“Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp para isteyen…” paylaşımına beraat
Sosyal medyada “Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin” paylaşımı yapan Serkan Ç.'ye açılan davada verilen beraat kararı, istinaf mahkemesi tarafından onandı.
Fotoğraf: MA
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020’de pandemiyle mücadelede bağış kampanyası başlatması üzerine sosyal medyada kısa sürede viral olan “Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin” paylaşımını yapanlardan Serkan Ç. hakkında “cumhurbaşkanına hakaret” davası açıldı. Diyarbakır’da yaşanan olayda söz konusu ifadeyi paylaştıktan sonra, 31 Mart 2020’de WhatsApp grubunda bulunan birinin ihbarıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma başlattığı Serkan Ç. hakkında Adalet Bakanlığının 4 Ağustos 2021’de kovuşturma izni vermesiyle “cumhurbaşkanına hakaret” suçundan iddianame hazırlandı. İddianamede, “Şüphelinin WhatsApp grubundan ‘Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin’ şeklinde hakaret ettiği anlaşıldığı” değerlendirmesi yapıldı. 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Serkan Ç’nin, 1 ile 4 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
KİNAYEYE CEZA TALEBİ
Serkan Ç’nin Avukatı Yusuf Çakas’la temsil edildiği kamu davasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları da Hüseyin Aydın ve Fatih Şahin müvekkillerine hakaret edildiği iddiasıyla şikayetçi oldu. Serkan Ç. duruşmalarda yaptığı savunmada, paylaşımın mizah amaçlı yapıldığını, hakaret etme kastı olmadığını belirtti. İddia makamı ise, mütalaasında, “Kendisini cumhurbaşkanı olarak tanıtıp sizden para isteyenlere itibar etmeyin” sözlerine işaret ederek, “... Sözlere bakıldığında her ne kadar hakaret içeren kelimelere rastlanılmamış ise de, sanığın düşündüğünü dolaylı yollardan kinaye yaparak cumhurbaşkanına hakaret ettiği anlaşıldığı...” değerlendirmesi yaparak ceza talebinde bulundu.
Serkan Ç. hakkında beraat kararı veren mahkeme de, gerekçeli kararında, paylaşımın Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinde Cumhurbaşkanının makamına ve şahsiyetine yönelik suçun kanuni tanımında yer alacak ve hakaret suçunun yasal unsurları olan “Onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek” şeklinde ifade edilen suçun maddi kanuni unsurlarını taşımadığını belirtti.
DÜŞÜNCE AÇIKLAMA VE YAYMA HÜRRİYETİ
Mahkeme gerekçeli kararında paylaşımların Anayasa’nın 26’ncı maddesinde yer alan düşünce açıklama ve yayma hürriyeti dikkate alındığında paylaşımın suç teşkil etmediği sonucuna vardı. Mahkeme gerekçeli kararında şu ifadelere yer verdi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruya ilişkin emsal kararları dikkate alınarak sanığın yaptığı paylaşımlarda kullandığı ifadelerin kaba ve ağır eleştiri sayılacağı ancak Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik hakaret suçunu teşkil edecek şekilde suçun kanuni tanımına uymadığı göz önüne alınarak yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle sanığın beraatine karar verilerek...”
İSTİNAF REDDETTİ
Mahkemenin beraat kararına karşı iddia makamı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın avukatları, Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesine itirazda bulundu. Kararda isabetsizlik bulmayan istinaf mahkemesi, istinaf başvurusunu oy birliğiyle esastan reddetti.
İstinaf mahkemesinin temyizin reddine karar vermesine karşı Erdoğan’ın avukatları ve savcılığın Yargıtay nezdinde itirazda bulunmaması üzerine karar kesinleşti. (Diyarbakır/MA)