Salihli’deki bilirkişi keşfinde JES şirketinin kaçak kuyuları ortaya çıkarıldı
Sanko'nun Salihli’de açmak istediği JES kuyularına karşı açılan dava kapsamındaki bilirkişi keşifinde şirketin kaçak kuyu açtığı tespit edildi.
İLGİLİ HABERLER
Manisa’daki 18 JES ihalesine tepki: Sağlığımız için JES’e hayır
Özer AKDEMİR
Sanko AŞ’nin Salihli’de açmak istediği 17 jeotermal enerji santrali (JES) kuyusuna karşı açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı. Keşifte şirketin kaçak kuyu açtığı tespit edildi.
Salihli Çevre Derneği ve yurttaşlar tarafından şirkete verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için açılan davada 12 Haziran 2023 tarihinde bilirkişi keşifi yapıldı.
Yapılan keşif sırasında, raporda bulunan iki kuyunun yerinin değiştirildiği, bu yer değişikliğinin ÇED raporunda ve mahkemeye sunulan belgeler arasında bulunmadığı tespit edildi. Keşifte ayrıca değişikliğe ilişkin resmi makamlarca herhangi bir ilanın yapılmadığı ortaya çıktı. Yapılması gereken ÇED sürecine ilişkin herhangi bir karar bulunmayan bu iki noktada SANKO şirketi tarafından JES kuyusu çalışmalarının başladığı, kuyuların açıldığı da tespit edildi.
“ÇED RAPORUNDA OLMAYAN İKİ YERDE KUYU AÇILMIŞ”
Davacı vatandaşların ve Salihli Çevre Derneğinin avukatı Yıldıray Çıvgın keşifte ÇED raporunda bulunmayan iki yerde yeni kuyu çalışması yapıldığını öğrendiklerini belirterek,, “Bu iki yeni yer için hiçbir şekilde ilan yapılmadığı gibi mahkeme heyeti de keşiften önce bu yerler hakkında bilgilendirilmemiş. Üstelik ÇED raporuna konu edilen yerlerde kuyu çalışmalarına başlanmamışken, mahkemeye ve vatandaşlara bildirilmeyen yeni iki yerde kuyu çalışmaları çoktan başlamış” dedi.
“HALKIN DAVA AÇMA HAKKI FİİLEN ENGELLENİYOR”
Bunun nasıl yapıldığını sorduklarında şirket yetkililerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden olur alarak yaptıklarını söylediğini aktaran Çıvgın şöyle konuştu; “Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Bu şekilde hem halkın dava açma hakkını fiilen engelledikleri gibi, doğaya zararı bulunan faaliyetlerinin mahkemece denetimini de engellemektedirler. Bu, bölge halkını ve mahkemeyi yok saymaktadır. Bu duruma ilişkin gerekli tüm yasal yollara başvuracağız. Davamızı ve Salihli’nin güzide doğasını korumak için mücadeleye devam edeceğiz”.
SANKO'DAN AÇIKLAMA
Haberimiz üzerine bir açıklama gönderen Sanko Enerji, söz konusu JES projelerinin ÇED süreci için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulunulduğunu, bunun üzerine ÇED gerekli değildir kararı verildiğini belirtti. Bu kararın, sondaj çalışmalarının yasal bir engel olmaksızın gerçekleştirilmesine izin verdiği savunulan açıklamada “Herhangi bir sondaj noktasında değişiklik yapılması gerektiğinde ise yönetmeliklere uygun olarak hareket etmekte ve değişiklikler için Bakanlık onayı alınmaktadır” denildi. Söz konusu davadaki bilirkişi heyetine ise incelemeler sırasında gerekli tüm bilgilerin şeffaflıkla aktarıldığı ifade edildi.
Evrensel'i Takip Et