaret değildir” dedi.

25 YIL ÖNCE ERDOĞAN: DEMOKRASİ SADECE SEÇİMLERDEN İBARET DEĞİLDİR

RTÜK tarafından “Milli iradenin tecelli ettiği seçim günü akşamı FOX TV'de programcılardan Çiğdem Toker'in ‘Demokrasi sandıktan ibaret değildir’ şeklindeki açıklamaları ve yayının tamamı uzmanlarımız tarafından raporlaştırılmaya başlanmıştır” diyerek hedef haline getirilen Gazeteci Çiğdem Toker, T24’te “Erdoğan: Demokrasi sadece seçimlerden ibaret değildir” başlıklı bir yazı yazdı.

Toker yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 yıl önce, henüz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken söylediği “Ülkemizde demokrasi, giderek bir seçim metoduna dönüştürülmektedir. Halbuki demokrasi, sadece seçimlerden ibaret değildir. Aynı zamanda seçimin varlığı kadar yargı ve yargıç bağımsızlığı da demektir. Eğer bu iki bağımsızlık çiğnenirse demokratik bir görüntü altında baskıcı bir düzen kurulmuş olur” sözlerini ve Cumhur İttifakı ortaklarından MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “20 Ağustos 2014’te söylediği “Demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir. Doğrudur, 10 Ağustos’ta Erdoğan sandıktan çıkmıştır. Fakat ahlak, edep, milli ruh, milli kimlik, kardeşlik bağları, Cumhuriyet’in ilkeleri, utanma duygusu ve doğruluk sandıkta kalmıştır” sözlerini hatırlattı.

Seçim gecesi Fox TV’de katıldığı yayında "demokrasinin yalnızca sandıktan ibaret olmadığını" da içeren sözleri dolayısıyla, kendisi üzerinden gazetecilik ve ifade özgürlüğünün hedef alındığını belirten Toker “Yayında sözlü olarak ifade ettim, bir de yazılı olarak tekrar edeyim: Demokrasi yalnızca sandıktan ibaret değildir” dedi.

DEMOKRATİK VE ADİL BİR YARIŞ!

Toker yazısında “Rejim aslında otoriter. Ama seçimler yapılıyor. Halk belli aralıklara sandığa gidiyor. Bu seçimler ortamı demokratik bir iklim gibi gösteriyor. Otoriter yönetim de meşruiyetini o seçimden alıyor. Sandığa gidip oy kullanma dışında kalan, yüzlerce yıllık tarihi boyunca demokrasi kavramına dahil olan, ifade özgürlüğüne anlam katan, -şiddet içermeyen- hak aramaya dair bütün eylem ve işlemler suç gibi gösteriliyor. Hak aramak, itiraz etmek kriminalize ediliyor” diyerek şu soruları sordu:

“-Bakanlıklar bütün olanaklarını Cumhurbaşkanı adayı ve iktidar partisi için kullanmadı mı?

-Anayasal bir kurum olan TRT, siyasi partilerin faaliyetlerine konuşmalarını yayınlamak konusunda adil ve eşit bir tutum sergiledi mi?

-Muhalefet partilerini terör örgütleriyle birlikte gösteren, "ama montaj ama şu ama bu" videolar seçim meydanlarında gösterilmedi mi?

-Ana muhalefet partisi milletvekili sandık başında darp edilip yüzü kanlar içinde kalmadı mı?

-Muhalefet partilerinin binaları kurşunlanmadı mı?

-Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı yardımcı adaylarından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na saldırı düzenlenmedi mi?

-İktidar partisi, devletin bütün imkanlarını asimetrik biçimde seçime boca edince, o partiye oy vermeyen/vermeyecek seçmenlerin haklarını kısıtlamadı mı?

Peki böyle ise bu son seçimlerin demokratik ve adil bir yarış içinde geçtiğini mi iddia edeceğiz?​”

AİHM VE AYM’NİN SAYISIZ KARARI

Toker ayrıca bitirirken şöyle devam etti: “Düşünce özgürlüğünün zaten özellikle şoke edici, rahatsızlık veren düşünce açıklamalarını güvence altına aldığını; AİHM ve AYM'nin, şiddet içermeyen, şiddete çağrı yapmayan her düşünce açıklamasını güvence altına alan sayısız kararı olduğunu hatırlatayım.

Özetle, demokrasi sandıktan ibaret değildir. Eşit, adil, özgür bir demokrasiyi ancak yurttaşlara Anayasa ile güvence altına alınmış hakların, kâğıt üzerinde kalmadığı bir iklim sağlar. Eğer demokrasi sandıktan ibaret olsaydı ne anayasalara ne yasama organına ne yargısal denetime ne kuvvetler ayrılığına, ne de Anayasa ile güvence altına alınmış kişi hak ve özgürlüklerine gerek kalırdı.” (MEDYA SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'nin Brexit sonrası ilk serbest ticaret anlaşmaları bugün devreye giriyor

SONRAKİ HABER

SOL Parti, Gezi'nin 10. yılında Galata Köprüsü'ne pankart astı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa