01 Haziran 2023 13:15

HDP: Demirtaş'ın adaylığı, hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmedi

HDP Sözcüsü Ebru Günay, seçim sonuçlarının ve sürecin halkla bütün yönleriyle tartışılacağını, örgütlü muhasebe sürecini büyük konferans ve kongreyle tamamlayacaklarını açıkladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Sözcüsü Ebru Günay, partisinin yeniden yapılanma sürecine ve netleşen çalışma takvimine dair HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Seçim sonuçlarının ve sürecin halkla bütün yönleriyle tartışılacağını belirten Günay, amaçlarının eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını işleterek hatalardan dersler çıkarmak ve hem politikalar hem de örgütsel yapılar açısından yenilemek olduğunu söyledi.

Örgütlü muhasebe sürecini büyük konferans ve kongreyle tamamlayacaklarını kaydeden Günay, tüm partilileri eleştiri, özeleştiri ve yeniden yapılanma sürecine katkı sunmaya çağırdı.

Aktif politikayı bıraktığını açıklayan Selahattin Demirtaş'ın eleştirileri için Günay, "Her eleştiri ve değerlendirme bizim için kıymetli. Neler yapacağımıza büyük kongre ve konferans sürecinde halkımızla birlikte karar vereceğiz" dedi.

Günay, Demirtaş'ın "Cumhurbaşkanı adayı olma önerim herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi" sözlerine de yanıt verdi. "Cumhurbaşkanlığı adaylığı, hukuki durumu nedeniyle değerlendirilmedi" diyen Günay, "Kendisiyle bu konuda yapılan istişarelerde de bir kadın cumhurbaşkanı adayı ile yola devam edilmesi önerisi vardı" diye ekledi.

Demirtaş'ın, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na yaptığı "Bugün gidip tutmanız gereken el, Meclis’te HDP’lilerin elidir" çağrısına karşılık ise Günay, "Bizim iktidar kulvarlarında gezenlere yönelik tutumumuz nettir. Kabarık suç örgütleriyle ilişki halinde olanlara karşı tavrımız değişmeyecektir" dedi.

"SÜREÇ HALKIMIZLA BÜTÜN YÖNLERİYLE TARTIŞILACAK"

Seçim sürecinde kendilerine destek veren tüm kesimlere teşekkür eden Günay, seçim sonrası yenilenme süreci başlattıklarını ifade etti.

Günay, "Seçimler sonrası değerlendirme sürecimizi başlattık. Öncelikle HDK, DTK, HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP Eş Sözcüleri ve Eş Genel Başkanlarının ortak istişare toplantılarını gerçekleştirildi. Bunun ardından HDP bileşenleri eş başkanları ve eş sözcüleri ile toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda, seçim sonrası değerlendirme sürecinin hangi başlıklar ve yöntemlerle sürdürüleceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu. Meclis grubumuz bugün ilk kapalı grup toplantısı gerçekleştirecek. 2 Haziran’da MYK toplanacak. Ardından 4-5-6 Haziran tarihlerinde Kadın Meclisimiz, Parti Meclisimiz ve il eş başkanları toplantılarımız gerçekleşecek ve gerekli planlamaları çıkaracaktır. Genel Merkez toplantıları tamamlandıktan sonra ise halkımızla, il ve ilçe örgütlerimizle birlikte toplantılar yapılacak ve süreç bütün yönleriyle tartışılacaktır" dedi.

"AMAÇ HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARMAK VE KENDİMİZİ YENİLEMEK"

Günay, şöyle devam etti:

"Tüm bu hazırlıkların iki temel amacı vardır: Birincisi, seçim dönemi ve öncesinde yaşanmış olan eksiklikler ve yetersizlikleri gidermek; bir eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını işleterek yanlışlarımızdan ve hatalarımızdan dersler çıkarmak. İkincisi ise hiçbir gerekçe ve mazerete sığınmadan, yapılan muhasebenin gereklerinin yerine getirmek için kendimizi hem politikalar hem de örgütsel yapılar açısından yenilemek, yeni muhasebenin örgütsel sonuçlarını yaratmaktır."

"KONFERASN VE KONGRE SÜRECİMİZ İŞLEMEYE BAŞLADI"

"Seçim döneminde ileri tarihe attığımız büyük konferans-kongre sürecimizin takvimi de böylelikle yeniden işlemeye başlamıştır. Yapacağımız bu tartışma ve değerlendirmelerle büyük konferans ve kongre sürecinin içeriğini şekillendireceğiz; halkımız, üyelerimiz ve yerel örgütlerimizle birlikte büyük konferans ve kongre yolumuzu da elbetteki hep birlikte döşeyeceğiz."

"HİÇBİR ALGI OPERASYONUNA PRİM VERMEYECEĞİZ"

"Bu toplantılar sürecini hızla tamamlayacağız. Yolumuz bellidir; siyasal, örgütsel ve politik yenilenmeyi sağlamak için bu dönemin muhasebesini yapmak, sahici ve onarıcı bir eleştiri-özeleştiri devresinden geçip siyasete taşıdığımız tüm güç ve iradelerle yeniden buluşmak, tazelenmiş bir bilinç ve yüksek bir moralle büyük kongreye yürümektir. Bizler örgütsel muhasebe dönemini herhangi bir algı operasyonuna prim vermeden tamamlayacağız. Barış, demokrasi, özgürlük ve adalet mücadelemizi bir adım dahi geri atmadan daha ileriye taşıyacağız."

"BİREYSEL KARARLARLA BU DÖNEM AŞILAMAZ, YETERSİZLİKLER AŞILAMAZ"

"Bu itibarla, siyasal, örgütsel ve düşünsel yeniden yapılanmayı sağlamak üzere haklarımızla değerlendirmeler yapacağız. Tüm kararlaşmalarımızı buradan çıkaracağız. Eleştiri de özeleştiri de kurumsal sorumluluk temelinde yapılacaktır. Bu yüzden bireysel kararlara ve bireysel kararlarla ve inisiyatiflerle bu dönem karşılanamaz, var olan yetersizlikler aşılamaz."

PARTİLİLERE ÇAĞRI

"Tüm partili arkadaşlarımıza da çağrımız şudur: Bu dönemin karşılıklı muhasebesini yapmak için, sahici ve onarıcı bir eleştiri-özeleştiri sürecinden geçip siyasete taşıdığımız tüm iradeyle yeniden buluşarak, yüksek bir moralle büyük kongreye yürüyelim. Hedefimiz budur. Yeni sürecin öznesi olmak isteyen tüm partililerimizi, emektar arkadaşlarımızı eleştiri ve özeleştiri ve yeniden yapılanma sürecine katkı sunmaya, katılmaya ve yeniden yapılanmaya çağırıyoruz."

"MUHASEBE SÜRECİNİ BÜYÜK KONGREYLE TAMAMLAYACAĞIZ"

"Bizler için yeni dönem başladı. Örgütlü bir muhasebe sürecini büyük konferans ve kongreyle tamamlayacağız. HDP halkların partisidir. Partimizi halkımız var etmiştir. Onun mücadelesiyle bugünlere gelmiştir. Partimiz ve bundan sonraki hedeflerimize de halkımızın gösterdiği istikamette devam edeceğiz. İl il, mahalle mahalle, köy köy hep birlikte bu süreci tamamlayacağız. Çok daha güçlü ve çok daha kararlı bir şekilde bu süreçten çıkacağımıza inancımız tamdır. Partimiz, değişimin iradesinin öncüsüdür. Yeni dönemde de hem bu öncülük rolümüzü sürdüreceğiz hem de halklarımızın beklediği Türkiye siyasetini değiştireceğiz."

"KONGRE TARİHİ TARTIŞMALAR SONRASI BELİRLENECEK"

Günay, açıklamadan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"Büyük kongre ne zaman gerçekleşecek" sorusuna Günay, şu yanıtı verdi:

"Büyük kongre tarihi bizim halk ile yapacağımız tartışmalar sonucunda belirlenecektir. Dolayısıyla halkımızın beklentileri ve talepleri doğrultusunda bu süreç ilerletilecektir. Kısa sürede bu süreçleri tükerek daha kararlı bir şekilde mücadele hattını geliştirerek demokratik siyaset yolunda ilerlemeye devam edeceğiz."

"DEMİRTAŞ'IN ADAYLIĞI HUKUKİ DURUMU NEDENİYLE DEĞERLENDİRİLMEDİ"

Günay, Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi:

"Bu konu üzerinden yapılan spekülatif söylemlere Demirtaş’ın kendisi de gerekli cevapları verdi. Kendisi önceki dönem eş genel başkanımız. Biz bu tartışmaları yürütürken de bütün parti kurullarımızla yine siyaseten HDP içerisinde ve şu anda tutuklu olan arkadaşlarımızla bir tartışma süreci yürüttük. Yine aynı şekilde HDP, bileşenleri ve ittifaklarıyla bir tartışma sürecini yürüttü. Bütün parti ve seçim stratejisini yürütürken de bu kurullarda ve ilgililerle tartışmalar yürüterek bunları gerçekleştirdi.

Dolayısıyla bu konuda kendisinin (Demirtaş) cumhurbaşkanlığı adaylığı, kendisinin hukuki durumu nedeniyle ilgili kurullarımızda değerlendirilmedi. Kendisiyle bu konuda yapılan istişarelerde de kendisinin bir kadın cumhurbaşkanı adayı ile yola devam edilmesi önerisi vardı.

Biz bu süreci örerken de hem Emek ve Özgürlük İttifakı ile yaptığımız tartışmalarda hem de kendi bileşenlerimizle yaptığımız tartışmalarda şunu ifade ettik; deprem süreciyle birlikte bizim için Türkiye siyasetinde yeni bir süreç başlamıştır ve tartışmalarımızı bu çerçevede yeniden gözden geçirerek bir siyasi tavır ve tutum ortaya koyduk."

Demirtaş, "Genel Merkezimize, cumhurbaşkanı adayı olmaya hazır olduğumu ve seçimi ikinci tura bırakıp o aşamada demokratik hamlelerle daha fazla katkı sunabileceğimizi belirttim. Ayrıca, benim adaylığım partimizin de oy oranını artırabilir dedim. Aslında siyasi yasağım yoktu ama ola ki Yüksek Seçim Kurulu adaylığımı reddetse bile sonrasında çıkaracağımız adayın tabanımızın sahiplenmesinin daha kolay olacağını belirttim. Fakat bu önerim, herhangi bir gerekçe sunulmadan reddedildi. Gerekçesini halen bilmiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

"HER ELEŞTİRİ BİZİM İÇİN KIYMETLİ"

Günay, Demirtaş'ın partiye yönelik eleştirileri için de şunları söyledi:

"Elbette kendisinin bir HDP'li olarak bizlere yönelttiği eleştiriler ve kendisinin özeleştiri durumu bizler açısından kıymetlidir. Bu konudaki ilgili görüş alışverişlerimiz ve tartışmalarımız halen devam ediyor. Bir diyalog sorunumuz ve görüşme sıkıntımız yok. Her eleştiri ve değerlendirme bizim için kıymetli. Halkımızla birlikte neler yapacağımıza büyük kongre ve konferans sürecinde hep beraber karar vereceğiz."

HÜDA PAR SORUSUNA "TAVRIMIZ DEĞİŞMEYECEK" YANITI

Günay, HÜDA PAR ile ilgili soruya da "İktidar bu seçim sürecinde kimi suç odaklarıyla ittifaklar gerçekleştirdi. Halkımızın takdiri ortadadır. Bizim iktidar kulvarlarında gezenlere yönelik tutumumuz nettir. Kabarık suç örgütleriyle ilişki halinde olanlara karşı tavrımız değişmeyecektir" yanıtını verdi.

Demirtaş, "HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Bey’i avukatlık yıllarımdan tanırım, kendisine şunu belirtmek isterim: Kürdün eli, Saray’ın bahçesinde bir Kürt siyasetçi için idam sloganları atılırken tuttuğunuz Mustafa Destici’nin elinden kıymetsiz değil. Bugün gidip tutmanız gereken el, Meclis’te HDP’lilerin elidir. Hiçbirimiz artık kirli oyunlara prim vermeden halkımızın çıkarlarına odaklanmalıyız. Umarım bu mesajlarım, tarihsel önemi itibarıyla karşılık bulur" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Aziz Çelik: Hükümet vatandaşı müşteri gibi ele alıyor

SONRAKİ HABER

Zarlar mı hileli, halk mı efsunlu, muhalefet mi yetersiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa