15 Haziran 2023 18:00

İranlı mülteci için gerekçesiz sınır dışı kararı verildi

Bursa’da yaşayan İranlı mülteci kadın Mona Amarloo, gittiği Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğünde gerekçe gösterilmeden tutuklanarak Geri Gönderme Merkezine gönderildi.

Mona Amarloo | Fotoğraf: Kişisel arşiv

Paylaş

Bursa’da yaşayan İranlı mülteci kadın Mona Amarloo oturum izni kimliğini yenilemek için 8 Haziran’da gittiği Bursa İl Göç İdaresi Müdürlüğünde gerekçe gösterilmeden tutuklanarak Geri Gönderme Merkezine gönderildi.

Bursa Barosu Mülteciler ve Yabancılar Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Gülender Adıgüzel Özcan, olayın detaylarını Ekmek ve Gül’e anlattı. Amarloo hakkında ulusal güvenliği tehdit iddiasıyla tahdit kodu uygulandığını ve sınır dışı kararı verildiğini ifade eden Özcan, “Dosyasında hiçbir delil veya gerekçe yok. Gerekçesiz verilen bu kod Mona’nın can güvenliğinin tehlikeye atabilir. İran’daki koşullardan dolayı İran’a geri gönderilmesi son derece tehlikeli” dedi.

Amarloo’nun Mahsa Amani’nin ölümü ve sonrasında yaşananlar sebebiyle İran hükümetini eleştiren açıklamaları olduğunu söyleyen Özcan, “Bu durumda İran’a gönderilmesi halinde işkenceye veya kötü muameleye maruz kalma hatta idam cezasıyla karşı karşıya kalma riski çok yüksek. Kişiler hakkında herhangi bir delil olmadan sadece istihbari bilgiye dayanılarak bu şekilde tahdit kodları konması ve sınır dışı kararları alınması başta masumiyet karinesini ihlal etmekle birlikte Anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile korunan yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı gibi en temel hak ve ilkeleri ihlal etmektedir” dedi.

Telafisi edilmesi mümkün olmayan sonuçlar doğmaması için sınır dışı kararının iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Özcan, “Mona’nın acilen serbest bırakılması gerekmektedir” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çevre direnişleri Akbelen'de buluştu | Çepeçevre Yaşam

SONRAKİ HABER

‘Kamu güvencesi ASM'lerde şiddeti engelleyebilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa