02 Haziran 2023 13:19

İnek Bayramı’nın iptali: Kabullenmek sözümüzü söylememektir

Bayramın iptali kararını kabullenip köşemize çekilmemiz yalnızca bayramı kaybetmemize değil sözümüzü söylediğimiz her alana saldırıya zemin hazırlamamız anlamına geliyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hümeyra HANNARİCİ
Ankara

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin geleneksel İnek Bayramı, Festival Komitesi’nin yaptığı açıklamaya göre bileşenlerin ortak kararıyla iptal edildi. İptal kararı sosyal medyada paylaşıldığı andan itibaren gerek sınıf gruplarında gerek sosyal medyada tartışmalar, tepkiler sürüyor.

Uluslararası İlişkiler 2. sınıf öğrencileriyle konuştuğumuzda, İnek Bayramı’nda öğrencilerin can güvenliğinin sağlanamayacağı sebebiyle iptal edilmesinin tartışıldığını gördük. 2. Sınıfta okuyan bir öğrenci “Geçen sene en güvende hissettiğim gün İnek Bayramı’nın olduğu gündü. Sahnedeki İmam’a saldırılırken de, okulun önünde Hüda-Par gibi gerici örgütler açıklama yaparken de bizi güvende hissettiren şey bayramı sahiplenen öğrenciler ve yan yana attığımız sloganlardı” diyerek yan yana olmanın güvende hissetmek için en önemli faktör olduğunu belirtti.

Birinci sınıfta okuyan öğrencileri ise 1 yıl boyunca dillerden düşmeyen İnek Bayramı’na dair sınırlı bilgiye sahip olsalar da, yıllardır devam eden yasaklara karşı bu sene bayramı yapmak konusunda ısrarcı davranmazsak önümüzdeki yıllarda da iktidarın bir şekilde bayramın yapılmasının önüne geçeceğini tartışıyor.

ŞEFFAFLIK OLMADIĞI İÇİN ÖĞRENCİLER GÜVENSİZ

İnek Bayramı diğer üniversite şenliklerinin aksine “bölüm fermanları” ve “inek duası” üzerinden şekilleniyor. Tartışmalarda ferman ekiplerinin güvenlik kaygısı anlaşılsa da geçen sene de güvenliği sağlamış olan, saldırıları geri püskürten öğrenci birliğini oluşturmak adına öğrencilere bayramı yapma konusunda fikri sorulmadı. Ferman ekipleri, Festival Komitesinin açıklaması dışında hiçbir açıklama yapmadı ve birçok öğrenci tarafından bu da tartışıldı. Festival Komitesine duyulan güvensizlik sebebiyle öğrenciler ferman ekiplerinden de açıklama bekliyor. Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencileri arasındaki tartışmalarda sıklıkla gündeme gelen Festival Komitesine güvensizlik; bu tartışmaların şeffaf yürütülmemesinden ve komitenin bayramı tek başına düzenliyormuş gibi davranmasından kaynaklanıyor.

ODTÜ’DEKİ ŞENLİK MÜCADELESİ KARŞILAŞTIRMASI

Bayramın sindirilmeye çalışılmasının asıl sebebinin politik içeriği olduğu, öğrencilerin ülke gündemine dair sözünü söylediği bir alan olduğunun bilincindeki öğrenciler sıklıkla diğer üniversitelerdeki iptal kararına karşı mücadeleyle karşılaştırıyorlar. Özellikle 1. ve 2. sınıfların gündeminde olan ODTÜ şenlik mücadelesi, üst sınıflar tarafından “Orası ODTÜ; orada olur, burada olmaz” gibi ifadelerle karşılanıyor. Fakat ne ODTÜ’deki mücadele kendiliğinden ilerledi ne de Mülkiye’deki öğrenci mücadelesi kendiliğinden geriledi. İktidarın saldırılarına karşı daha direngen bir mücadele sürdürmek yalnızca bayramı savunmak için değil, sonrasında gelecek tüm saldırılar karşısında öğrenci mücadelesini yükseltmek zorundayız. Bayramın iptali kararını kabullenip köşemize çekilmemiz yalnızca bayramı kaybetmemize değil sözümüzü söylediğimiz her alana saldırıya zemin hazırlamamız anlamına geliyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye edilmemesine tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

İYİ Parti Sözcüsü Zorlu'dan "Millet İttifakı" açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa