AYM, üç kurumdaki huzur hakkı ödemelerine "Anayasa ihlali" dedi
AYM; Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve TÜBİTAK yönetim kurulları ile Türkiye Standart Enstitüsünün (TSE) özel heyetlerine huzur hakkı ödenmesine dair kararları iptal etti.
Fotoğraf: Mehmet Ali Özcan/AA
Nisa Sude DEMİREL
İstanbul
CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ve 27. Dönem Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile 137 milletvekilinin, 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi üzerinde 30 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan değişikliklere yaptığı itirazın sonucu açıklandı.
Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve TÜBİTAK yönetim kurulları ile Türkiye Standart Enstitüsünün (TSE) özel heyetlerine huzur hakkı ödemesi yapılmasına dair eklemeler, Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildi.
AYM'nin bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararı dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
ÖDEMELER CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE BELİRLENEMEZ
5 Şubat 2019 tarihinde yayımlanan 30 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile, 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 178. maddesine HAK için “Yönetim Kurulu başkan ve üyelerine ayda üçten fazla olmamak üzere her bir toplantı için (9000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir” ifadesi eklenmişti.
561. maddeye ise TSE için “Enstitünün özel bilgi ve uzmanlık gerektiren uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde görev yapmak üzere heyetler oluşturulabilir. Bu heyetlerde Enstitü dışından görevlendirilenlerden uhdesinde kamu görevi bulunanlara ayda dört defadan fazla olmamak üzere, her bir toplantı günü için (2000) gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir” ifadesi eklenmişti.
586. maddeye de “Yönetim Kurulu üyelerine ayda ikiden fazla olmamak üzere her bir toplantı için (9000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir” ifadesi eklenerek TÜBİTAK yönetim kurulu üyelerine katıldıkları toplantı başına huzur hakkı ödenmesi imkanı tanınmıştı.
CHP’li milletvekilleri, bahsi geçen düzenlemelerin Anayasa'nın 8., 104. ve 128. maddelerine aykırı olduğu gerekçesiyle AYM’ye başvurmuştu. Başvuru 30 Kasım 2022’de sonuçlandı.
AYM bahsi geçen ifadelerin mülkiyet hakkı kapsamında olduğuna ve Anayasa'nın 104. maddesinin yedinci fıkrasında geçen “Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez” ifadelerine aykırı olduğuna oybirliğiyle karar verdi.
HUZUR HAKKI ADI ALTINDA BİRKAÇ MAAŞ
Daha önce de CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın verdiği soru önergesini eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması ile kayyum yönetimindeki Van Edremit Belediyesinde müdür kadrosundaki 7 kişiye huzur hakkı ödenerek çift maaş verildiği ortaya çıkmıştı.
Benzer şekilde CHP Milletvekili Tekin Bingöl; Kızılay’ın çadır sattığı ortaya çıktığı için istifa eden eski Genel Başkanı Kerem Kınık’ın da Kızılay’a bağlı 12 şirkette yönetim kurulu başkanı olarak görev aldığı, Kızılay Yatırım’ın CEO’su İlyas Haşim Çakmak’ın da 12 şirkette “yönetim kurulu başkan vekili” sıfatıyla görev yaptığı; bu tanımların sonucunda her ay 36 asgari ücret değerinde huzur hakkı elde ettiklerini açıklamıştı.