11 Haziran 2023 16:46

TİHEK 2 bin 20 başvurudan 7’sini kabul etti | Yoleri: Bağımsız olmadığı için işlevsiz

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri: "İktidarın son 10 yıldır çok net bir şekilde insan haklarına gittikçe daha mesafelendiğini, sorunları çözmekten çok uzaklaştığını söylemek mümkün."

Fotoğraf: MA

Paylaş

Üyelerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) 2022 yılı faaliyet raporunu yayımladı. Rapora göre kuruma 2022 yılı içerisinde kuruma 2 bin 20 başvuru yapıldı ve şu ana kadar bu başvurulardan yalnızca 7’si kabul edildi. Kuruma en çok başvuru yapanlar ise mahkumlar.

Raporu Evrensel’e değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, TİHEK’in bağımsız bir kurum olmadığına dikkat çekti. Yoleri, “Bu derece iktidara bağımlı bir yapının ihlal kararı vermekteki tereddüdünü buradan doğru değerlendirmek gerekir. Yani bağımsız bir kuruluş olmamasıyla yakından bağlantısı var” dedi.

Raporda çok az başvurunun ihlal kararıyla sonuçlandığını da aktaran Yoleri, “Pek çoğunda da ‘Devam ediyor’ deniyor. Şimdi bu başvuruların çözüme kavuşturulmadan sürüncemede bırakılması anlamına gelir ki bu da işte mağdurlar bakımından oldukça ciddi bir sorun. Bizim baştan beri bağımsız bir kuruluş olmamasının onu işlevsiz hale getireceği, ihlal kararı vermekten alıkoyacağına yönlü eleştirilerimizin aslında bu raporlarla da doğrulandığını görüyoruz” dedi.

"VARMIŞ GİBİ GÖZÜKEN BİR KURULUŞ"

Kuruma yapılan başvuruların az olduğunu söyleyen Yoleri, “İnsan hakları derneğinin şubelerinin bile yaptığı çalışmalarda yıllık başvuru sayısının neredeyse Türkiye genelinde çalışma yapan TİHEK’le aynı olduğunu görüyoruz. Bundan önceki süreçte de yeterince aktif çalışmadığı hatta hiç işlevi olmadığına dair çok ciddi eleştiriler olmuştu. TİHEK’in kurulu olduğu günden bugüne aslında varmış gibi gözüken bir insan hakları kuruluşu olduğunun altını çizmek lazım” diye konuştu.

"İKTİDAR İNSAN HAKLARINA MESAFELİ"

Yoleri son olarak şunları söyledi: “Bizim çalışma pratiğimiz ihlalin kaynağının ortadan kaldırılmasını dert ediniyor. Yani mevzuatın değişmesi, iktidarın politikasının değiştirilmesi gibi hedeflerimiz var. Ama TİHEK’in tabii ki böyle bir hedefi yok. Genel olarak iktidarın son 10 yıldır çok net bir şekilde insan haklarına gittikçe daha mesafelendiğini, sorunları çözmekten çok uzaklaştığını çözümsüzlüğü bir politika olarak aslında dayattığını söylemek mümkün. TİHEK’in raporu da bunu gösteriyor.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü: Yüz binlercesi çalışıyor yüzlercesi çalışırken ölüyor

SONRAKİ HABER

Barış akademisyenleri Danıştay yolunda: Göreve iade süreci uzatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa