Şebnem Aktolga: Çocukların var olma savaşını birlikte veriyoruz
Kordinatör Şebnem Aktolga, Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali'ni anlattı.
Şebnem Aktolga (Fotoğraf: Kişisel arşiv)
Damla KIRMIZITAŞ
Ankara
Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali, 2-9 Haziran tarihleri arasında Ankara’da altıncı kez gerçekleştirilecek. Festival kapsamında farklı ülkelerden 32 kısa metraj ve 14 uzun metraj filmin gösterimi yapılacak. Ayrıca söyleşiler, atölye ve paneller; çocuklar ve çocuk kalanlarla buluşacak. Koordinatör Şebnem Aktolga ile festivali konuştuk. Aktolga, kültür ve sanat olgusuyla çocukların ücretsiz bir şekilde yan yana gelmesini hedeflediklerini belirtti. Zincir ve paralel bir çalışmayla her yıl festivali çocuklarla buluşturduklarını söyleyen Aktolga, “Çocukların sanatla buluşmasını önemsiyoruz. Çünkü düşünen, sorgulayan, içindeki yaratıcı enerjiyi, ritmi kaybetmeyen çocukların var olma savaşını birlikte veriyoruz” dedi.
DEPREMZEDE ÇOCUKLARLA SANAT PROGRAMI
Festivalin temasını çocukların sorunlarıyla ilişkili olarak seçtiklerini ifade eden Aktolga, “Çocuğun bu dünyaya dair yaşadığı her sorun bizim konumuzun içerisinde, sinemanın içerisinde de olabiliyor. Son süreçte Ankara’da ya da şehir dışında depremzede çocuklar için terapi sürecine girerek onları kültür ve sanat programlarıyla buluşturuyoruz. Her sene ulusal kısa film yarışması yapıyoruz. Değerli sanatçılar jüri üyeleri oluyor. Çünkü sinemaya özendirmek, amaçlı yapıyorduk. Ama bu yıl depremzede çocukların rutin yaşamın içerisinde olma ihtiyaçları var. Kültür, sanat programları, çocuklar için iyileştirici bir proje. Buna devam edeceğiz. Ama depremzede çocuklar için hak ulaşımı sağlanamayacağı için kısa film yarışmaları yapmayalım dedik” şeklinde konuştu.
SANATA ULAŞAMAYAN ÇOCUKLAR İÇİN…
Festivalde birçok atölyenin de yapılacağı bilgisini veren Aktolga, “Sine felsefe, toplumsal cinsiyet, uygulamalı kamera gibi düşünmelerini, sorgulamalarını kendi yaratıcılık potansiyellerini açığa çıkartmalarını sağlayacak her türlü atölyeyi yapıyoruz. Göçmen çocuklarla mutlaka her sene atölye yapıyoruz, bu sene de yapacağız. Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerinde sanat ve sinema çocukları teşvik etmek ve içine yerleştirmek anlamında çok gelişmiş. Hedefimiz bunun üzerine ama asıl olarak ücretsiz yaparak bütün çocuklara ulaşabilmek. Ekonomik anlamda bu olgularla karşı karşıya gelmeyen çocukları bu etkinliklerle karşı karşıya getiriyoruz. Mesela bu sene Danimarka’dan önemli bir animasyon yapımcı firması gelip çocuklara stop motion eğitimi verecekler. Türkiye’deki birçok önemli sanatçı yine bu festivalde çocuklarla buluşuyor. Yine dünya sinemacısı Yunanistan’dan Türkiye’ye geliyor. Erman Okay onur konuğumuz olacak. Sinemayı izlemeleri konusunda teşvik ediyoruz. Üç yaş çocukları da sinema kültürünü oturtsunlar, öğrensinler diye sinemaya getiriyoruz. Çünkü çocuk sineması Türkiye’de çok oturulmuş değil. Çocuk filmi çeken yönetmenimiz de çok az. Buna bir teşvik alanı da yaratmaya çalışıyoruz” dedi.
"SANAT, ÇOCUKLARIN SAĞLIKLA BÜYÜYEBİLMELERİ İÇİN ÖNEMLİ"
Atölyelerde çocukların içlerindeki dertleri, acıları dışarı vurduklarını söyleyen Aktolga şunları dile getirdi: “Sanatın amacı da bu ya. Hem onların terapisi için hem onların acılarıyla yüzleşmeleri için sanatın önemli olduğunu biz her zaman vurguluyoruz. Acılarını dışarı atıp sağlıkla büyüyebilmeleri için hem bunlarla yüzleşebilmeleri için sanat ama önce beslenme barınma gibi ihtiyaçlarının ardından elbette. Ama sonrası için mutlaka ruhsal anlamda yaşamsal bağlarını hayatla güçlü bir şekilde tutuşturmaları anlamında son derece gerekli olduğunu her sene vurguluyoruz. 2 Haziran’da çocukları biraz daha neşelendirebilmek, keyiflendirebilmek için Şubadap konseriyle birlikte güzel bir şölen günü oluşturduk. Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezine herkesi bekliyoruz. Festival günlerinde içeriğinin dolu dolu olduğu atölyelere, filmlere bekliyoruz. Festivalin son gününde kapanış gecemizde de tiyatromuz var. Tamamen ücretsiz. Hem çocuklar için hem ebeveynler için bir sanat programı olacak. Herkesi bekliyoruz.”