08 Haziran 2023 17:20

Gazeteci Alağaş, tutuklandıktan 1 yıl sonra hakim karşısına çıkacak

Jin News Haber Müdürü Safiye Alağaş, bir yıllık tutukluluğun ardından 15 Haziran Perşembe günü Diyarbakır’da hakim karşısına çıkacak.

Jin News Haber Ajansı Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Safiye Alağaş | Fotoğraf: MA

Paylaş

15 gazeteci ile birlikte 16 Haziran 2022 tarihinde tutuklanan Jin News Haber Müdürü Safiye Alağaş, bir yıllık tutukluluğun ardından 15 Haziran Perşembe günü saat 10.40’ta Diyarbakır’da hakim karşısına çıkacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede ödüllü gazeteci Alağaş’a yöneltilen “terör örgütü üyeliği” suçlamasına gazetecinin yazdığı haberler, Jin News’in kullandığı haber dili, haber görselleri, atılan haber başlıkları ve ajansın yayın politikası delil olarak gösterildi. Alağaş’ın kendi haberlerini de örgüt talimatıyla yaptığını iddia eden savcı, Alağaş’ı yaptığı haberlerle “Şiddet ve devleti suçlama duygularına yön vermek” ile suçladı.

Alağaş’ın 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasının talep edildiği iddianameyi kabul eden Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın ilk duruşmasının 15 Haziran saat 10.40’ta görülmesine karar verdi.

ARŞİVLER, NOTLAR, EKRAN GÖRÜNTÜLERİ "DELİL" SAYILDI

MLSA’dan Deniz Tekin, savcının hazırladığı 383 sayfalık iddianamenin detaylarını yazdı.

İddianamede dikkat çeken detaylar şöyle:

  • "Ajansın resmi internet sitesinde bulunan künye ve adres bilgilerinin yer aldığı sayfanın ekran görüntülerinin suç delili olarak sunulduğu iddianamede, künyede ajansın müdürü olarak Safiye Alağaş’ın isminin yazdığı vurgulandı.
  • Jin News’in Twitter hesabından paylaşılan 32 haberin ekran görüntüsü “Terör Örgütü Yanlısı Haber Başlıkları ve Görselleri” alt başlığında suç delili olarak sunuldu.
  • Jin News ofisinde yapılan aramada el konulan dijital materyaller, haber arşivleri, haber görselleri ve notlar da suç delili olarak iddianamede yer aldı.
  • Ajansta yapılan aramalarda el konulan Jineoloji dergisi ve Xwebûn gazetesinin sayıları ile haber görselleri de suç delili olarak gösterildi."

SUÇ UNSURU: ALDIĞI ÖDÜLÜN EVRENSEL’DEKİ HABERİ

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsun KESK: Fatura, TÜİK’in yeni hesap oyunu ile ücretlilere kesildi

SONRAKİ HABER

Gazeteci Fırat Can Arslan’ın tutuklu gazeteciler paylaşımı suç sayıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa