06 Haziran 2023 18:13

Salda’yı tehdit eden madende bilirkişi keşfi

Salda Gölü'nü besleyen derelerin yakınındaki krom madenine karşı açılan davada bilirkişi keşfi geçtiğimiz günlerde yapıldı. Salda Gölü Koruma Derneği, madenin Salda'yı susuz bırakabileceğini belirtti

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Dünyanın ilk oksijen üreten canlılarının ev sahibi, su ekosistemi ve ender jeolojik oluşumları, turkuaz suları, bembeyaz kumsalları ile dünyanın ve ülkemizin önemli doğal varlıklarından biri olan Salda Gölü, bu özelliklerini tehdit eden madencilik faaliyeti ile gündemde. Gölü besleyen derelerin geldiği Eşeler Yaylası’nda işletilmek isten krom madeni Salda’nın eşsiz dokusunu bozma riski taşıyor. Madene karşı Karamanlı Belediyesi ve 13 yurttaş tarafından açılan davanın bilirkişi keşfi geçtiğimiz günlerde yapıldı.

KROM MADENİ DÖRT İLÇENİN SUYUNU KİRLETECEK

Salda Gölü Koruma Derneği, keşifle ilgili yaptığı açıklamada, gölün krom madeni nedeniyle kuruma tehdidi altında olduğunu dile getirdi. Patlatmalı yer altı ocağı yöntemi ile yapılmak istenen madenciliğin su yataklarının yerlerini değiştirmesinin söz konusu olabileceğinin belirtildiği açıklamada, “Krom madeni yıkama tesisleri büyük miktarlarda su kullanacak! Krom madeni 4 ilçenin içme ve sulama suyunu kirletecek ve zehirleyecek! Bölgedeki krom madenlerinin Salda Gölü’nü ve diğer su kaynaklarını tehlikeli şekilde kirlettiği ve bu kirliliğin insan sağlığını çok olumsuz şekilde etkilediği Toprak İlmi ve Ekoloji Profesörü Doğan Kantarcı tarafından hazırlanan bir rapor ile detaylı şekilde ortaya koyuldu” ifadelerine yer verildi.

‘YENİ MADENLERE KESİNLİKLE İZİN VERİLMEMELİ’

Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın 2020 yılında yazdığı “Salda üzerine ekolojik bir değerlendirme” başlıklı raporunda gölü besleyen derelerin yakınında yapılacak krom madenciliği ile ilgili şu tespitlere yer veriliyor; “Göl havzasındaki krom madeni açık işletmelerinin artıkları ile atıklar da Değirmendere Barajına taşınmış, baraj sularını kirletmiştir. Barajdan tarım alanlarını sulayan çiftçiler şikayetçidirler. Krom madenleri terk edilmiştir. Ancak dere vadisine yığılmış atık materyal baraja taşınmaktadır. Baraj dolduğunda fazla su dereye salınmakta ve kirli su Salda Gölü’ne ulaşmaktadır. Krom açık ocak işletmeleri orman alanındadır. Bu gevşek materyaller açılan çukurlara doldurulmalı, kazık ve dal çitler ile sabitlenip, ağaçlandırılıp veya bazı çalı türleri ile tozlaşmaları ve taşınmaları önlenmelidir. Havzada başka bir maden işletmesine de kesinlikle izin verilmemelidir.”

ÖNCEKİ HABER

Ataşehir'de hafriyat kamyonunun çarptığı yaya hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Çalışırken yük asansörünün altında kalan 13 yaşındaki Harun Yıldız’ın ölümüne ilişkin 2 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa