01 Haziran 2023 22:05

Metro AŞ'deki TİS görüşmesinde anlaşma sağlanamadı

İzmir Metro AŞ ile SODEM-SEN arasındaki Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadı.

Arşiv | Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 10'uncu dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadı.

625 Metro AŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 77 maddenin 54’ünde anlaşma sağlanırken, özellikle ekonomik maddeleri içeren 23 madde ise hâlâ uzlaşı sağlanamadı.

İşveren tarafı ilk teklifini arabulucu görüşmesinin son oturumunda verdi. Bugün gerçekleşen oturumda verilen teklif sendikacılar tarafından kabul edilmezken, teklifin işçilere açıklanmaması da dikkat çekti.

Taraflar arasında uyuşmazlık tutanağı imzalanırken, arabulucu süreci de sona erdi. Sendikanın önümüzdeki günlerde son 60 günlük grev sürecini başlatması bekleniyor. Eğer bu süreçte de anlaşma sağlanamazsa metro ve tramvay çalışanları greve çıkacak.

SÖZLEŞME TALEP EDİLEN MADDELER

Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması, gıda yardımı, gece çalışma ücretinin artırılması, vardiya pirimi, fazla çalışma ücreti, iş riskleri primlerinin ve diğer sosyal hakların belediye şirketleri ile aynı seviyeye çekilmesi isteniyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer alıyor.

Görüşme sonrası işçilere açıklama yapan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “Anlaşamadığımız maddeler üzerinde teklifler sunuldu. Ücretlere de teklif getirdiler. Ciddiye almadığımız için sizlere açıklamıyorum” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam