08 Haziran 2023 21:04

Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri: Harem-selamlık pikniği boykot edelim

Gebze Teknik Üniversitesi öğrencileri yaptıkları açıklamada, "Laik, bilimsel, çağdaşlık yolundaki tüm üniversitelileri harem-selamlık pikniği boykot etmeye davet ediyoruz" dedi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

2019 yılında düzenlenen Evrim Günleri'ne "Milli hassasiyet" soruşturması açan Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), 'harem selamlık' pikniğe "Uygulanış şekli kulüplerin kendi inisiyatiflerindedir" dedi.

GTÜ'de Yeniler Topluluğu ve Seferber Topluluğu isimli iki kulüp, "harem-selamlık" bahar pikniği yapacağını duyurdu. 7 Haziran'da yapılacağı duyurulan ve tepkilerin ardından 16 Haziran'a ertelenen pikniğin duyurusunda "Etkinliğimizde erkek ve kızların oturma düzeni hususunda ayrı şekilde yer almasına özen gösterilecektir" ifadeleri kullandı. "Harem selamlık" uygulamasına tepki gösteren üniversite öğrencileri iki topluluk tarafından hedef gösterilerek "provokatif" olmakla suçlandı.

EVRİM GÜNLERİ'NE SORUŞTURMA AÇMIŞLARDI

2019 yılında GTÜ Öğrenci Kulübü (IEEE Topluluğu) tarafından düzenlenen "Evrim Günleri"ne "Milli hassasiyet" gerekçesiyle soruşturma açan GTÜ yönetimi, "Harem selamlık" pikniğe dair "Bu etkinlik, üniversitemiz bünyesindeki öğrenci kulüpleri tarafından organize edilmiştir ve diğer öğrenci kulüplerinin etkinliklerinde olduğu gibi, uygulanış şekli kulüplerin kendi inisiyatiflerindedir" açıklamasını yapmakla yetindi. GTÜ Yönetimi adıyla üniversitenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada üniversite yönetiminin bu etkinliğin organizasyon sürecinde herhangi bir müdahalede ya da telkinde bulunmadığı ifade edildi.

"KENDİ SORUMLULUKLARINDADIR"

"Öğrenci toplulukları, etkinliklerini 'Öğrenci toplulukları yönergesine' uygun şekilde planlamak ile mükellef olup, bu etkinlikleri uygulayış şekilleri kendi sorumluluklarındadır" denilen açıklamada, "Üniversitemizde hali hazırda aktif olarak bulunan Havacılık ve Uzay Topluluğu'ndan Latin Dansları Topluluğuna, Yoga ve Meditasyon Topluluğu'ndan Fizik Astronomi ve Teknoloji Topluluğuna kadar geniş yelpazedeki 56 öğrenci topluluğumuz için işleyiş tamamen aynıdır. Gebze Teknik Üniversitesi olarak araştırma üniversitesi vizyonumuzla akademik, idari personelimiz ve öğrencilerimizle bilim ve teknoloji alanında, uluslararası standartlarda mezunlar yetiştirme ve tüm öğrencilerimizin saygı göreceği bir akademik ortamı sürdürme konusundaki kararlılığımızı yineliyoruz" denildi.

"KABUL ETMİYOR, BOYKOT EDİYORUZ"

GTÜ Öğrencileri ise üniversite yönetiminin bu açıklamasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamayı kabul etmediklerini söyleyen öğrenciler, "Bizler eşitlik isteyen GTÜ öğrencileri olarak üniversite yönetiminin Yeniler ve Seferber toplulukları piknik organizasyonunu 'özgürlükler' çerçevesinde değerlendirip yapmış olduğu açıklamayı kabul etmiyoruz. Üniversitemizde haremlik selamlık uygulamaları kapsamında yapılacak olan etkinliğe gitmiyoruz ve üniversite arkadaşlarımızı bu etkinliği boykot etmeye davet ediyoruz. Şimdi laik, bilimsel çağdaşlık yolunda tüm üniversitelilere çağrımızdır ki, sizleri bu sese kulak vermeye, mücadeleyi büyütmeye ve bu boykot çağrımıza destek olmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

(Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fransa'ya gelen aşırı sağcı İsrailli Bakanla hükümetten kimse görüşmeyecek

SONRAKİ HABER

Kırıkkale'de öğrenci servisi kazası: 14'ü öğrenci 17 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa