11 Haziran 2023 16:30

Asgari ücret tespit komisyonu 13 Haziran'da toplanacak: Şimşek hızında erime

Asgari ücret 8 bin 500 lira, en düşük emekli aylığı 7 bin 500 lira iken, Türk-İş’in mayıs ayı verilerine göre, açlık sınırı 10 bin 362 lira; yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 lira.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

AKP iktidarı, Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek’in getirilmesiyle ekonomide olumlu adımların atılacağının propagandasını yaparken, döviz kuru seçimden sonra iki hafta içinde rekor üstüne rekor kırdı. İki haftada asgari ücret 63 dolar eridi. İktidar temsilcileri Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanacağını açıklarken patronlar asgari ücretin 400 doların üstünde olmasını istemiyor. DİSK ise yoksulluk sınırında bir asgari ücretin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran’da toplanacak. Doğrudan kayıtlı çalışan 7 milyondan fazla işçiyi, dolaylı olarak ise tüm yurttaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç 13 Haziran’da başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıya, işçi kesimini temsilen Türk-İş, patronları temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

Asgari ücret, bir işçi için şu an aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düşüldüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

"PATRONLAR TÜİK ENFLASYONUNU İSTİYOR"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuyla ilgili, “Bu müzakereleri bekleyelim, detayları tartışmanın bir anlamı yok” derken, “İşçiyi memnun edecek bir sonuç çıkacak diyebilir miyiz?​” sorusuna ise emekçiyi enflasyona ezdirmemenin temel ilke olduğu şeklinde yanıt vermişti.

Patronlar tarafından yapılan açıklamada ise asgari ücretin olabildiğince düşük tutulması isteniyor. Seçimlerin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ilk tebrik eden isim olan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, dolar bazlı ücret planlamasını reddederek, yılın ilk beş ayında yüzde 15.26 olan resmi enflasyon oranının dikkate alınmasını isterken, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe de “Asgari ücrette maksimum dolar bazında 300-400 dolar arasındaki seviyeyi koruyabilmeliyiz” demişti. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olmasını gündeme getirmişti.

"ASGARİ ÜCRET YOKSULLUK SINIRINA ÇEKİLMELİ"

Sendikalar ise TÜİK enflasyonunun güvenilir olmadığını söylüyor. Geçen hafta İstanbul’da TÜİK önünde açıklama yapan DİSK, “On milyonlarca insanımızın geliri işte bu baskı altına alınmış TÜİK enflasyonuna göre belirlenecek. Tezgahın farkındayız. TÜİK’in düşük enflasyonuna göre ücretleri artırıp sonra da ‘Milleti enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz’ diye nutuk atacaklar” dedi.

DİSK Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da en düşük ücreti ifade eden asgari ücretin yoksulluk sınırı seviyesinde belirlenmesini, en düşük emekli maaşının da asgari ücret seviyesine çekilmesini istedi.

İKİ HAFTADA 63 DOLARLIK ERİME

İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi 27 Mayıs’ta 8 bin 500 TL’lik asgari ücret 427 dolara karşılık gelirken bugün 364 dolara karşılık geliyor. Buna göre asgari ücret sadece iki haftada 63 dolar eridi.

Öte yandan asgari ücret 8 bin 500 lira, en düşük emekli aylığı 7 bin 500 lira iken, Türk-İş’in mayıs ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı 10 bin 362 lira; kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 lira. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sudan’da çatışmalar şiddetlenirken, madenciler hedef tahtasında

SONRAKİ HABER

19 milyon öğrenci, 16 Haziran'da karne alarak yaz tatiline girecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa