10 Haziran 2023 16:29

TİHV, İstanbul Protokolü’nün Türkçe çevirisini tanıttı

TİHV, İstanbul’da yaptığı etkinlikle, işkence iddiasında izlenmesi gereken hukuki ve tıbbi prosedürleri anlatan ve BM tarafından kabul edilen İstanbul Protokolü’nün Türkçe çevirisini tanıttı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV),İstanbul’da gerçekleştirdiği etkinlik ile İstanbul Protokolü’nün Türkçe çevirisini tanıttı.

İşkence iddiasında izlenmesi gereken hukuki ve tıbbi prosedürleri anlatan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilen İstanbul Protokolü’nün 2022 baskısının Türkçe çevirisi yayınlandı. Protokolün Türkçe çevirisi TİHV tarafından İstanbul Elit Word Oteli’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantıya çok sayıda hak savunucusu katıldı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı ve TİHV Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Korur Fincancı’nın yaptığı etkinlikte Türkcan Baykal, Vivienne H. Nathanson, Jens Modvig ve Vincent Iacopino konuşmacı olarak yer aldı.

Açılış konuşması TİHV Başkanı Metin Bakkalcı tarafından yapıldı. İstanbul Protokolü’nün nasıl çıktığını anlatan Bakkalcı, “İstanbul Protokolü aslında muazzam bir başarı öyküsü. Hep birlikte gerçekleştirdik ama bu başarı öyküsünün bizatih kendisi aynı zamanda bir başarısızlığın da göstergesidir. Biz İstanbul'da protokolün ortaya çıkardık. Hep beraber Türkiye'nin ve dünyanın pek çok ülkesinde bunu çok etkin bir uygulama aracı haline dönüştürdük. Ama 24 yıldır işkenceyi bu ülkede ve bu dünyada sonlandıramadık” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin daha bugün yine keyfi bir biçimde kelepçelenerek işkenceyle gözaltına alındığını hatırlatan Bakkalcı, “Onlar fiziki olarak bu toplantıda olmasalar da biz onlarla her zaman beraberiz ve onların o vakur ve onurlu duruşlarının yol göstericiliğinde bu kötülüklere her halükarda son vereceğiz. Hiç kuşkunuz olmasın” diye konuştu.

İstanbul Protokolü’nün aynı zamanda bu ülkede yaşanmış ve yaşanmakta olan acıların da bir ifadesi olduğuna işaret eden Bakkalcı, İstanbul Protokolü uygulanana kadar mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerinin altını çizdi.

“PROTOKOL DAYANIŞMANIN, ISRARININ, DİRENGENLİĞİN YANSIMASI”

Toplantının moderatörlüğünü yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, İstanbul Protokolü’nün  23 yıl önce 15 ülke başlayıp , 51 ülkeyi kapsayan mücadelenin, dayanışmanın, ısrarının, direngenliğin, ortaklaşa bir çalışmanın yansıması olduğunu vurgulayarak; “Ne yazık ki protokol işkenceyi sona erdirmeye yetmedi. Ama unutmamak gerekir ki umutla her adım attığımızda işkence bitecek, inatla bunun için direnmeye devam ediyoruz” dedi. Fincancı protokolün çalışmanın, mücadeleyle ulaşılan bir dayanışmanın adı olduğunu vurguladı.

Her türlü demokratik hak talebine karşı şiddetli saldırının olduğu bir ülkede yaşadıklarını hatırlatan Fincancı, daha bugün Cumartesi Anneleri’nin yine kelepçelenerek gözaltına alındığını kaydetti. “Ters kelepçeyi uygulama gibi bir davranış devam ediyor bu topraklarda” diyen Fincancı,” Ne yapılırsa yapılsın biz onurumuzu korumaya, işkenceye karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

İstanbul Protokolü, 5-7 Mart 1999 tarihleri arasında 50 bilim insanının katılımı ile yapılan 3 günlük bilimsel çalışma grubu toplantısı sonucunda işkenceyle mücadelede izlenmesi gerekilen hukuki ve tıbbı prosedürü anlatıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ege Bölgesi Tabip Odaları Deprem Calıştayı | Kamusal ve toplumcu yeni bir sağlık sistemi kurulmalı

SONRAKİ HABER

Türkiye Kupası'nın kazananı yarın İzmir'de belli olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa