06 Haziran 2023 12:32

Numan Kurtulmuş TBMM Başkanlığı adaylığı için başvurusunu yaptı

AKP İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı adaylığı için başvurusunu yaptı.

Fotoğraf: Utku Uçrak/AA

Paylaş

AKP Genel Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı için Meclis Genel Sekreterliğine adaylık başvurusu yaptı. Başvurunun ardından açıklamalarda bulunan Numan Kurtulmuş, "Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Grubu yöneticileri ve Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Grubu yöneticileri partilerini temsilen şahsımı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı için aday gösterdiler. Bugün de prosedürün tamamlanması için şahsi dilekçemi vererek başvurumu tamamladım. Bundan sonra söz Meclis'teki 600 milletvekilinindir. TBMM'deki seçimleri ardından Meclis yeni başkanını seçecek ve önümüzdeki dönem Türkiye Yüzyılı vizyonunun ortaya konması için yasama, yürütme ve yargı arasındaki ayrılık ve amaç birliği ilkelerine de riayet ederek meclisi zor gündemler bekliyor" ifadelerini kullandı.

SİYASİ PARTİLERİ ZİYARET ETTİ

Kurtulmuş, Meclis'te bulunan diğer siyasi partilere 'nezaket ziyareti' gerçekleştireceğini söyledi. Başvurusunun ardından MHP Grup Başkanlığını ziyaret eden Kurtulmuş, HÜDA PAR ve CHP'ye de ziyarette bulundu.

CHP ZİYARETİ

CHP ziyaretinde konuşan Kurtulmuş, TİP'ten Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu Can Atalay ile ilgili, "Bu konuda şu anda devam eden bir mahkeme süreci var. Tutuklu olan bir kişiden bahsediliyor. Ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde mahkeme kararını verir" diye konuştu..

Kurtulmuş, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Bu konuda şu anda devam eden bir mahkeme süreci var. Tutuklu olan bir kişiden bahsediliyor. Ümit ediyorum ki en kısa süre içerisinde mahkeme kararını verir. Öncelikle şahsın tutukluluk halinin bitmesi, kararın bir an evvel verilmesi lazım. Bizim baştan beri söylediğimiz şey yargının adil olmasının temel prensiplerinden biri mümkün olduğu kadar kısa süre içinde kararını vermesidir. Biz kararın bir an evvel kesinleşmesini temenni ederiz."

TBMM BAŞKANLIĞI SEÇİM SÜRECİ

TBMM Başkanlığı için gösterilecek adaylar, 6 Haziran Salı günü saat 24.00'e kadar Geçici Başkanlık Divanı'na bildirilecek. Genel Kurulda, 7 Haziran Çarşamba günü Meclisin 30. Başkanı için seçim yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki oyu ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu (301 oy) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da gerçekleşecek Haziran ayı etkinliklerinden sizin için seçtiklerimiz

SONRAKİ HABER

Yargıtay, Uber'in XL araçlarla faaliyetlerinin kaldırılmasına kararını onadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa