Sosyal-İş ile Af Örgütü arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı
Uluslararası Af Örgütü ile DİSK Sosyal-İş arasında devam eden TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Af Örgütü "Mutabık kalınan usulün sonucu olarak süreç bitti" dedi.
Logo: Uluslararası Af Örgütü
İnsan haklarını için küresel mücadele yürüten Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Şubesi, DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası’yla oturduğu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.
Sosyal-İş, Af Örgütü’nün çalışanların sendikal haklarını tehlikeye attığını belirten bir açıklama yaptı.
Görüşmelerin 2 ay gecikmeyle başladığını belirten Sosyal İş, 15 yılda, kesintisiz 5 dönemde imzalanan TİS'i Af Örgütü’nün yok ilan ettiğini ifade etti.
Bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre, çalışanlar, örgütlenme haklarının ellerinden alındığını, ekonomik kriz ortamında düşük zammın dikte edildiğini belirtirken, işveren tarafı iddiaları yalanladı.
“SENDİKAL ÖRGÜTLENMEMİZİN ÖNÜNE GEÇİLDİ”
Af Örgütü çalışanı ve sendika temsilcisi Mehmet Onur Yılmaz, Sosyal İş’in yetki altı bir sendika olduğunu, 5 dönemdir bunun sorun edilmediğini ancak son görüşmede karşılarına çıkartıldığını söyledi. Kurumun insan hakları başta olmak üzere çalışma ve örgütlenme hakkını savunduğunu ifade eden Yılmaz, “Masadan kalkılmasıyla sendikal örgütlenmemizin önüne geçildi” dedi.
İşverene masaya dönme yönünde yaptıkları çağrının sonuçsuz kaldığını belirten Yılmaz, kurumun cevap olarak “2023 yılını kapsayan bir toplu iş sözleşmesinin herhangi biçimde imzalanmayacaktır” dediğini aktardı.
Yılmaz “Bu kapsamda TİS üzerinde uzlaşmayı mümkün kılmak için işverenin reddettiği ve 11 maddede somutlaşan talep ve tekliflerimizi geri çektik. Ayrıca, maddi haklara ilişkin taleplerimizi 2 Mayıs tarihli görüşmemizde revize ederek sunduk” dedi.
AF ÖRGÜTÜ: AÇIKLAMALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Ruhat Sena Akşener ise yaşananlara karşılık bianet’e yaptığı açıklamada Sosyal-İş’in “masadan kalktılar” şeklindeki açıklamasına anlam veremediklerini söyledi.
‘Masadan kalkma’ ifadesinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Akşener “Af Örgütü ve işveren tarafı olarak sendikayla aylara yayılan bir istişare süreci gerçekleştirdik ve müzakerelerin başlamasından itibaren 60 gün içerisinde sözleşme imzalanmaz ise durumun uzlaşmazlık olarak adlandırılacağını beraber saptadık. Dolayısıyla masadan kalkma değil, mutabık kalınan usulün sonucu olarak sürenin sonlanmış olması nedeniyle uzlaşmama söz konusudur” dedi.
Sosyal-İş’in yetkisiz bir sendika olduğunu da ekleyen Akşener bu durumun yeni olmadığını ifade etti. “Sosyal-İş hiçbir dönem yetkili sendika değildi. Bundan önceki bütün TİS imza süreçlerinde de bu durum geçerliydi” dedi. Ayrıca, Sosyal-İş’in yetki altı olmasının TİS imzalanmamasına gerekçe yapılmadığını ekledi.
Akşener son olarak maaş zammı konusunda TÜİK verisinin baz alındığına yönelik açıklamaları yalanladı.
“Zira yükümlülüğümüz TÜİK verisi iken, biz çok daha yüksek ve gerçekçi bulunan İTO oranını baz aldık. TÜİK verilerin esas alınması bilgisi gerçek ve doğru değil” diye konuştu.(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)