12 Haziran 2023 14:59

Franco döneminde öldürülen kişilerin kalıntıları toplu mezardan çıkarılıyor

İspanya'da diktatör Franco döneminde (1936-1975) öldürülüp Cuelgamuros Vadisi'ndeki toplu mezarlara gömülen yaklaşık 33 bin kişiden 128'inin kalıntıları çıkarılarak kimlik tespitine başlandı.

Fotoğraf: Zoeken Fotocollectie/ Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Paylaş

İspanya'da diktatör Francisco Franco döneminde öldürülüp toplu mezarlara gömülen kişilerin kalıntıları çıkarılarak kimlik tespiti yapılıyor. 

Franco döneminin izlerinin silinmesi ve mağdurların tanınması hedefiyle yürürlüğe konulan yasalar gereği Valle de los Caidos'taki bazilikada bulunan diktatör Franco'nun kalıntıları 24 Ekim 2019'da, faşist Falange Partisinin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın kalıntıları da 24 Nisan'da çıkarılarak aile mezarlıklarına gömüldü.

Diktatör Franco'nun talimatıyla 1940-1958 döneminde Madrid'in yaklaşık 50 kilometre kuzeyinde inşa edilen ve ilk adı "Valle de los Caidos (Şehitler Vadisi)" olan, bir yıl önce "Cuelgamuros Vadisi" ismini alan bölgede iç savaş ve diktatörlük döneminde iki taraftan da (Cumhuriyetçiler ve faşistler) hayatını kaybeden İspanyolların toplu mezarları bulunuyor.

Toplu mezarlara gömülen ve sayıları 33 bini bulan iç savaş ve diktatörlük döneminde ölenlerin kalıntıları ilk defa bugün çıkarılmaya başlandı.

Diktatörlük dönemi mağduru ailelerin kurduğu Tarihsel Belleği Kurtarma Derneğinin (ARMH) yürürlükteki yasaların uygulanmadığına ilişkin şikayetinin ardından harekete geçen hükümet, Cuelgamuros Vadisi'nde resmi olarak bu kalıntıların çıkarılması için çalışma başlattı.

İlk aşamada yaklaşık 20 yıldır hukuk mücadelesi veren diktatörlük dönemi mağduru 128 ailenin talepleri yerine getirilerek Cuelgamuros Vadisi'ndeki toplu mezarlara gömülen kişilerin kalıntılarının çıkarılacağı açıklandı.

Vadiye kazı ekipmanlarının yanında bilimsel araştırma ve adli polis ekipleri de gönderildi, çıkarılan kalıntıların incelenip DNA testleri için özel bölüm oluşturuldu.

Kimlik tespiti tamamlananların kalıntıları ailelere teslim edilecek. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Sevdiği müzik çalınca markette dans etti

SONRAKİ HABER

Boğaziçi direnişinin 890. gününde akademisyenler arkalarını 605. kez rektörlük binasına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa