Hindistan’daki tren faciasında nedenler tanıdık: Uyarılar dikkate alınmadı, personel sayısı azaltıldı
Hindistan’nın Odisha bölgesinde üç trenin çarpışmasıyla meydana gelen ve 288 kişinin yaşamını yitirdiği faciada nedenler tanıdık.
Fotoğraf: PTI/AA
Hindistan’nın Odisha bölgesinde üç trenin çarpışmasıyla meydana gelen ve 288 kişinin yaşamını yitirdiği facia dünyayı yasa boğarken kazanın ardındaki nedenler de tartışılıyor. Hindistan’ın sağcı başbakanı Narendra Modi sorumluların cezalandırılacağını söyledi. Hindistan basınına göre ise şubat ayında güvenlik konusunda uyarılar yapılmıştı ancak dikkate alınmadı. Ayrıca KAVACH isimli tren koruma sistemi, ülke demir yollarının sadece yüzde 2’sinde hayata geçirildi.
"SİSTEMDE SORUN VAR" UYARISINDAN 4 AY SONRA
Print.in haber sitesinin haberine göre, Hindistan Demiryolları tarafından yapılan ilk dahili soruşturma cuma günü Odisha’da meydana gelen tren kazasının sinyalizasyon sistemindeki bir arızadan kaynaklandığını ortaya koydu.
Demir yolu yönetim kurulundaki yetkililerin 8 Şubat’ta “sistemdeki ciddi kusurlar” konusunda uyarıda bulunduğu ve kilitlenme arızası konusundaki endişelerini dile getirerek derhal harekete geçilmesini istedikleri belirtildi.
The Print’e WhatsApp üzerinden yanıt veren bakanlık, cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Kazanın nedeni hala tespit edilmeyi bekliyor” dedi.
Öte yandan haberde, istasyon şefleri fazla mesai yaparken, Hindistan Demiryolları’nın her gün rayları denetleyen çalışanlarının sayısında ise büyük bir eksiklik olduğu vurgulandı.
İstasyon şefliğinde çalışanların 12 saatlik vardiyalarla çalışmak zorunda bırakıldıkları da vurgulandı.
ÇARPIŞMAYI ÖNLEME SİSTEMİ UYGULANMADI
Demiryolu bakanlığı yetkilileri, düşük maliyetli çarpışma önleme sistemi KAVACH’ın da henüz tüm bölgelerde uygulanmadığını ve kazanın meydana geldiği güzergahta da bulunmadığını açıkladı. Sistem, iki tren çarpışmaya doğru gidiyor gibi göründüğünde otomatik frenleri devreye sokarak onları güvenli bir mesafede durduruyor. Kavach teknolojisi Hindistan’ın 68 bin kilometrelik demir yolu ağının yalnızca yüzde 2.13’ünü yani yaklaşık 1450 kilometresini kapsıyor.
Times of India’nın nisan ayında Bilgi Edinme Hakkı Yasası kapsamında yaptığı başvuruya yanıt veren bakanlık, 39 demir yolu bölgesi ve üretim biriminin çoğunun gerekli insan kaynağından yoksun olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)