Online sınav bahane, mağduriyet öğrenciye
“Bu kararın seçimden sonra alınması biz öğrencileri yine düşünmediklerini gösteriyor. İkinci turdan sonra öğrenciler sınavlara hazırlanmak yerine eşyalarını toplayıp evlerine gitmeye hazırlanıyor.’’

Fotoğraf: Unsplash
Özge TÜRKOĞLU
Mert AKYILDIZ
Adana
Adana KYK yurtlarında kalan öğrenciler, yurtlarını 9 Haziran’a kadar boşaltmaları gerektiğine dair iddialarla karşılaştı. Öğrencilere net bir açıklama getirilmeksizin verilen bu kararın sözlü olarak yayılmasıyla yurt memurları ve müdürleri iddiayı doğruladı. Sınavları yüz yüze olmayan öğrencilerin yurtları boşaltması kararına karşı tepkili olan öğrenciler görüşlerini dergimize aktardılar.
Yaşanılan duruma dair tepkisini belirten Murat “Evleri orta ve ağır hasarlı olan depremzede öğrenciler dışında bütün öğrencileri 9 Haziran’a kadar yurtlarından çıkartıyorlar. Gidip nedenini sorduğumda ‘Sınavlar zaten online o yüzden yurtta kalamazsınız. Talimat bizzat İl Müdürlüğünden geldi’ cevabını aldım. Yurtta kalan birçok öğrenci sınavına çalışmak için geliyor buraya’’ diyerek yaşadığı mağduriyeti aktarıyor. Birçok öğrencinin evinde sınavlara çalışmak için gerekli koşullara sahip olmadığını belirten Murat “Zoraki bir biçimde öğrencileri evlerine yollamak istiyorlar. Öğrencilerden yurt paralarını zaten alıyor olmalarına rağmen şimdi zorla çıkarmalarını anlamlandıramıyorum. Yurtta yatakların dolu olması neden bu kadar rahatsız ediyor?” diyerek sözlerini bitiriyor.
TAM SINAV ARİFESİ
Başka bir KYK yurdunda kalan arkadaşımız Delal de bu sürece dair düşüncelerini bizimle paylaştı. Yurtta kalan öğrencilerin birkaç ay önce deprem süresince zor duruma düşürüldüğü gibi alınan bu kararla bir kere daha mağdur edildiğini belirterek “Bu kararın seçimden sonra alınması biz öğrencileri yine düşünmediklerini gösteriyor. İkinci turdan sonra yurda yeniden dönen öğrenciler sınavlara hazırlanmak yerine eşyalarını toplayıp evlerine gitmeye hazırlanıyor. Kimisi de kalacak yer arıyor. Üstelik bu karar alınmadan bir hafta önce bize aylık uzatma yapmamız gerektiğini söylediler ve biz de yurt hakkımızı bir ay daha uzattık. Uzatmamızın üzerinden birkaç gün geçmedi ki yurttan çıkmamız gerektiği söylendi’’ diyor. Alınan bu kararın resmî açıklama yapılmadığı için söylentiler üzerinden öğrendiğini söyleyen Gazal mağduriyeti “Açıklamayı geç yaparak okul dönemimin bitmemesine, sınavlarımızın olmasına rağmen zaten yurdumuzdan çıkarılacağımız için mağdur olacak olan bizleri daha da mağdur etmeye çalışmaları çok garip. Bir de tam sınav arifesi, evle yolla uğraşmak zor olacak, evde internet ortamı olmayan onlarca öğrenci var ama yine de dediklerini yapacaklar gibi görünüyor. Öğrenciler çok rahatsız, örgütlenip bir şeyler yapmak işe yarayabilir’ diyerek dile getiriyor.
“SÜREKLİ MAĞDUR EDİLİYORUZ’’
Yurtta kalan bütün öğrencilerin bu duruma karşı tepkili olduğunu söyleyen Emir: “Henüz depremzedelerin kalıp kalmayacağına dair net bir şey de açıklanmadı ki öyle olsa bile bunun evlerdeki hasar üzerinden değerlendirilmemesi gerekiyor. Deprem bölgesindeki sağlam evlerde bile birçok insanın barındırdığı bir durum var. Bu koşullarda ders çalışabilme imkânı sağlanamıyor.’’ Düzgün bir eğitim ortamının sağlanamadığını söyleyen Emir “Bu da yetmezmiş gibi bir de yurttan çıkarıyorlar ki buraya aile baskısından kurtulmak için gelen birçok öğrenci de var. Bu sosyal yaşamımıza bir müdahale oluyor. Ücretini ödediğimiz yurtta dahi kalamıyoruz’’ diyerek sözlerini bitiriyor. Bir diğer öğrenci olan Sümeyra ise: “Bu durum öğrencileri mağdur etmekten başka bir şey değil. Bari okulun kapatılmasını bekleselerdi. Sınavlar online olabilir ama biz yurtta kalmaya güvenerek burada bulunuyoruz. Burada çalışanlar var, staj görenler var. Ayrıca deprem bölgesinde bulunan ama evi hasarsız olanları da çıkartıyorlarmış. O insanların psikolojisini hiç düşünmüyorlar. Belki o şehirde bulunmak istemiyorlardır, okulla ilgilenmek ve arkadaşlarıyla olmak onlara iyi geliyordur. Anlayacağınız sürekli mağdur ediliyoruz’’ diyor.
Bu meselenin kasıtlı yapıldığını söyleyen Emine “Öğrencilerin bu dönem bu kadar mağdur edilmesinin tek sebebi seçimlerdi. Birçok öğrencinin ikametgâh adresinin kendi şehrinde olmasından kaynaklı oy kullanmaları zorlaşsın diye önceden yurtlar açık tutulurken, şimdi de seçimlerden hemen sonra işleri bitmiş gibi bizi gönderiyorlar. Oda arkadaşımla ben Mimarlık Fakültesi öğrencileriyiz. Derslerimizin yüz yüze olması gerekirken online kararı verildi. Fakat kesin bir şekilde online denilmedi. Bölüm hocalarımız dersler her an yüz yüze olabilir hazırlıklı olun demişti. 30 Mart’ta yurtlara dönebileceğimiz söylendi ancak daha sonra öğrendik ki sadece bazı bölümlere dönün çağrısı yapılmış. İki hafta sonra hocalarımız bizim de dönmemizi söylediler. 24 Nisan’da döndük. Seçimlerden dolayı 14 Mayıs’ta tekrar gittik. Seçimler ikinci tura kalınca evlerimize bir kez daha gidip geldik. Bu esnada 9 Haziran’da yurtların kapatılacağıyla alakalı herhangi bir bilgilendirme yapılmadı. Mimarlık bölümü dersi olan “Rölöve ve Restorasyon’’ dersinde rölövesini almamız gereken yapı Adana’da yer alıyor. Yurttan çıkarılırsak kalacak yerimiz olmadığı için ders için gerekli olan verileri toplayamayız. Her şekilde mağdur edildik’’ diyor.
Evrensel'i Takip Et