10 Haziran 2023 18:42

Gazeteci Kanbal’a ‘kayıp sandık’ davası

Mardin’de kaybolan seçim sandığına ilişkin sosyal medyada paylaşım yapan Gazeteci Ahmet Kanbal hakkında “dezenformasyon yasası”nda yer alan “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla dava açıldı.

Gazeteci Kanbal’a ‘kayıp sandık’ davası

Fotoğraf: Ahmet Kanbal'ın kişisel arşivi

Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Ahmet Kanbal hakkında nisan ve mayıs ayı içinde yaptığı iki haberden kaynaklı pek çok meslek örgütünün ve gazetecilerin karşı çıktığı sansür yasasında yer alan “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu iddiasıyla iki ayrı soruşturma açıldı. Kanbal hakkında açılan soruşturmalardan birinde savcılık takipsizlik kararı verirken, bir diğerine ilişkin ise iddianame hazırlanarak dava açıldı.

TAKİPSİZLİK KARARI

Kanbal hakkında ilk olarak açılan soruşturma 8 Nisan’da Mardin’in Ömeryan bölgesinde Musa Kahraman ile Lokman Görgün’ün öldürülmesine ilişkin haber gerekçe gösterildi. İçişleri Bakanlığının Kahraman ve Görgün’ün PKK’li olduğunu iddia etmesine karşılık, yapılan haberde Görgün’ün 8 çocuk babası ve çobanlıkla geçimini sağlayan bir köylü olduğuna dikkat çekilmişti. Söz konusu habere dair açılan soruşturmada savcılık, “Kamu davası açmayı gerektirecek nitelikte dosya kapsamında somut delil, iz ve emarenin bulunmadığı” gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.

KAYIP SANDIK PAYLAŞIMINA DAVA

Kanbal hakkında açılan ikinci soruşturmaya ise, 14 Mayıs seçimleri sırasında Mardin’de kaybolan 1363 No’lu sandık ve sandık başkanına ilişkin sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterildi. Söz konusu soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame Mardin 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sandığın kaybolmasına dair tutulan tutanak ve siyasi partilerin sandığa ilişkin yaptıkları başvurulara rağmen hazırlanan iddianamede, paylaşımın sandık bulunduktan 25 dakika sonrasında yapılması gerekçe gösterilerek, ceza verilmesi istendi.

İddianamede, Gazeteci Kanbal hakkında TCK’nin “Yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” fiilini düzenleyen 217’nci maddesi uyarınca bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. (MA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Palavra çöktü

Palavra çöktü

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini, daha yılın ilk sunumunda yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyonu düşürme bahanesiyle 20 aydır ücret ve maaşlara saldıran ekonomi yönetiminin hiçbir öngörüsü gerçekleşmedi. Enflasyonun temel sebebinin iç talep ve ‘ücret artışları’ olduğu palavrası tamamen çöktü.

2025’te asgari ücrete yüzde 30 zam

Memur ve emeklilere yüzde 11.54 zam

İşçi emeklilerine yüzde 15.75 zam

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et