07 Haziran 2023 00:01

Evrensel 28 yaşında: Gerçeğe ses, emeğe nefes

Muhabiri öldürülen, pek çok kez yargı kıskacına alınan, en son BİK tarafından ilanları hukuksuzca kesilen gazetemiz için basın meslek örgütleri "Nice yıllara Evrensel" dedi.

Fotoğraf: Metin Ekinci

Paylaş

Gazetemiz Evrensel, “Emek evrenseldir” sloganıyla sürdürdüğü yayıncılık faaliyetinde 28 yılı doldurdu. 7 Haziran 1995’te “İşte Türkiye gerçeği” manşetiyle yola çıkan Evrensel, 28. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

28 yılda Evrensel hep işçinin emekçinin sesi oldu. Çalışma arkadaşımız Metin Göktepe, 8 Ocak 1996’da “Mutlaka ben izlemeliyim arkadaşlar” diyerek gittiği haberde, gözaltına alındı ve polislerce dövülerek öldürüldü. Gazetecilere yüzlerce kez dava açıldı, hapis ve para cezaları verildi. Evrensel bir dönem kapatıldı, pek çok kez de kapatma cezasıyla karşı karşıya kaldı. Son olarak Ağustos 2022’de Basın İlan Kurumu (BİK), gazetemiz Evrensel’in resmi ilan ve reklam yayımlama hakkını tümüyle iptal etti. Eylül 2019’da alınan resmi ilan ve reklam durdurma kararı sebebiyle gazetemize yıllardır hukuksuz şekilde ilan verilmiyordu.

OKURLARIMIZ GÜÇ VERDİ

Bu süreçte Evrensel gerçekleri yazmaktan hiç vazgeçmedi. Okurlarımızın dayanışma ve üyelik kampanyaları gerçeğe güç verdi.

Bugün Evrensel 28. kuruluş yıl dönümünü kutlarken, basın özgürlüğü üzerindeki baskılar da hız kesmeden devam ediyor. Basın meslek örgütlerinin temsilcileri de hem Evrensel’in önemini hem de mücadelesini anlattı.

"BİR DİRENİŞTİR EVRENSEL"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş “28 yaşında genç bir metal işçisinin, 28 yaşında genç bir maden işçisinin, 28 yaşında genç bir tekstil işçisinin alın teri Evrensel. 28 yaşında genç bir öğretmenin, 28 yaşında genç bir gazetecinin kalemi Evrensel” diyerek başladığı sözleriyle Evrensel'in yeni yaşını kutladı.

Durmuş şöyle devam etti:

“28 yıldır işçilerin, kadınların, gençlerin, emeklilerin, kamu emekçilerinin sesi soluğu olan Evrensel gazetesinin yaş gününü kutluyorum. 28 yıldır her türlü baskıya yok etme girişimine rağmen ilkelerinden taviz vermeden yayın hayatını sürdüren Evrensel gazetesi, sadece kendisi değil baskı gören tüm emekçilerle omuz omuza bir yol yürüyor. Basın ve ifade özgürlüğünün yok edildiği, halkın sesinin soluğunun kesildiği bugünlerde bir direniştir Evrensel.”

"EVRENSEL BENİM YUVAM OLDU"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto ise 2006 yılından beri Evrensel gazetesinde yazdığını belirterek başladığı konuşmasında “Ve bu süreçte Evrensel bir anlamda benim de yuvam oldu. Bugün 28. yılını kutluyor Evrensel” dedi.

“Birbirinden zor dönemler atlattı bu gazete. Ama hep eleştirel habere önem verdi, seviyeli bir muhalefet yapmakla yetindi, ülkede işçi sınıfının sorunlarına eğildi, çalışanların haklarını savunan bir gazete oldu, bu açıdan bakınca gazetemle gerçekten gurur duyuyorum” diyerek devam eden Olcayto, eleştirel habere karşı çıkan, çalışanların sorunlarının ortaya dökülmesinden rahatsız olan iktidarın türlü baskılarına rağmen Evrensel’in günümüzde de dimdik ayakta olduğunu söyledi.

"GERÇEKLERİ YAZMAKTAN GERİ DURMADI"

Olcayto şöyle devam etti:

“Basın İlan Kurumunun haksız tutumuna, ilanların kesilmesine rağmen boynunu eğmeden, hukuk çerçevesinde hakkını arıyor. Türkiye’de medyanın yüzde 90’ına iktidar egemen olurken, muhalif gazete olarak asla Türkiye gerçeklerini yazmaktan geri durmayan yazarlarıyla Evrensel’e daha nice uzun, sağlıklı yıllar diliyorum. Evrensel’in ve Evrensel gibi muhalefet yapan gazetelerin çoğalması elbette en büyük dileğimiz. Bu zorlu koşulları da atlatacağımız inancıyla tüm Evrensel çalışanlarını da kutluyorum.”

GÖZ KAMAŞTIRICI MÜCADELE

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu; Evrensel gazetesini, Türkiye’de emek ve genel haklarda hak arama camiasının çok önemli bir bileşeni olarak gördüğünü belirtti.

Önderoğlu, “Sadece siyaset dünyası ve gelir adaletsizliği gibi alanları yurttaş gözünde işlemekle kalmıyor, aynı zamanda gazeteci haklarını ileri taşımak konusunda yargı önünde göz kamaştırıcı bir mücadele de veriyor, oldukça kayda değer sonuçlar da alıyor” dedi.

Öndreoğlu “28. yılında Evrensel gazetesi çalışanı arkadaşlarımızı kutluyorum. Nice yıllara” ifadelerini kullandı.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şenyaşar ailesinden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a: İşe Urfa’dan başlamalı

SONRAKİ HABER

16 yaşındaki çocuk "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa