ÖSYM öğrencileri sınav yerleriyle mağdur ediyor: Bazı öğrenciler sınava dahi girmeyecek!
Depremde sadece 6 okulun zarar gördüğü Diyarbakır’da YKS sınavına girecek birçok öğrencinin sınav yerleri başka illere verildi. Öğrenciler, sınav yerlerinden kaynaklı mağduriyet yaşıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Eylem NAZLIER
İstanbul
Depremde sadece 6 okulun zarar gördüğü Diyarbakır’da YKS sınavına girecek birçok öğrencinin sınav yerleri başka illere verildi. ÖSYM gerekçe olarak Diyarbakır’da binaların kapasitelerinin yetersiz olmasını gösterdi. ÖSYM’nin aldığı bu karar tepkiyle karşılanırken eğitimciler, bu karardan bir an önce dönülmesini talep etti. Eğitimciler, Diyarbakır’da okulların sınav kapasitesinin yeterli olduğunu ve öğrencilerin sınav için başka illere gönderilmesinin anlaşılmaz olduğuna dikkat çekti.
"MANTIKSIZLIKLA KARŞI KARŞIYAYIZ"
ÖSYM tarafından alınan kararın gerekçesine dair herhangi bir açıklama yapılmadığını aktaran Diyarbakır 2 No’lu Eğitim Sen Şubesi Eş Başkanı Zühal Sezer, “Diyarbakır’da çok sayıda öğrencinin farklı illere gönderildiğini öğrendik. Bizim duyumlarımıza göre de teyit edemediğimiz bir bilgi Kıbrıs, Irak’ta öğrencilerin sınava gireceği yönünde bilgiler de var. Böyle bir mantıksızlıkla karşı karşıyayız. Bu durumun diğer deprem bölgelerinin tamamında uygulanmadığı bilgisini de aldık. Bunun nedenini henüz anlayabilmiş değiliz” dedi.
"ŞEHİRDE SINAV TALEBİNİ KARŞILAYACAK KADAR OKUL VAR"
“Yıkımın büyük olduğu 4 ille sınırlı kalınmış olunsaydı bunun çok geçerli bir mantığı, gerekçesi olacaktı” diyerek sözlerine devam eden Sezer, “Ve bu 4 ilde yaşayan öğrenciler çevre illere dağıtılabilirdi. Diyarbakır bu noktada uygun bir şehir. Evet deprem bölgesi içinde ama Diyarbakır sınav yapılabilme noktasında uygun bir şehirdir. Diyarbakır’da sınav talebini karşılayacak yeteri kadar okul var” ifadelerini kullandı.
"BELİRSİZLİK SÖZ KONUSU"
Öğrencilerin zaten stresli bir süreç yaşadıklarını aktaran Sezer, “Bir de üstüne yer değişikliği, farklı bir ilde hiç tanımadıkları mekanlarda sınava girecek olmalarının stresi gençlerin üzerindeki kaygı düzeyini zaten arttıracaktır. Öte yandan ekstra prosedürler karşılarına çıkacak. AFAD’a başvuru yapılacak, gideceği yerde kalacağı yer ayarlanacak. Gideceği yerde o konfor sağlanabilecek mi? Öğrenciyle birlikte ailesi gidebilecek mi? Aileye konaklama imkanı sağlanabilecek mi? Bunun gibi birçok belirsizlik söz konusu. Bu belirsizlikler de bireydeki kaygıyı zaten arttıracaktır.” diye konuştu.
"NEYE GÖRE BELİRLENDİ?"
Öğrencilerin tamamının farklı illere gönderilmediğini de anlatan Sezer, “Bazı öğrenciler kendi ikamet ettikleri illerde sınava girecekler, bazıları da dışarıda sınava girecek. Bunu neye göre belirlediler? Onu da bilmiyoruz. Belirsizlik söz konusu. Bazı aileler, çocuklarını sınava dahi götürmeyeceklerini belirttiler. Düşünün bazı öğrenciler farklı illerde olduğu için sınava dahi giremeyecek. Bu nasıl büyük bir haksızlık” dedi.
"SORUNLAR KATLANARAK ARTIYOR"
Bu yöntemin doğru olmadığını, öğrenciler üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler yaratacağına da dikkat çeken Sezer, “Eğitim Sen olarak girişimlerimiz oldu, bu uygulamadan vazgeçilmesi amacıyla. Ancak sonuç alınamadı. Eğitim sistemindeki aksaklıklar giderilmek yerine katlanarak artıyor” dedi.
"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"
Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Ramazan Gürbüz, cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını dile getirerek, “Kabul edilebilir bir durum değil. Diyarbakır’daki öğrencimizin mevcut bu ekonomik koşullar altında, hiç tanımadığı, gitmediği bir kente gidip sınava tabi tutulması başlı başına zaten bir sorun. Umuyoruz ki bir yanlışlık olmuştur ama böylesi bir yanlışlığı da kabul etmiyoruz. Deprem de büyük yıkımın olduğu illerde zaten sınav yapılıyor. Hem psikolojik açıdan hem ekonomik açıdan hem pedagojik açıdan kabul edilebilir bir durum değil” dedi.
"DERHAL DÜZELTİLMESİ LAZIM"
“Türkiye genelinde yapılan bir sınavda bir ildeki bazı öğrencilerin bir başka ile nakledilmesi ve sadece bir ilde bunun bu şekilde gerçekleştiriliyor olması son derece yanlış, soru işaretleriyle dolu” diyerek sözlerine devam eden Gürbüz şunları söyledi: “Bunun derhal düzeltilmesi gerekir. Biz de bununla ilgili girişimlerde bulunacağız.”
DİYARBAKIR BAROSU: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, yaptıkları yazılı açıklamayla sınav yerlerinin yeniden belirlenmesi için ÖSYM’yi göreve davet etti. Açıklamada, “Yıllarca sosyal hayatlarından ve birçok haklarından feragat ederek bu zorlu sınava girecek olmaları kabul edilebilir değildir. Öğrencilerin herhangi bir hak ihlaline uğramaması adına, bu süreçte daha önce herhangi bir lisans veya ön lisans programına kayıt olmamış öğrencilere öncelik verilerek sınav yerlerinin yeniden belirlenmesi gerek” denildi.
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ikameti dışındaki sınav merkezine atanmış olan öğrenciler için saat 10:00 kuralının kaldırılmasını da istedi.