Boğaziçi Üniversitesi'nde yurt krizi kapıda: Öğrenciler açıkta kalacak, kredi fetih yoluna gidecek
1. ve 2. Kuzey yurtlarını yıkma, Superdorm Yurdunu güçlendirilmek kararı alan Boğaziçi Üniversitesi yönetimi. yıllardır süren yurt krizine bir yenisini ekleyerek 1055 öğrenciyi açıkta bırakıyor.
Fotoğraf: Evrensel
Boğaziçi Üniversitesinde iki yurdun fizibilite raporunun negatif gelmesi üzerine Kuzey Kampüste yer alan 1. ve 2. Kuzey Yurtları yıkılacak, Uçaksavar Kampüsünde yer alan ve daha önce işletmesi özelleştirilen fakat bu sene yeniden okul yönetimine devredilen Superdorm Yurdu güçlendirilmek üzere boşaltılacak.
1. ve 2. Kuzey Yurtlarının olduğu alanın teknoloji enstitüsüne çevrilmesi planlanırken 2024 yılının güz döneminde tamamlanması planlanan yeni yapılacak üç yeni yurt hazır hale gelene kadar 2023-2024 öğretim yılında yurttan çıkarılacak öğrencilerin akıbeti henüz belirsiz.
TARİKAT YURTLARINA DA BAKILMIŞ
Dönemin sonunda boşaltılacak 3 yurtta toplam 1055 öğrenci kalıyor. Yurtlardan çıkarılan ve yeni öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesine giriş yapacaklarla beraber pek çok öğrencinin bir sene boyunca nerede kalacağı sorusunun cevabı yok. Konu hakkında bilgi almak isteyen öğrencilere yönetim, İstanbul içinde neredeyse bütün yurtlarla konuştuklarını, yönetimin “hassasiyeti” nedeniyle “İslami” değerlere uygun yurtlara da bakıldığı fakat herhangi bir yurtta yer bulamadıkları bilgisini verdi. Okul yönetiminin gündemindeki diğer çözüm yolları ise kullanılmaya devam edilecek yurtlardaki odalarda üç katlı ranza sistemine geçilmesi ve öğrenci kulüpleri tarafından kullanılan odaların boşaltılarak yurda çevrilmesi.
YURTLARIN YENİLENMESİ İÇİN DÜNYA BANKASINDAN KREDİ
Yurtların yenilenmesi için Dünya Bankasından 4 milyar TL’lik kredi ile bütçe oluşturuldu. Bu bütçenin yurt yapımı ile BuPaws Hayvan Barınağının da yıkımına gerekçe olan Fetih Yolu’na harcanacağı belirtiliyor. Bunların yanı sıra Dünya Baknasından alınan kredi ile amfi tiyatro yapımı ve Kuzey Kampüsün alt katında hidrojen tankı ve kimyasal atıkların yer aldığı Kare Blok’un yıkarak yeniden Uçaksavar Kampüsü’nde bulunan büyük atletizm pistine inşa edilmesi gibi projeler de planlanıyor. Yeni yapılacak üç yurttan ikisinin yapımı için ihale yetkisinin Boğaziçi Üniversitesi Vakfına bırakılacağı belirtiliyor.
Öğrenci İşleri Dekanlığı ve Yapı İşleri Müdürlüğü ile görüşen öğrencilerin gazetemize aktardıklarını teyit etmek için görüşmek istediğimiz okul yönetimi, konuyla ilgili geri dönüş sağlanacağını söyledi ancak herhangi bir geri dönüş yapmadı
“BARINMA SORUNUNUN ÇÖZÜLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Yurtlar tamamlanana kadar barınma sorunlarının nasıl çözüleceğini sorgulayan yüzlerce öğrenci ise endişeli. 1. Kuzey Yurdunda kalan bir öğrenci gazetemize konuşarak yeni yurtlar faaliyete geçene kadar barınma sorununun nasıl çözüleceğini bilmediğini ifade ederek “Bu dönem boyunca 1. Kuzey Yurdunda kaldım. Deprem sonrasında yurdumuzun sağlam olmadığı hakkında çok fazla duyum alıyorduk. Kütüphane gibi yurdumuzun da yıkılacağı söyleniyordu. Önümüzdeki süreçte yurt sorununun çözülebileceğini düşünmüyorum. Yine birçok öğrencinin yurtlara yerleşemeyip açıkta kalacağı bir dönem bekliyor bizi” dedi.
Yurtlarda zaten oldukça kötü koşullarda barındıklarını ve deprem sonrasında gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle tedirginliklerinin arttığını ifade eden bir başka öğrenci ise yıkılacak yurtlar nedeniyle açıkta kalacak öğrencilere kayda değer bir açıklama yapılmadığını “Yıkılmayan yurtların kontenjanları artırılarak barınma şartları daha da kötü hale gelecek. Yalnız yıkılacak yurtların öğrencileri değil yıkılmayacak diğer yurtların öğrencileri de kontenjan artışından mustarip” diyerek kaygılarını anlattı.
Gelecek dönemde yıkılmayan başka bir yurda geçip üç kişilik bir ranzada yahut kapasitesinin iki katı kadar doldurulmuş bir odada kalmaktansa yarı maaşına denk düşecek şehrin dışında bir eve taşınmayı düşünen A, İstanbul’daki konut krizine dair şikayetlerini anlattı.
KRİZ YILLARDIR DEVAM EDİYOR
Üniversitede barınma krizi 2021 yılından beri devam ediyor. 2021’de barınma krizinin çözümünü önce hazırlık öğrencilerinin yarısını çevrim içi eğitime geçmekte arayan kayyum yönetim, 2022-2023 eğitim yılında ise dersleri Merkez Kampüste olan pek çok öğrenciyi Sarıtepe Kampüsü’ndeki yurtlara yerleştirmiş, bunun sonucu öğrenciler yurt kampüsünde uzun otobüs kuyrukları oluşturmuştu. Bu süreçte pek çok öğrenci otobüslerin yetersizliği nedeniyle sabah derslerine yetişememişti.
YURT YOKKEN BÜTÇE ‘FETİH YOLU’NA
Geçtiğimiz aylarda Boğaziçi Üniversitesindeki gönüllülerin yürüttüğü BuPaws Hayvan Barınağı, Fetih Yolu Projesi yapılacağı gerekçesiyle apar topar boşaltılmış, hayvanlar henüz barınak alanı olmaya hazır olmayan bir araziye servis araçlarıyla üst üste götürülmüştü. Yeni barınak alanı çamur içindeydi, eski barınağın ise içine inşaat araçlarıyla girilmişti.
Öğrencilerinin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan aciz atanmış yönetim ise yıllardır devam eden yurt krizine bir yenisini ekleyerek 1055 öğrenciyi açıkta bırakıyor, bütçenin bir kısmını ise “milli duygular”ı teşvik etmek amacıyla Fetih Yolu Projesi’ne harcamakta ısrar ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)