Patron işten attı, valilik eylemi yasakladı, jandarma gözaltına aldı
Aluform Pekintaş işçilerinin eylemi Düzce Valiliği tarafından yasaklandı. Haklarını talep eden işçiler, yasağı deldikleri gerekçesiyle önce gözaltına alındı, sonra savcılığa çıkarıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Düzce’de bulunan Aluform Pekintaş’ta sendikalaşmak isteyen işçiler işten atıldı. İşsizlik ödeneği ve alacaklarını isteyen işçilerin eylem yapması Düzce Valiliği tarafından yasaklandı. Haklarını talep eden işçiler, yasağı deldikleri gerekçesiyle önce gözaltına alındı, sonra savcılığa çıkarıldı. Savcılık işçiler hakkında adli kontrol talebinde bulunurken, mahkeme bu talebi reddederek işçileri serbest bıraktı. İşçilere eylem yapmaları durumunda Valilik tarafından idari para cezasına çarptırılacakları söylendi.
Düzce’de bulunan, cephe ve çatı panellerinin üretildiği alüminyum fabrikası Aluform Pekintaş’ta çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçiler 2022’nin eylül ayında sendikalaşma girişimi başlattı. Türk Metal’e üye olmalarıyla fabrika yöneticilerinin baskılara başladığını anlatan işçiler, Düzce Cumhuriyet Başsavcılığına yazdıkları şikayet dilekçesinde, Genel Müdür M.S’nin işçileri odasına çağırarak sendikadan istifaya zorladığını anlattı. İşçiler istifa etmeyenlerin işten atıldığını vurguladı. Pekintaş grubunun Schmid isimli şirketinin Genel Müdürü D.K’nin de benzer şekilde baskı uyguladığını belirten işçiler, birçok işçinin de baskı yoluyla üyelikten istifa ettirildiğine dikkat çekti.
İşten atılan işçiler İş Kanunu’nun 25/2 maddesinin çeşitli bentleri gerekçe gösterilerek işten çıkarıldıkları için işsizlik ödeneğinden yararlanamadıkları, tazminatlarını alamadıklarını ifade etti.
VALİLİKTEN EYLEM YASAĞI
Aluform Pekintaş patronu sendika haklarını isteyen işçilere işten atmayla yanıt verirken, işçilerin haklarını alabilmek için verdikleri mücadele ise Valilik engeline takıldı. Fabrikada, 6 Şubat depreminin etkilediği illere gönderilmek üzere konteyner üretiminin yapıldığını belirten Düzce Valiliği, eylemin üretimi olumsuz etkileyeceğini iddia etti. Eylemlerin trafiği engelleyebileceğini, kamu huzurunu bozabileceğini, başkalarının hak ve hürriyetini kısıtlayabileceğini savunan Valilik, kentte bir ay boyunca eylem yapılmasını yasakladı.
Bir aylık sürenin dolmasının ardından Anayasa’nın 34. maddesinde “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” şeklinde belirtilen haklarını kullandıklarını belirten işçiler, tekrar eyleme başlayınca “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, bunların hareketlerine katılma” suçlamasıyla gözaltına alındı. Karakolda işçilerden birine yasak uzatıldığının tebliğ edildiği belirtildi.
ADLİ KONTROL TALEP EDİLDİ
Karakoldan sonra savcılığa sevk edilen işçiler verdikleri ifadede haklarını almak için eylem yapma haklarının Anayasal güvence altında olduğuna dikkat çekti. İşçileri mahkemeye sevk eden Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı işçiler hakkında adli kontrol talebinde bulundu. Düzce 1. Sulh Ceza Hakimliği ise adli kontrol koşullarının oluşmadığı anlaşıldığından bu talebi reddetti. İşçileri serbest bırakılmasına karar veren mahkeme heyeti, dosyayı da ikmali için savcılığa geri gönderdi.
“ANAYASAL HAKLARIMIZA ENGEL OLMAYIN”
Evrensel’e konuşan işçiler baskılara tepki gösterdi. Anayasal haklarını kullanarak eylem yapmak istediklerinde sürekli Valiliğin yasağıyla karşılaştıklarını belirten işçiler, “Ne zaman eylem yapmak istesek Düzce Valisi tarafından deprem bölgesi istismar edilerek ve trafik bahane edilerek engelleniyoruz. Öyle ki işten atılma gerekçesinde bile deprem bölgesi istismar edildi. Biz haksız yere işten atılan işçiler olarak here platformda, yapılan bu hukuk tanımazlığı dile getireceğiz. Hiçbir kurum amirinin Anayasal haklarımıza engel olmasını istemiyoruz” dedi. (Düzce/EVRENSEL)