12 Haziran 2023 15:55

SIPRI raporu: Dünya genelinde nükleer silahlanma artıyor

SIPRI’ye göre dünyada tahmini 12 bin 512 nükleer başlık var. Bunların yüzde 90’ı ABD ve Rusya’nın elinde. Çin, 10 yıl içinde bu ülkelerle yarışacak. Ukrayna savaşı ise nükleer tehlikeyi tırmandırıyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İsveç’te bulunan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) dünya genelinde operasyonel nükleer silahların sayısının arttığını belirterek, küresel güvenliğe yönelik genel nükleer tehlikenin tırmandığı uyarısında bulundu.

ABD, Rusya, Birleşik Krallık, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail’i dünyadaki nükleer güçler olarak sıralayan SIPRI, bu ülkelerin operasyonel nükleer silahlarının sayısının arttığı ve uzun vadeli modernizasyon ve geliştirme programlarına hız verildiği konusunda uyardı.

SIPRI raporunda, 2023 ocak ayı itibarıyla dünyada tahmini olarak 12 bin 512 nükleer başlık bulunduğu, aralarında 9 bin 576’sının potansiyel kullanım için depolarda hazır bulundurulduğu, kullanıma hazır nükleer başlık sayısının 2020 Ocak ayına göre 86 arttığı belirtildi.

YÜZDE 90’I ABD VE RUSYA’NIN ELİNDE

Dünyadaki nükleer silahların yüzde 90’ının ABD ve Rusya’nın envanterinde bulunduğuna işaret eden SIPRI, her iki ülkenin nükleer silah sayısının 2022’ye göre sabit kaldığını belirtti, ancak Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan gerilimde şeffaflığın azaldığı da not edildi.

Raporda yer alan tahmini verilere göre, 2023 itibarıyla depolarda tutulan ve potansiyel kullanıma hazır başlık sayısı ABD’de bin 938, Rusya’da 2 bin 815, Birleşik Krallık’ta 105 ve Fransa’da 10 iken Çin’de 410 olarak kaydedildi. Rapora göre Hindistan’ın 164, Pakistan’ın 170, Kuzey Kore’nin 30 ve İsrail’in 90 nükleer başlığı depoda kullanıma hazır bulunuyor. Nükleer güçler arasında İsrail, nükleer silahlara sahip olduğunu ne teyit eden ne de yalanlayan tek ülke konumunda bulunuyor.

ÇİN, RUSYA VE ABD’YE YAKLAŞILOR

SIRPI’nin son raporunda nükleer cephaneliğindeki hızlı büyüme sayesinde Çin de on yıl sonra ABD ve ve Rusya’nın nükleer stokuna ulaşacak. SIRPI Kıdemli Araşırmacısı Hans M. Kristensen, “Çin’in nükleer cephaneliğini önemli ölçüde genişletmeye başladığını ve bunun dünyanın nükleer hesaplarını alt üst edebileceğini” ifade ederek, “Bu eğilimi, Çin’in yalnızca ulusal güvenliğini sürdürmek için gereken asgari nükleer kuvvete sahip olma hedefiyle bağdaştırmak giderek zorlaşıyor” dedi.

Hans M. Kristensen, Çin’in dışında Hindistan ve Pakistan’ın nükleer silahlanma yarışındaki girişmelerine de dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

2. Seferihisar Kitap Günleri başlıyor

SONRAKİ HABER

Ankara'da köftecide yangın: 1 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa