ÇMO İzmir Şubesi: Doğamıza, yaşamımıza sahip çıkıyoruz
Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde yaptığı açıklamada, İzmir'deki doğa talanına dikkat çekti, mücadele çağrısı yaptı.
Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında yazılı açıklama yayımladı. İzmir’de yaşanan doğa ve çevre talanlarına dikkat çekilen açıklamada, çevre talanına karşı mücadele çağrısı yapıldı.
Türkiye’nin dört bir yanında doğanın ve çevrenin katledildiği belirtilen açıklamada, “Bölgemizde Bergama Altın Madeninin yarattığı ve yaratacağı çevresel risklerle ilgili hukuki ve toplumsal mücadele devam ederken; Efemçukuru Altın Madeninin İzmir’in Su kaynağı olan Çamlı Baraj Havzasında, Çukuralan Altın Madeninin Balıkesir’in Su kaynağı olan Madra Barajı Havzasında, Gördes Nikel Madeninin İzmir ve Manisa’nın Su Kaynağı olan Gördes Havzasında, Çaldağ’da Nikel Madeninin Gediz Havzasında, Kışladağ Altın Madeninin Uşak’ta yarattığı çevresel riskler ve bu projelere verilen ÇED Olumlu kararları ile ilgili Odamızın da içerisinde bulunduğu hukuki süreçler devam ediyor. Diğer taraftan işletmelerin yarattığı olumsuz etkileri de yaşıyor ve görüyoruz” ifadelerine yer verildi.
“ÇEVRE SORUNLARI BÜYÜYEREK DEVAM EDİYOR”
“Doğa ile uyumlu, yaşanabilir kent” hedefini ortaya koyan İzmir’in ne yazık ki bu hedeften uzaklaştığı hatırlatılan açıklamada, her yıl hazırladıkları “Çevre Durum Raporu” değerlendirmelerinde iyileşme görmek bir yana tüm sorunların çözülmeden büyüyerek devam ettiği ve üzerine yeni çevre sorunlarının eklendiği dile getirildi.
İzmir Kentinin içme, kullanma ve tarımsal sulama amaçlı su kaynakları olan Gediz, Küçük Menderes, Kuzey Ege Havzalarında su kalitesi en kötü seviyede ve kirlenmeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, Aliağa ve sanayi tesislerinden kaynaklı hava kirliliğinin de arttığı belirtildi.
“Turizm Projesi, planlama adı altında kalkınma, istihdam gibi sihirli kavramlar ile kentin ekolojik, doğal özellikleri korunması gereken alanları ranta kurban ediliyor. Gemi Söküm Tesislerinin yarattığı kirlilik devam ediyor. Gaziemir’de 2007 yılında tespit edildiği ortaya çıkan radyoaktif atıklarla ilgili süreç hâlâ devam ediyor. Kentin alt yapı sistemi mevcut yükü kaldıramıyor. Gerekli önlemlerin alınması ve iyileştirmelerin yapılmasında geç kalındığı için yaz aylarında daha çok hissedilen koku problemi artarak devam ediyor. Yıkılan Buca Cezaevi alanının konut ve ticaret amaçlı kullanımına yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği tarafından hazırlanan imar planına karşı hukuki mücadele devam ediyor” denilen açıklamada, İzmir’deki çevre sorunlarına dikkat çekildi.
“EKOLOJİK YIKIMA KARŞI MÜCADELE EDENLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ”
Açıklama son olarak şu ifadelere yer verildi; “5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Mersin Akkuyu ve Sinop’ta nükleer santrallara, Aliağa’da, Soma, Yatağan’da Kömürlü Termik Santrallere, Gaziemir’de Nükleer atıklara, Bergama ve Eşme’de siyanürlü altın madenciliğine, Gördes ve Turgutlu Çaldağ’da nikel madenciliğine, İkizdere’de, Kanal İstanbul’da, ülkemizin her köşesinde ekolojik yıkıma karşı mücadele yürüten toplum kesimleri ile dayanışma kararlılığımızı dile getiriyoruz. Yurttaşlarımızın esenliği ve doğal varlıkların korunmasını esas alan yönetim ve çevre politikalarının hayata geçirilmesi konusundaki kararlılığımızı; örgütlü birliğimizi güçlendirerek, ülkemizi adalet, eşitlik, barış ve bilim temelinde yeniden kurmak, insanımıza, doğamıza, yaşamımıza sahip çıkma inancımız ve kararlılığımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz.” (İzmir/EVRENSEL)