13 Haziran 2023 14:50

İngiltere'de hükümetin uygulamalarına yönelik Kovid-19 soruşturması başladı

İngiltere'de Kovid-19 pandemisiyle ilgili açılan bağımsız soruşturma başladı. İncelemede hükümetin pandemi sırasındaki uygulamaları ve performansı mercek altına alınacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İngiltere'de 228 bin kişinin yaşamını yitirdiği Kovid-19 salgınıyla ilgili açılan bağımsız soruşturma bugün başladı. Soruşturma sürecinde hükümetin pandemi sırasındaki uygulamaları ve sağlık sistemi mercek altına alınacak.

Euronews'un haberine göre soruşturmanın başındaki emekli kıdemli yargıç Heather Hallett, eski Başbakan Boris Johnson'a telefonundaki WhatsApp mesajlarının arşivini ve aldığı tüm notları teslim etmesi çağrısı yaptı. Ancak yeni Başbakan Rishi Sunak'ın liderlik ettiği hükümet bu talebe yasal itirazda bulundu. Pandemi sırasında Maliye Bakanı olan Sunak bu çağrıya itiraz ederken Johnson ise gerekli tüm arşivin ve materyalin paylaşılmasında bir sorun olmadığını söyleyince Sunak zor durumda kaldı.

2026'ya kadar tamamlanması hedeflenen soruşturmada, pandemide hayatını kaybedenlerin yakınları da ifade vermek istiyor ancak ilk 6 haftalık aşamada ailelerin davaya dahil edilmemesi kararı alındı. Soruşturma sözcüsü, sonraki aşamalarda ailelerin ifadelerinin alınabileceğini söyledi.

Soruşturmanın ilk aşamasında, Birleşik Krallık'ın acil küresel sağlık durumları karşısında dayanıklılığı ve hazırlığı incelenecek. Sonraki aşamasında da ulusal sağlık sisteminin (NHS) salgınla nasıl başa çıktığı, aşı alımları ve bunların sağlık sektörü üzerindeki etkilerine odaklanılacak.

Birleşik Krallık'ta Kovid-19 sebebiyle 2021 yılının Temmuz ayı ortalarına kadar 228 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Bu sayı, Avrupa'daki en yüksekleri arasında. Boris Johnson, salgının ilk haftalarında durumu yeterince ciddiye almamış ve "sürü bağışıklığı" yöntemini seçerek virüsün kontrolsüzce yayılmasına neden olan politikalar izlemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KESK: Deprem tazminatı deprem bölgesindeki tüm kamu çalışanlarına ödenmeli

SONRAKİ HABER

"5 yıldızlı otel konforunda" denilen Etlik Şehir Hastanesini su bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa