İHD seçim ihlalleri raporu: Toplu ve açık oy kullanma, engellenme, şiddet gibi ihlaller yaşandı
İHD seçim gözlem raporunu paylaştı. Raporda "Toplu ve açık oy kullanma, müşahit ve parti temsilcilerinin engellenmesi, fiziki şiddet dahil ihlaller yaşandığı tespit edilmiştir" bilgisi yer aldı.
![İHD seçim ihlalleri raporu: Toplu ve açık oy kullanma, engellenme, şiddet gibi ihlaller yaşandı](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/238135.jpg)
Fotoğraf: DHA
İnsan Hakları Derneği (İHD) 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi ile 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimi sırasında ve sonrasında yapılan gözlem ve değerlendirmeleri paylaştı.
İHD raporunda "Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. Turunda toplu ve açık oy kullanma, müşahit ve parti temsilcilerinin engellenmesi, fiziki şiddet dahil ihlaller yaşandığı tespit edilmiştir. Seçimlerin adil bir biçimde gerçekleşmesi için başta YSK olmak üzere tüm kamu yetkilileri görevlerini insan hakları standartlarına uygun biçimde yapmaya çağırıyoruz" vurgusu yapıldı.
“Seçimlerin adil ve güvenli bir biçimde yapılması için yurttaşların, adayların ve siyasi partilerin özgür bir biçimde propaganda yapmasına imkan sunulmalıdır” diyen İHD “Ne var ki, Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlayıcı yasal düzenlemeler ve yasal düzenlemelerin ötesinde çok sert uygulamalar bulunuyor. Bu kısıtlayıcı yasal düzenlemelerin son örneği ise kamuoyunda ‘dezenformasyon yasası’ olarak bilinen ve 18 Ekim 2022’de yürürlüğe giren ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’dur. Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçiminde İHD’nin 27 şube ve 7 temsilciliğimizde faaliyet yürüten 450 üye ve yöneticisiyle ‘Bağımsız Seçim İzleme’ çalışması yürüttük” hatırlatması yaptı.
Raporun tamamı için 2023 Seçim Raporu linkine tıklayabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et